Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kadınların ortak derdi...

Kadınların ortak derdi...
 

Tüylenme...


Hirsutismus; bayanların erkek tipi kıl bölgeleri olarak tanımlanan üst dudak üstü, çene kemiği üstü ve yanaklar, göğüs kafesinin üst bölgesi, göbek çevresi, kasık ile göbek arasındaki orta kısım, sırt, kalça ve kasıklar da kıllanma oluşması durumudur. Burada üzerinde durulması gerekli olan durum, erkek tipi kıl bölgelerindeki kıllanmanın dikkat çekecek ve estetik açıdan sorun olacak kadar büyümesidir. Kısaca vücutta olmaması gereken bölgelerde kıl artışının olmasıdır. Nedeni bazen, hormonal dengesizlikten de kaynaklanabilir.

-Tüylenmenin nedenleri:

*Nedeni "erkeklik hormonlarının" salgısının artması ile kana daha fazla hormonun geçmesi ve kıl köklerine daha fazla hormonun ulaşması olabilir. Fazlalaşan erkeklik hormonu, kadınlarda normalde aktif olmayan erkek tipi kıl bölgelerinde kıl üretiminin artmasına neden olur ve hormon üretiminin derecesine göre az ya da çok tüylenme belirtilerini ortaya çıkarır. Bir diğer sorun ise, yağ üretiminin artması nedeniyle ortaya çıkan sivilcelenmedir. Fazlalaşan bu kıllar, koyu renk olur ve serttir. Kıl kökü sürekli bir üretim yapmaya başlar.

*Polikistik Over’de, kadında erkeklik hormonu üretimini arttıran bir diğer nedendir. Yumurtlama bozukluğu olan kadınlar da yumurtalıklardan salgılanan erkeklik hormonu ve adet düzensizliği de sıklıkla tüylenmenin nedenlerinden olabilir.

*Bazı tiroid ve hipofiz bezi hastalıkları ile hormon salgısı yapan kitle veya kistler de tüylenme yapabilir.

*Böbrek üstü bezinin kalıtsal olan bozuklukları da hormon üretimini arttırır.

*Kıllanmanın bir diğer nedeni de, düzenli ve sürekli kullanılan bazı ilaçlar olabilir.

*Kadınlarda tüylenme sorunu zaman zaman hormon seviyeleri normal olsa da ortaya çıkabilir. Nedeni, kıl köklerinin düşük seviyedeki hormon salgılarına karşı bile hassas olmasından kaynaklanır.

-Tüylenme Sorunu Olan kişilerde tanı ve tedavi önemli!..

Bu türden sorunu olan bir bayanın önecelikle durumunu ciddiye alması önemli. Yapılan muayene ve test sonuçlarına göre saydığımız nedenlerden biri olabilir. Hormon seviyelerinin yüksek olup olmadığı saptanmalı. Eğer değerler normalden yüksek ise, kaynağı yumurtlama, böbrek üstü, tiroid hastalıkları gibi sorunlardan da kaynaklanıyor olabilir. Tüylenmenin nedeni ciddi bir rahatsızlıktan kaynaklanmıyorsa, yüksek hormon seviyelerinde kaynağı baskılayıcı hormonal tedavi yöntemleri uygulanır. Üretime başlayan kıl köklerinin üretimini durdurmak zor olduğundan uygulanan tedaviler yeni kılların çıkmasını engelleyebilir ancak. İstenmeyen tüyler bayanların mutlak ortak sorunudur.Tüy dökücü kremler, epilasyon vb. yöntemler de kadınların imdadına yetişen belki geçici, ama sorun giderici yöntemler arasında yer alır. Aşırı tüylenme sorunu olan bayanların mutlak bir doktora başvurması ve gerekli testleri yaptırması gerçekten önemli. Kadın sağlığı çok hassas dengeler üzerindedir ve sürekli kontrol gerektirir. Kendinize gereken önemi sürekli verin. Yaşamda önceliğiniz sağlığınızdan yana olsun...

Handan Sarayhanoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..