Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

20 Ağustos '18

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kadınlarda Senelerin İzleri

Kadınlarda Senelerin İzleri
 

İnsanlar yıllandıkça, yaş aldıkça, yaşlandıkça doğal olarak bedenleri de değişir...

Çeşitli değişimler yaşanır ömür boyu, olumlu ve olumsuz...

Hastalanmayı, ağrı ve acı çekmeyi beklemeden sağlık kontrollerini yaptırabilenlerin işi daha bir kolaydır...
Çünkü önlemlerini alabilecek ve gereğini zamanında yapabileceklerdir.

Bu sebeple uzmanların bazı tavsiyeleri var:

25 yaşından itibaren...

* Son 10 yıl içerisinde difteri - tetanoz ve polio aşısı "rapel"i yaptırmadıysanız hemen gündeminize almalısınız.

* Senede 1 defa jinekolojik muayeneden geçmeli ve "smear testi" için rahim ağzından sürüntü aldırmalısınız. Aynı anda meme muayenenizi de yaptırmayı unutmamalısınız.

* Eğer hamileyseniz, gebeliğin başlangıç haftalarında diş hekiminizle görüşmeli ve kontrollerinizi yaptırmalısınız. Zira kan dolaşımınızdaki değişiklikler diş sağlığınızı etkileyebilir.

30 yaşından itibaren...

* Eğer gürültülü bir ortamda konuşmaları izlemekte zorluk çekiyorsanız, bir KBB uzmanı ile görüşmelisiniz. Her 3-5 senede bir işitmenizi ölçtürmelisiniz.

* Eğer doğum kontrol hapı kullanıyor ve tütün ürünleri içiyorsanız, senede 1 defa açlık kan şekeri, kolesterol ve trigliserid düzeylerinizi ölçtürmelisiniz.

* Diyabet ve/veya hipertansiyon hastasıysanız veya Lithium ya da NSAI (steroid olmayan yangı giderici ilâçlar) tedavisi görmekteyseniz, böbrek fonksiyonlarınızı değerlendirmek üzere kreatinin düzeyinize baktırmalısınız.

40 yaşından itibaren...

* Mamografi'yi gündeme getirmelisiniz.

* Senede 2 defa kan basıncınızı ölçtürmelisiniz. Bilhassa kilo fazlası olanlar, tütün ürünleri kullananlar daha dikkatli olmalılar. Beklenen değer 140/90 mmHg'ün altında bulunmalı.

* Senede 1 defa göz uzmanına gitmelisiniz. Glokom ya da maküla dejeneresansı gibi ciddi hastalıkların taraması yapılmalı.

* Hiçbir risk faktörünüz olmasa dahi (hipertansiyon, kilo fazlalığı, tütün kullanımı gibi) her sene kolesterol düzeyinizi ölçtürmelisiniz. Erkeklerde 35 yaş, kadınlarda 45 yaşından itibaren her 5 yılda bir kolesterol düzeyine bakılması gerekir.

* Eğer kilo fazlanız varsa, gebelik diyabeti geçirdiyseniz mutlaka kan şekeri ölçümü yaptırmalısınız. Diabetes mellitus Tip II olasılığını düşünmelisiniz.

50 yaşından itibaren...

* Kemik yoğunluğu ve D vitamini düzeyinizi ölçtürmelisiniz. Erken menopoz, kemik ağrıları, nispeten hafif bir şok sonrası kırık öykünüz de varsa, durumunuz daha da önem kazanır.

* 2 senede bir yapılan kolorektal-kalınbarsak kanseri taramalarını aksatmamalısınız. Kolonoskopi yaptırmalısınız.

* Senede 1 defa diş hekimine gitmelisiniz. Diş eti çekilmelerine bağlı olarak dişlerde çürüme ve erken kayıplar olabilir.

* 2 senede bir mamografi yaptırmalısınız.

* Sabahları yataktan kalkarken eklemlerinizde tutukluk yaşıyorsanız, kalktıktan bir müddet sonra ancak düzelebiliyorsanız, eklemlerinizden biri ya da birkaçı şişip ağrıyorsa mutlaka bir romatolog ile görüşmelisiniz.

 

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..