Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '16

 
Kategori
TV Programları
 

Kadınları aşağılayan "En İyi Benim" programı yayından kaldırılsın.

Kadınları aşağılayan "En İyi Benim" programı yayından kaldırılsın.
 

Gün geçmiyor ki kadınları aşağılayan bir program daha ekranlara gelmesin… Daha evlilik programlarındaki cinsiyetçi söylemleri içime sindiremezken Fox TV’de 3 Ekim 2016 tarihinde başlayan, “En İyi Benim” isimli bir programa rastladım ve Fox TV’nin websitesindeki programla ilgili tanıtım yazısını sizlere aynen alıntılıyorum:

“Hayatının aşkını arayan bir erkek ve onun için “En İyi Benim” diyen 4 kadın. Tek bir amaçları var; o da kalplerinin gerçek sahibini bulmak. Hanımlar, “Erkeğin kalbine giden yol midesinden geçer” diyerek yemekler yapacak, “En güzel benim” diyerek süslenecek. Kalbinin gerçek sahibini bulmak isteyen beyefendi ise, her gün hanımların birine konuk olup baş başa akşam yemeği yiyecek. Cuma günü haftanın finalinde ise tüm hanımları kendi evinde ağırlayarak kararını açıklayacak. “En İyi Benim” diyen baylar ve bayanlar bu programda ruh eşlerini bulmak için tüm hünerlerini sergileyecek. Aşkın büyüsüne kapılanlar, gerçek sevgiye inananlar, ekran başına.”

Tanıtıcı yazıdan anlaşılacağı üzere her hafta dört kadın bir erkek için yarışıyor, tabiri caizse kadınlar yarışmanın onlar için belirlediği -efendileri- erkek yarışmacı için hem domestik “hünerlerini” hem de “güzelliklerini” yarıştırıyorlar. Erkek yarışmacı her gün bir kadının evine giderek onunla akşam yemeği yiyor, ardından onunla ilgili düşüncelerini kadının önünde bir mektuba yazıp kadına veriyor, sonrasında da evden ayrılınca kameralara izlenimlerini aktarıyor. Dört kadınla aynı şekilde akşam yemeği yedikten sonra cuma günü kadınları kendi evinde ağırlarken kararını açıklıyor ve aralarından birini seçiyor. Bu süre zarfında kadınlar sürekli birbirlerini kötülüyor ve erkeğin kendileri dışındaki adayları beğenmemesi için birbirlerine adeta beddua ediyorlar.

Bu adamları yarışmacı olarak tanımlamak da zor çünkü aslında bu programda yarışmacı konumundakiler kadınlar, erkek sadece seçen kişi konumunda. İkinci bayağı taraf da kalplerinin gerçek sahibini bulmak için yarıştığı iddia edilen kadınların zaten yarışmanın kendileri için tayin ettiği erkeği hayatlarının erkeği olarak en baştan kabul etmeleri ve o erkeği elde etmek için “kadınlık”larını yarıştırmaları. Programın yapımcıları, heteroseksüel erkekler için ruh eşi bulmanın kıstasları olarak kadının ev işlerinde becerikli olmasına, hamaratlığına, güzel yemek yapmasına, titizliğine, güzelliğine, bakımlılığına ve seksapalitesine dayandığının alt mesajını verirken, kadını adeta erkeğine 7/24 hizmet etmesi gereken bir geyşaya, erkeğini elde etmek ve diğer “avcı” kadınlardan koruyarak sürekli elinde tutmak zorunda olan bir Zeyna’ya benzetmişler. Programın reklamlarına bakarsanız sürekli birbiriyle yarışan ve “İnşallah onun yemeğini beğenmez.”, “Onu en çok ben mutlu edebilirim.” diye birbirinden nefret eden kadınlar görüyorsunuz. Bazıları öyle sözler ediyorlar, erkeğin karşısında öyle heyecanlanıyorlar ki sanırsınız adam dünyadaki tek erkek ve kusursuz.

Programın her bölümü  ayrı ayrı incelemeye kalkarsak cinsiyet çalışmalarına dair bölüm sayısı kadar doktora tezi çıkar kesinlikle.. Ama yukarıda saydığım örnekler programda kadınların ne kadar küçük düşürüldüğünü yeteri kadar gözler önüne seriyor bence. Kadınları bu kadar aciz, basit, birbirine düşman olan, varoluş nedenini erkeğine hem domestik hem cinsel anlamda hizmet etmekmiş gibi gösteren, biz kadınları bu kadar aşağılayan bir yarışma programı görmedim. Bu programlara prim vermeye devam ettikçe, bu kadın düşmanı programlara ve bunların yapımcılarına sesimizi çıkarmadıkça biz kadınlar erkeklik tarafından ezilmeye ve aşağılanmaya daha çooooook devam ederiz.

Başta kadınlar olmak üzere bu yazıyı okuyan herkesi bu programı ve bu tür diğer programları boykot etmeye ve bu programın ekrandan kaldırılması için başlattığım imza kampanyasına destek vermeye davet ediyorum.

İmza kampanyasının linki: https://www.change.org/p/aile-ve-sosyal-politikalar-bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-fox-tv-de-yay%C4%B1nlanan-kad%C4%B1nlar%C4%B1-a%C5%9Fa%C4%9F%C4%B1layan-en-iyi-benim-program%C4%B1-yay%C4%B1ndan-kald%C4%B1r%C4%B1ls%C4%B1n

Dayanışmayla..

 

 
Toplam blog
: 2
: 1926
Kayıt tarihi
: 13.09.13
 
 

Sosyolog ve Zumba delisi ..