Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '12

 
Kategori
Magazin
 

Kadir İnanır, ‘Elveda Katya’ diyor!

Kadir İnanır, ‘Elveda Katya’ diyor!
 

Foto: Muharrem ERDEMİR


En son ‘İzmir Çetesi’yle televizyon izleyicisinin karşısına çıkan sinemanın devlerinden Kadir İnanır, ‘Elveda Katya’ isimli yapımla beyazperdeyi fethetmeye hazırlanıyor. İnanır’ı sinema seyircisiyle buluşturacak olan yapım, TV filmleri ve dizilerle adını duyuran yönetmen Ahmet Sönmez’in ilk sinema çalışması!

Mayıs ayının 3. haftasında Batum’da çekimlerine başlanması planlanan ‘Elveda Katya’nın Maçka Sheraton’daki kahvaltılı basın toplantısını, az ama öz konuşmayla açan yönetmen Ahmet Sönmez’e göre film, hepimizin çok duyduğu ama görmediği ‘evrensel bir hikâye’ye dayanmakta.

Türk-Rus ortak yapımı filmin konusunun zaten tanıtımda yazılı olduğunu belirtip, sözlerini daha çok mesleki saptamalara yönelten ve ‘Trabzon’a filmlerin en iyisini çekmeye gidiyoruz’ diyen Kadir İnanır’a göre de ‘Elveda Katya’, Türk Sineması’na bir armağan! Oynanmaya değecek senaryo azlığını dile getirerek konuşmasını sürdüren İnanır, 43 yıllık meslek yaşamında senaryo seçimi konusunda daima özenli davrandığını vurgularken dizi sektöründe böyle bir şansın olmadığı gerçeğini de hatırlatmakta. Sinemada, bitmiş haliyle bir bütün olarak oyuncunun beğenisine sunulan senaryolardaki,‘seçme-tartışma’ avantajının dizilerde bulunmaması gerçekten de önemli bir konu. Yurt dışında çekime başlamadan önce, bir dizinin en az 13 bölümlük senaryosunun yazıldığını; ülkemizdeyse konunun ‘duruma göre’ geliştiğinin altını çizen İnanır’ın ‘Bizde, senaryo tutmazsa, kaygısıyla işler yapılır’ sözleri yüzde yüz doğru tespitler. Son çevirdiği dizide ilk üç bölümün çok iyi geldiğini, sonrasında senaryonun raydan çıktığını, etik olmayacağı için işi yarım bırakamadığını söyleyen İnanır’ın, koyduğu tavrı, mizacıyla orantılı tatlı-sertlikte…

‘Aydın’ insan asla ‘despot’ olmaz!

Oldukça samimi bir havada geçen toplantıda ağırlığını hissettiren usta sanatçının, diziler ve genç oyuncularla ilgili yorumları da hayli dikkat çekici! ‘Diziler oynar, biter. Gökyüzüne uçar, kaybolur gider. Ama bir film, teknolojinin de katkısıyla binlerce yıl akıllarda kalır’ diyen İnanır, eskiden 350 film çekilen sektörde bugün yüksek maliyetten dolayı üretim azlığı yaşandığını, bu nedenle mesleğe yeni başlayan gençleri ‘kahraman’ olarak nitelendirmek gerektiğini belirtmekte. ‘Aydın insan asla despot olmaz’ sözleriyle bu mesleği kırıp dökmek için uğraşanlara mesaj yollayan İnanır, yaşanan kavram kargaşalarına karşın ‘Biz bu mesleği var etmeye uğraşacağız’ kararlılığında!

Zinde görünümü ve gerçekçi göndermeleriyle basın toplantısına ağırlığını koyan Kadir İnanır’ın ardından söz alan Caner Cindoruk, sinemanın ustasıyla aynı filmi paylaşmaktan dolayı oldukça heyecanlı. Heyecanı ve mutluluğu yüzünden okunan Cindoruk, Kadir İnanır’ın filmleriyle büyüdüğünü; ‘Elveda Katya’ sayesinde hayalini gerçekleştireceğini söylemekte. Diğer dizi oyuncularının düştükleri yanlışı sergilemez ve dizi rollerinin etkisinden kurtulmayı başarabilirse iyi işi çıkarmasını engelleyecek hiçbir neden kalmaz. Cindoruk’a tavsiyemiz, ‘kalıp canlandırma’ kolaycılığına kapılmaması!

‘Parmaklıklar Ardında’ve ‘Türkan’ gibi yapımlarda oyunculuğunu konuşturan 33 yıllık Devlet Tiyatrosu sanatçısı Rüçhan Çalışkur, meslek yaşamı boyunca hep ‘meselesi’ olan senaryolarda yer aldığını ve ‘Elveda Katya’da da bunu bulduğunu dile getirmekte. Yer aldığı her projede varlığını gösteren Çalışkur’un ‘Emine’ rolünün de hakkını vereceğine eminiz!

İnsanlar bu filmle kendilerini sorgulayacak!

Genç oyuncuların da aynı yönde olumlu görüş bildirdikleri, gerçek hayat hikâyesinden esinlenilen filmin öyküsü, aynı zamanda yapımcı olan Osman Sönmez’e ait. İlk sinema filmini yazan Nalan Merter Savaş tarafından senaryolaştırılmış. Senaryo danışmanlığını ise Cem Başeskioğlu üstlenmiş. Hikâyenin ana hatlarının yapımcıdan geldiğini belirten senarist, iyi bir sinerji yakalanan senaryonun erkek karakterlerini oluşturmakta zorlanmış! ‘Gerçek hayattan alınan hikâyeler yazarlar için daha zordur’ diyen Başeskioğlu ise filmin ‘Bu ülkedeki insanlara kendilerine dönüp bakma fırsatı verdiğini’ belirtmekte.

Bir denizin iki kıyısındaki insanların, birbirine yakınlığını saptayan öykünün hedefinde, toplumun değer yargılarından çağın gerisinde kalanların izleyiciye gösterilmesi bulunmakta! Önyargıları yıkma, ayrım gözetmeden insan kavramını yüceltme ve toplumu geliştirme misyonunu yüklenen ‘Elveda Katya’, Kadir İnanır’ın ‘Yunus Baba’lığından ‘Nataşa’lara uzanan bir bakış… Maliyeti, yaklaşık bir milyon dolar şeklinde açıklanan filmin çekimleri, bir haftası Batum’da üç haftası Trabzon’da olmak üzere, dört hafta sürecek. Yapımda Kadir İnanır, Rüçhan Çalışkur ve Caner Cindoruk’tan başka Belgin Erdoğan, Beliz Aksoy, Yeliz Şar ve Tatsiana Tsivikevich rol almakta. Rusya’nın en önemli kadın oyuncularından Anna Andrusenko, Ekatarina Malikova ve Elena Polyanska da onlara eşlik etmekte.

Organizasyonu bkz. İletişim tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında gözlemlediğimiz sonuç; ekibin hem senaryo hem de oyuncu kadrosu bakımından hayli iddialı olduğu yönünde! Senaryonun konusuna ve kadroya bakılınca bu iddianın boş olmadığını söyleyebiliriz. Kanayan bir yaraya parmak basmak üzere yola çıkan ‘Elveda Katya’ hedefini hangi oranda tutturmayı başaracağı noktasına gelince... Bunu da tamamlanıp gösterime sunulduğunda değerlendireceğiz. Mesleği, kırıp dökmeden yapmaya soyunanların yolları açık olsun!

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..