Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '07

 
Kategori
Gelenekler
 

Kadınların özgürlüğü mü, esareti mi?

Kadınların özgürlüğü mü, esareti mi?
 

Çocuk da yaparım kariyer de? Bu cümleyle yola çıkan biz kadınlar aslında yine ataerkil düzen tarafından fena halde kandırılıyor olabilir miyiz? Biz gün ağarmadan yola çıkıp işe giderken, bir yandan ev işleri, bir yandan yemek, diğer yandan alışveriş, diğer yandan çocuk, öteki taraftan sosyalleşme kaygılarımız arasında can- hıraş çabalarken erkekler arkamızdan sinsi sinsi gülüyor olabilirler mi? Hayır, dikkat ettiyseniz bıyık altından gülüyorlar demiyorum, ne de olsa çok modern erkekler oldukları için artık bıyık bırakmıyorlar.

Ataerkil aile dönemi sona erdi mi? Bence erkekler yüzyılın en önemli hareketinin tadını çıkarıyorlar, keyifleri yerinde valla. Kadın çalışsın, evi idare etsin, çocuk baksın, sonra da kocasının koluna girip en zarif haliyle boy göstersin. Ama kadının da tüm bu çabaları sonuçsuz kalıyor zannetmeyelim. Bir kere kendi parasıyla o en pahalı kozmetiklerden alıp, istediği kuaföre gidebiliyor, yeni ev, araba alınacağı zaman o da bir iki çift söz söyleme hakkına sahip, hem öyle erkeğe gebe değil eskisi gibi, kendi maaşı var ne de olsa istediği zaman çekip gidebilir.

Son zamanlarda gördüğüm tablo pek iç açıcı gelmiyor bana. Mesai arkadaşlarım, evli ve çocuklu kadınların ev ve iş arasında yaşadıkları çelişkileri, çocuklarıyla yeterince ilgilenememelerinin verdiği acı ve neden bu koşuşturma, evimde çocuğumu büyütmek istiyorum feryatları, bana toplumda birşeylerin ters gittiğini düşündürüyor.

İster eski ister çağdaş olsun, bir toplumun özelliklerini belirtirken birinci derecede önem taşıyan ve birbirine sıkısıkıya bağlı olan iki unsurla karşılaşılır: Ekonomik yapı ve aile yapısı. Bazıları birini diğerinden üstün görme eğilimindedir. Mesela Marks ekonomiyi herşeyin temeline koyarken, Freud aileyi temel alıyor. İkisinin ortak noktada buluşması ise, aslında ailedeki işbölümüne bağlı olarak gerçekleşebiliyor. Türk ataerkil sisteminde yetişmiş erkeklerin, bu eşitliğin sağlanması yönünde biraz daha çaba göstermeleri gerekiyor galiba. Yoksa yaşlılık dönemlerinde her biri ya erken bunama sorunu yaşayan eşleriyle ya da sorunlu çocuklarıyla uğraşmak zorunda kalacaklar. Yoksa çocuk da olsun, kariyer de olsun ama önce şu hep sözü edilen eşitlik olsun.
 
Toplam blog
: 9
: 1166
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

1978 doğumluyum. Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptıktan sonra Sinema - TV eğitimi aldım. Çeşitli..