Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Gizem TUTAR - Yaşam Koçu

http://blog.milliyet.com.tr/diyetisyen

14 Ağustos '08

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kadınların kabusu selülite dur deme zamanı

Kadınların kabusu selülite dur deme zamanı
 

Selülitlere savaş açın!


Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam tarzı; sağlığın korunması ve geliştirilmesini sağlar. İlerlemesi durumunda bir dolaşım bozukluğu hastalığı haline gelebilecek selülitin oluşumunun engellenmesinde de sağlıklı beslenme önem taşır.

Yeterli ve dengeli beslenmek, vücudun dengeli çalışmasını sağlar… Vücudun tüm fonksiyonlarını tam anlamı ile yerine getirebilmesi için, ihtiyacı olan besin öğelerinin vücuda düzenli olarak alınması gerekir. Bu durum, ancak yeterli ve dengeli beslenme ile sağlanabilir. Yeterli beslenme; vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerinin yeteri miktarda vücuda alınması; dengeli beslenme ise vücudun besinsel ihtiyaçları karşılanırken besin çeşitliliği sağlanması olarak tanımlanır. Günlük besin ihtiyaçlarının karşılanması için, yeterli miktarlarda süt ve ürünleri, et ve ürünleri, tahıl ve ürünleri, sebze ve meyve tüketilmeli, günlük yağ ihtiyacı doğru kaynaklardan karşılanmalıdır. Yetersiz beslenme, vücutta su tutulumuna neden olacağından dolayı, selülite davetiye çıkarabilir. Aşırı beslenme ise, vücutta yağ dokusu miktarını arttırarak, selülit oluşumunu kolaylaştırabilir.

Yeterli miktarda su içtiğinizden emin olmalısınız… Su, vücudumuzda birçok işlevin yerine getirilmesini ve kan dolaşımının gerçekleşmesini sağlar. Vücuda yeterli miktarda su alınmadığında, dolaşım olumsuz etkilenmektedir. Yetişkin bir kadının günde yaklaşık 1, 5–2 litre kadar su tüketmesi gerekir. Yaz aylarında deri yolu ile artan (ter) sıvı kaybı nedeni ile günlük su ihtiyacı artabilir.

Aşırı miktarda kafeinden uzak durmalısınız… Kafein aşırı miktarda tüketildiğinde, idrar yapıcı (diüretik) etkisi nedeni ile vücuttan sıvı atımını arttırarak vücudun sıvı dengesini bozabilir. Bu nedenle; çay, kahve ve asitli içecekler gibi kafeinden zengin içerikli içeceklerin tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir.

Tuz tüketimine dikkat etmelisiniz… Sofra tuzunun gereğinden az veya aşırı miktarda tüketimi vücut işlevlerinin bozulmasına neden olur. Tuzun aşırı tüketimi, vücutta su tutulmasına ve şişkinliğe yol açar. Günlük tuz tüketiminin, 6 gramı aşmaması genel sağlığın korunması açısından önemlidir. Aşırı miktarda tuz tüketiminin engellenmesi için, sofrada tuzluk bulundurmamak pratik bir yöntemdir. Yüksek oranda tuz içeren; turşu, salamura besinlere ve konservelere sofralarda daha az sıklıkta yer verilmelidir.

Boş kalorilerden uzak durmaya özen gösterin… Besin kalitesi düşük ve enerji içeriği yüksek besinlerin, vücut işlevlerine katkıları minimal seviyededir ve vücudun enerji alımını arttırarak; vücut ağırlığında ve vücut yağ dokusunda artışa neden olurlar. Vücut yağının artmaması ve formda bir beden için abur cubur olarak tabir edilen atıştırmalıklardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.

Pişirme yöntemlerinizi doğru seçin… Kızartma ve kavurmalardan uzak durarak, dolaşımınızı olumsuz etkileyecek serbest radikallere karşı önlem almış olursunuz. Sağlıklı pişirme yöntemleri olan ızgara, fırında pişirme ve haşlama metotlarından vazgeçmeyin.

Alkol tüketiminde aşırıya kaçmayın… Aşırı miktarda tüketilen alkolün selülit oluşumunu kolaylaştırdığı bilinmektedir. Bu nedenle alkol tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Kadınlar için günlük tüketilebilecek maksimum bir birimdir. Bir birim alkol, yaklaşık olarak 1-2 şişe bira, 1-2 kadeh şarap veya 1 duble rakıya eşittir. Alkolün olası zararlarını en aza indirmek için; alkollü içecekleri tokken veya yemeklerle birlikte tüketmeye ve içtiğiniz alkole eşit miktarda su içmeye özen göstermelisiniz.

Sigaradan uzak durun… Genel sağlığın baş düşmanı olan sigara, vücuttaki kan dolaşımında bozukluklara neden olarak, selülit oluşumunu kolaylaştırır. Sigaradan uzak durmak, bacaklarınızdaki rahatsızlık verici görüntüyü azaltmakla kalmaz, sağlığınızda da inanılmaz değişiklikler yaratır.

Hareket, bereketli bir beden için gereklidir… Yağ doku miktarının azalması, vücutta kaslı doku miktarının artışı ve dolaşımın düzgün gerçekleşmesi için hareketli bir yaşam tarzı gerekir. Haftada 3 kez günde 30–45 dakika yapılacak egzersiz veya günde 10.000 adım atmak, sizi selülit kâbusundan uyandıracağı gibi sağlıklı ve dinç kalmanızı da sağlar.

Diyetisyen Gizem ŞEBER
Alman Hastanesi
www.e-diyetisyen.com

 
Toplam blog
: 18
: 914
Kayıt tarihi
: 11.08.08
 
 

Gizem TUTAR, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden dönem dördüncüsü olarak mezun ..