Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '07

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
Okunma Sayısı
4617
 

Kadir Usta lahmacun ve kebab salonu

Kadir Usta lahmacun ve kebab salonu
 

Lahmacun denince, akla sırayla Şanlıurfa, Gaziantep ve Adana gelir. Her şehirde de bir birinden lezzetli lahmacun yapılan yerler vardır.Bu birazda "usta"nın maharetine bağlı konudur. Bu üç şehirde de lahmacunu sahiplenme iddiası var. Ama siz hangi şehirde iseniz, oradaki mahallen sözlü markalaşmış yerleri bulmakta fayda vardır.

Çünkü esas olan bir yemeğin, en orijinal tadında yiyebilmek ve damak tadı olarak belleğe orijinal tad hatırasını yerleştirmektir.

Ben bu gün, Gaziantep'e gittikçe canım istediği zaman lahmacun yediğim, bir lezzet durağındayım. Ben şehirlerde ayak üstü olmayan yerli ailelerin bilebildiği ve esnafın yemek yediği yerleri tercih ederim. Bir de yerlilerin gelen misafirini götürdüğü yeri.Gaziantep'de Özel lezzet durağı çok da bu gün size, Kadir usta lahmacun ve kebab salonundan sesleniyorum. Burada iki lahmacuncu karşılıklı, iki köşede. Burada lahmacun ve kebab çeşitleri var. Karşı köşedeki Önder Lahmacun'da Sadece fırınyanı lahmacun dükkanı, daha çok evlere siparişte alıyor.

Gaziantep'e gelen genelde alışveriş yapar ve çarşıda olur. Ya da şehir içindeki tarihi mekanları gezer yine çarşıda yemek durumunda kalır. Yani şehir dışına hemen gidilmez. Onun için böyle şehrin göbeğindeyiz. Şimdi inceleme tanıtımına devam edelim.

Kadir ustanında karşı komşusunun da lahmacunları birbirini aratmaz ama burası biraz daha geniş ve retaurant havasında olduğu için burayı da tercih ediyorum. Genelde aile müşterileri var ama mütevazi bir dekorasyan var desekde olur yok desek de. Ama ben yediğimi daha çok önemserim.

Burada; Patlıcan kebab, Adana kebab, Kuşbaşı ve Tavuk şiş genelde. Ama Gaziantep'de başka yerlerde ve başka kebablarda var, onları anlatmak başka zamana.

Gaziantep'de son beş-on yıldır bir de "BEYRAN" çıktı. Ya önceden vardı ben yoktum, yada farkına son zamanlarda vardım. Orasını bilmiyorum. Şimdi her çorbacı veya restaurant da beyran var. Hem de döner gibi vitrin de camın hemen arkasında ocak yanıp duruyor.

Nasıl bir şeymi beyran? Bakın öğrendiğim kadar anlatayım: Haşlanmış pirinç (biraz dik olacak-usta öyle söylüyor. 'Yani lapa olmayacak demek istiyor') ayrı duruyor pilav gibi, Haşlanmış kırmızı ette ufak parçacıklara bölünmüş oda ayrı bir kapta duruyor.Birde tencerede etsuyu sıcak olarak bekliyor. Müşteri gelince bakır tabağa(sahan-sahen) bu saydıklarımı önce et suyu konmak üzere içine belli ölçekte bir tabak çorba oluşturacak şekilde katılarak ocak hemen yakılıyor, üstüne konuluyor. Bakır tabakta bu karışım kaynarken sarmısak ilave ediliyor. Kaynar haldeki "beyran" masanıza sevis ediliyor. Dikkat edin çok sıcaktır bakır tabak içinde, yerken ağzınızı yakmayın. Tadı nasıl derken, sıcaklığından yerken farkına varamıyor, anlayacağım sıra yemeğin bittiğini fark ediyorum. Ama ben tam alışamadığım için tercihim değil.

Lahmacun daha favorim ancak o da içindekiler bakımından, dikkat etmem gereken yemek sayılır. Her yerde yenmez. Etinin kalitesi ve baharat karışımı önemli.

Bu Lahmacun'cuya nasılmı ulaşırsınız. Gaziantep şehir merkezinde, Gaziantep Lisesi-Öğretmen evi arasındaki Atatürk bulvarında öğretmen evi civarına yaklaşırken batıdan doğuya giderken sağ tarafa, Tuffah Hamamı caddesine dönüp biraz rampadan çıkacaksınız. elli metre yukarıda dörtyol kavşağı var. çevresi eski Gaziantep evleri ile dolu.Bazıları turistik amaçlı retore edilmiş. Tarihi binalarda hizmet veren Sev Amerikan Hastanesi'de hemen batı yanındaki tepede.

Bu dört yol kavşağı Adil Özberk sokak, Tuffah hamamı sokak ve Akyol caddesinin kesiştiği geniş bir kavşak park sorunu da yok.

Ben bu konuyu anlatabildim mi?Nasıl ?
Nerede yemek yerseniz yiyin, yeter ki afiyetle olsun.



Klas istiyorum diyen ve guruplar için:
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=76273

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Ben sevgili eylülün yiğeni olarak aynı şeylerden yedim.Ama bende teyzem gibi hiç gaziantep'e gitmedim.Eyer gelirsem kesin önerdiğiniz yerlere gidiceğim.

'TUĞBA' 
 18.08.2007 22:26
Cevap :
Daha güzel yerler var. orası iyi yapar ama fazla lüx değil ama bilen yerliler gidiyor.çarşı içi sayılır. Trabzon'da nereyi öneriyorsun? yorumun için teşekkürler.  18.08.2007 23:20
 

Valla tam karnım açken nereden gördüm de okudum bu bloğu şimdi? Gidip bir yerlerden lahmacun alayım bari:)) Sevgiler çok güzel anlatmışsın inan.

Özlem Akaydın 
 15.08.2007 11:35
Cevap :
teşekkürler,Lahmacunu biliyorsunuz mideniz mesaj verdi biliyorum.Beyran nasıl onu tatmadığınız için okurken fark etmediniz değil mi. L.yerseniz afiyet olsun. sevgiler.  15.08.2007 19:14
 

Ya daha dün Erzurum'daydım.Cag(yoksa cağ mıydı?)kebap,döner,kadayıf dolması,Palandöken dondurması(Pado)...O kadar çok yedim ki.Ama aklımda olsun,Antep'e gidersem bulacağım yazdığın kebapçıları.

Münevver Saral 
 14.08.2007 23:02
Cevap :
Hayırdır,trabzon sıcak mı Erzurum'a gittin.Erzurum da sıcak değildir herhalde.Yemeğe de fazla yaklaşmam ben tatlarını sevim ama.Az yemek lazım.Sana erzurum yemekleri afiyet olsun.Antep'dende nasip olur inşallah.Sevgiler.  15.08.2007 9:16
 

Ellerınıze sağlık...Olsaydı ne yenirdi buz gibi ayranın yanında...dediğiniz gibi yerinde yemek lazım.Bu sene gecti seneye inşallah adresi aldım...Sevgilerimle...

Yaşam Çiçeklerim 
 14.08.2007 18:47
Cevap :
Teşekkür ederim. Sizin memleketin hangi yemeği lezzetli ve yöreye has sa yazın bizde öğrenelim. İnşallah,hayırlısı. mutluluklar.sevgiyle.  14.08.2007 19:57
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 373
Toplam yorum
: 932
Toplam mesaj
: 229
Ort. okunma sayısı
: 1735
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster