Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '08

 
Kategori
Felsefe
 

Kadüse (Asa) ve Ankh

Kadüse (Asa) ve Ankh
 

“Tanrı kendisi için bir şey yapanı bilir.” Mısır metni

Asalar; hükümdarların, mareşallerin, din adamlarının güç sembolü olarak, törenlerde taşıdıkları bir tür ağaç veya metalden değneklerdir. Kadüs de Hermes'in çift yılanlı asasıdır.

“Sembol toprağı temsil eden asa (veya insan olarak düşünülürse omurilik) üzerinden suyu ve ateşi temsilen yukarı zigzaglar çizerek çıkan iki yılan(yaratılışın temel güçleri, erkek ve dişiyi, yer ve göğü) spiral şeklinde Kadüsü çevreler. Kanatlar(yücelme) ile temsil edilen hava ve üst bölümde yuvarlak bir küre ile temsil edilen kimilerine göre beyin, güneş, gök kubbe, taç, aydınlanma, ruh, tanrısallık, yaşam enerjisi ya da akaşadan(dünya hafızası) oluşan simgedir. Hint sistemine göre ilk beş çakra toprak, su, ateş, hava ve akaşadan oluşmuştur. Temel güçleri, doğadaki dualiteyi, kutupsallığı ve bunların dengesini simgeler. Yılan da şeytandan çok aklın sembolüdür.”

Bu sembol ufak farklılıklar ile tüm kadim ezoterik sistemlerde(Çin, Hint, Japon, Mısır, Sümer, Maya, İnka, Yunan vs...) kullanılmıştır. Mezopotamya ve Hindistan'da üze­rinde bu sembolleri taşıyan, yaklaşık İ.Ö. 2600 yıllarına tarihlenen tabletler gün ışığına çıkmıştır. Antik Yunan kültürü ise ilâh Hermes'i (Thot) Mısır'dan sembolüyle bir­likte ithal etmiştir. İnsanın ve doğanın makro ve mikro kozmosun enerji dolanımını, dönüşümünü ve gelişimini de temsil ettiği söylenmektedir. Sirius yıldızının yörüngesi ile ilgili olduğunu söyleyen kaynaklar da vardır. Ezoterizmde her sembol kullanıldığı yere göre farklı anlam alabilmektedir.

Ankh; sözcük anlamı olarak “yaşam, hayat”tır. Mısırlı "yaşam haçı"dır, kadın ve erkeğin birlikteliğini simgeler ve evrensel yaşamın çekiciliği olarak ele alınır. “Hayatın anahtarı” olarak da bilinir. Mısır dilinde “yasam nefesi” anlamına da gelir. Ölümden sonra sonsuz yaşamın anahtarıdır. Ankh sembolü üst tarafı yassı bir daire olan bir haç şeklindedir ve ebedi hayatı remzeder.

“Ankh sembolü semavi ve dünyevi âlem arasındaki irtibata ilişkin anlamıyla kullanıldığında, daire Semavi Yönetim’i “T”nin yatay çizgisi olan kol yeryüzü ile semavi âlemi ayıran sınırı simgeler; sütun sembolizmini içeren aşağı inen kol ise iki âlem arasındaki, iki yönlü her türlü irtibat ve iletişimi temsil eder. Sembol inisiyenin alnının ortasında, iki gözünün arasında, yani üçüncü göz hizasında tutulduğunda, misterlere inisiye olmuş bulunmayı ve sırrı gizli tutmayı simgeler. Bir anahtardır. Ankh sembolünün kulpundan tutulan bir anahtar olarak kullanıldığı sembolizmlerde ise, bu anahtar, onu taşıyan kişinin İsis gizemleri inisiyasyonundan geçmiş biri olduğunu simgeler. O kimse göğün kapısının anahtarına sahiptir. Mumyaların üzerine konulan Ankh sembolü ise, mumyalananın, ilahlara benzer duruma gelene kadar doğum-ölüm süreçlerinden defalarca geçeceğini simgeler.”

Ankh, ölümün ardından yaşamın sembolü, onun anahtarıdır bu sebepten şeklin insan vücudu olduğu söylenir, şekil çift cinsiyetlidir. Anahtar güç ve sahiplenmenin simgesidir. Herkes kendi anahtarına kendisi sahiptir. Bu anahtar ile kendi kapısının, kendi gizemlerinin kilidini açacak ve kendi eserini verecektir. Bu sembolik anahtar her cevabın bizde olduğunu simgeler. Kendi kendini tanımayı becerebilmek gerekliliği vurgular. Haç şeklinin tepesinin yuvarlanıp bir halka şekli oluşturmasının sebebi ölümden sonra yaşamı sembolize etmesidir. Tanrıça Ma’at başında bir devekuşu tüyü ve her iki kolunda birer ‘Ankh’, yaşamın sembolü olan yaşam anahtarı ile sembolize edilir.

“Işık, yaşam ve aşk hiçbir zaman kaybolmaz.” Rose-Croix Ezoterik Cemiyeti

Berk Yüksel

 
Toplam blog
: 242
: 32770
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

21 Aralık 1973, Ankara doğumludur. Lisans ve yüksek lisansını “İşletme” alanında yapmıştır. Araşt..