Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '16

 
Kategori
Felsefe
 

Kadir Gecesi anlam ve önemi

Kadir Gecesi anlam ve önemi
 

Manevi varlığımızda saklı, akmayan derelerin, kurumuş göllerin yeniden hayat bulması için, kalp lambamızın yanması gerek. Ne kadar ilim sahibi olursak olalım, içimizdeki ruh çocuğunu doğurmadıysak, bu ağır yük altında ezilmeye mahkumuz maalesef.

İnsan düşüncelerinden soyunup latifleştikçe, yükselir. Kendisine nasip parçaya yaklaşır. Bu, ilahi bir sırdır. Kendi ruh tohumumuzu sulamıyorsak, içimizdekini dışarı çıkarmak için gayret sarfetmiyor, herhangi bir çalışma yapmıyorsak, bu dünyadan gaflet içinde geçer gideriz.

Eğer ömrü hayatında bir tohum ekmediysen, ne bilirsin toprağın üstünde beliren filizin getireceği mutluluğu ? Her gün yeniden sulamadıysan sabırla toprağı, kıymetli midir fidanın boy veriş coşkusu ?

Yaşadıklarımız bir hayalden ibrettir. Oysaki İslamiyet, zahir ve batın olmak üzere iki yönlüdür. İçini ve dışını birleyen, enfüsü ve afakı bünyesinde toplayan huzura erer. İşte o zaman uyanıp, hakiki yaşama geçer. Bu da ancak ölmeden önce ölmek sırrına ulaşmakla nasip olur.

İnsan mana merdivenlerini bir bir çıktıkça, her basamakta bir mertebeyi  gözlemler. Bu alemde kendisine verilen ismin, cismin, sıfatın örtüsünden sıyrılmaya başlar. Olgun insan olma yolunda adımlar atar. Attığı her adım özgürlüğe giden bir yolculuktur. Nasıl ki Allah-u Teala, Berat gecesinde kıblenin yönünü Kudüs’ten Mekke’ye çevirmiştir, bu yolda ilerleyen yolcunun  kıblesi de değişir. Benliğinden, zanlarından berat ettikçe, hakiki kıblesine döner.

İşte nefsinden kurtulanın, berat edenin müjdesidir Kadir Gecesi… Bu kutsal günde, Kuran-ı Kerim dünya semasına inmeye başlamıştır. Bu da sadece Müslümanlara has bir lütuftur. Yani sadece, islam olanlara, teslim olanlara has bir açılımdır.

Eğer bizlerde beratımızı aldıysak, özümüzün etrafındaki kabuklardan arındıysak, bize de müjdedir bu gece… Gönlümüze, Kuran’ın  manasının açılmaya başlamasıdır. Ayetlerin hakikatlerinin derinlerimize nüfuz etmeye meyletmesidir. Kuran’ın her bir harfinin yaşantımızda anlam bulması, surelerin alemimizdeki karşılıklarıyla tanış olmamızdır. Bu gece,  özümüzün güzelliklerinin aleme görünmesi, ilahi kokumuzun yayılması zamanıdır.  

Kadir gecesi sadece bir günlük ibadetle arınılacak bir gece değildir. Yerin yedi kat altından yola çıkıp ahsen-i takvim üzere olanın mükafatıdır. Uzun ve meşakkatli bir yoldan gelen salikin, sabrının, tevvekkülünün karşılığıdır. İnsanın kalbine, güneşin doğmasıdır. Derinliğin, yüceliğin açığa çıkması, kişinin önce kendi kadrini bilmesidir.

Bu  manalar bizlerde de hayy’at bulsun inşallah. Işığımız artsın. Yıldızımız parlasın. Bu Kadir gecesinin, Kuran-ı kerimin tüm ayetlerinin aleme ışıdığı, ilahi nurlarla nurlandığımız unutulmaz bir gece olması duası ile …                                   

Ayperi Ferda Oral 

Eğitimci Yazar 

facebook/ Ayperi Ferda Oral

 
Toplam blog
: 103
: 6084
Kayıt tarihi
: 06.02.13
 
 

Hacettepe Üniversitesi  İngiliz Dil Öğretmenliği mezunu Ayperi Ferda Oral, üstatlardan, Metafizik..