Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '11

 
Kategori
Haber
 

Kadınları anlama kılavuzu…

Kadınları anlama kılavuzu…
 

TV 8’de ‘Bu Sabah’, Tolga Özdeniz’le dünyadaki ve Türkiye’deki sıcak olaylara, haberlere farklı bir bakış getiriyor! Geçtiğimiz günlerde, bu keyifli sabah kuşağında ‘Kadın Araştırması’ ele alınmıştı. Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü’nden Dr. İlknur Y. Kaptanoğlu, Meclis Komisyonu’na sundukları araştırma sonuçlarından bahsetmişti. Değiştirilen Medeni Kanun’da, ‘çocuk yaşta evlilik’ yasaklanmış olmasına rağmen halen devam ettiği ve Türkiye’de 186 bin kadının ‘kuma’sı olduğu açıklanmıştı. Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na sunulan bu raporda erkeklerinin( bilgi vermekten kaçındıkları için) fikirleri yok! Kaptanoğlu, yaptıkları araştırmanın netice vermesini umut ettiğini belirtiyor ekrandan ama erkeklerin kadınları anlamama durumu devam ettikçe bu zor görünüyor… 

RTÜK, ‘Türk aile yapısına aykırı düştüğü’ gerekçesiyle ‘Muhteşem Yüzyıl’a uyarı cezası veriyor. Can Dündar’ın da belirttiği gibi RTÜK’ün içinde ‘aykırılık’ konusunda fikir birliği yok. Sonuçta, bayan üye buna muhalefet şerhi koyuyor. Ardından Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu bir açıklama yapıyor. ‘Türkiye’de kuma içerikli pek çok dizi olduğunu’ söyleyen Başkan Canan Güllü, RTÜK’ün bunları görmezden geldiğini belirtiyor. Başkan Güllü, kendilerinin o ‘kuma’lı dizilerle ilgili başvurularının dikkate alınmadığından şikâyetçi… Umuduysa, ‘Türk aile yapısı’nı gerekçe olarak gösterip ceza verenlerin, ‘siz-biz’ ayrımcılığı yapmaktan vazgeçmesi! 

Cine 5’te hafta içi her gün ana haber öncesi ve sonrası yayınlanan kadına yönelik bir dizi var; ‘Kadınları Anlama Kılavuzu’! Üç farklı kadının hayattan beklentilerini, erkeklere karşı tavırlarını eğlenceli bir dille anlatıyor. Hiç erkek karakter içermeyen bu dizide kadın duyguları esası teşkil ediyor. Dolayısıyla bunu özellikle erkeklerin izlemesinde fayda var. Böylece kadınların neler hissettiklerini, olaylar karşısında nasıl tepki vereceklerini anlarlar. 

Modern Türkiye’de kadın hala ezilmeye devam ediyor. Oysa 1856’da köle ve cariye alınıp satılması yasaklanıyor. 1871’de Osmanlı Medeni Kanunu’nun uygulanması için evlenme yaşı erkekte 18, kadında 17 olarak tespit ediliyor. Zorla evlendirmeleri geçersiz sayan bu kanun evlilik sözleşmesinin de resmi bir memur önünde yapılmasını şart koşuyor. Yıl 2011, Türkiye’de ikinci eş ve kuma teşviki hala sürüyor… Ve aile yapımızı bozduğu gerekçesiyle dizilere uyarı cezası veriliyor! Kadını, ‘ikinci sınıf insan’ olarak görenler yumrukla ezemediklerini gözdağıyla ürkütmeye çalışıyor. Modern Türkiye’nin modern olması gereken kadını, 1856 öncesi köle ve cariye dönemine sürükleniyor. Bu ortamda, kanunları anlamayan erkeklere ve belli gerekçelerle onların teşvikçisi olan kadınlara, ‘kadınları anlama kılavuzu’ gerekiyor… Tabii anlamak işlerine gelirse! 

Anibal Güleroğlu 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..