Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger

http://blog.milliyet.com.tr/diyetisyen_ipek

13 Kasım '07

 
Kategori
Güncel
 

Kadınların kaç yılı mutfakta geçiyor dersiniz?

Kadınların kaç yılı mutfakta geçiyor dersiniz?
 

Geçenlerde rastladığım bir araştırma sonucunu sizlerle paylaşmak istiyorum:

Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre kadınların ömürlerinin ortalama 3 yılının mutfakta geçtiği saptanmış.
3 yıl kulağa ne ilginç geliyor değil mi?

Türk kadınlarının mutfakta daha fazla zaman harcadığı kesin! Ama henüz bununla ilgili bir çalışma mevcut değil. Yapılsa keşke!
Biz kabaca hesaplayalım:
- Türkiye'de kadınların günde ortalama 1 saatlerinin mutfakta geçtiğini farzedersek;
(Kimi 10 dakika, kimi 2 saat, kimi 5 saat mutfakta zaman geçiriyor. Ortalama zaman için kabaca 1 saat diyorum)
- Mutfakta harcanan bu zaman dilimi 1 ayda 30 saat eder.
- 1 senede ise 360 saat. Yani 30 gün.
- Kadınların ortalama 75 sene yaşadığını düşünelim; sonuç ortalama 6 yıl' dır.
Yani Amerika'daki kadınların geçirdiğinin 2 katı kadar zamanı mutfakta geçiriyoruz.

Yukarıda bahsettiğim yapılan araştırmaya geri dönecek olursak; sonuçlara göre kadınların hayatlarının 3 yılını mutfakta geçirmelerine neden olarak;
-Gençlerde güzellik ve zayıflık ile aşırı ilgi ve dolayısıyla diyet uygulama isteği,
-Diyet yemekler hazırlamayla uğraşıda artma,
-Sağlıklı Beslenmeye artan ilgi,
-Kadınların eşlerinin eskiye oranla daha iştahlı olmaları gösterilmekte.

Ve yine araştırmaya göre; yeni evlenmiş olan ev kadınlarının ocak başında daha çok zaman geçirdiği ve değişik türde yemekler yapmaya daha çok uğraştıkları da ortaya çıkmış. Zaman geçtikçe mutfakta harcadıkları zamanın gitgide azaldığı görülmüş.

Bu sonuç, Türk kadınlar için de doğru olur mu; tartışılır.
Kadınlar yemek yapmaktan ister sıkılsınlar; ister sıkılmasınlar yapmak zorundalar. Tabi büyük çoğunluktan bahsediyorum.
Türklerde mutfak işlerinden çok büyük çoğunlukta evin kadınının sorumlu olduğunu hesaba katarak söylüyorum...
Belki yemekleri hazırlarken ilk zamanlardaki kadar zaman hacamayabilirler. Pratik yoldan yemek yapma, dışardan aldıkları hazır gıdaları ısıtarak servis yapma, daha çok fast-food beslenme tarzını uygulama şeklinde görmek mümkün.

Bir de mutfaklarda yanlış hazırlama ve pişirme yöntemleri kullanılmasa! O zaman besinler besin değeri kaybına uğramayacak; sağlık açısından olumsuz ögeler de oluşmayacak ve besinleri tüketen kişiler de sağlıklı beslenmiş olcaklar. Aksi halde; kadınlar mutfakta ne kadar uzun kalırlarsa kalsın; besinleri sağlık açısından doğru yöntemlerle hazırlamazlarsa hem zaman açısından; hem de sağlık açısından kayıp söz konusu olacak.

 
Toplam blog
: 75
: 3477
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

Merhabaaalar ! Mesleğini çok ama çok seven bir Uzman Diyetisyenim. Hacettepe Üniversitesi 'Besl..