Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '09

 
Kategori
Siyaset
 

Kafkaslar ve Orta Asya'daki rekabet

Kafkaslar ve Orta Asya'daki rekabet
 

1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bu ülkeye bağlı özerk cumhuriyetler ardı ardına bağımsızlıklarını kazandılar. Bunlardan beş tanesini Türkî Cumhuriyetler oluşturuyordu.

Türkî Cumhuriyetler kapsamında bağımsızlıklarını ilan eden ülkeler Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Özbekistan idi.

Bu ülkelerin bağlı olduğu coğrafya olan Kafkaslar ve Orta Asya’da Sovyetlerin denetiminden çıktıktan sonra adeta sudan çıkmış balığa döndü.

Bağımsızlıklarını kazanan bu ülkelerin bulunduğu coğrafya o zamandan bugüne Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’nın birlikte oynadıkları ve karşılıklı taktiklerini tatbik ettikleri bir arenaya döndü.

Sovyetlerin dağılması ve Amerika’nın yalnız kalmasıyla tek kutuplu güce dönen dünyanın bu nizamı ve kanunu 2008 Ağustosu’nda cereyan eden Rus-Gürcü Savaşı ile büyük bir darbe yemiş idi.

Bu savaşla suskun Rusya patlamış Amerika Birleşik Devletlerine adeta “Artık bu dünyada bende varım.” Diye haykırarak tek kutuplu dünyanın nihayete erdiğini ilan etmişti.

Tabii ki bu haykırışın sebepleri olarak Kosova’nın bağımsızlığı, Gürcistan’da ki Kadife ve Ukrayna’da Turuncu Devrimi saymak mümkün.

Söz konusu devrimlerle kendisinin kuşatıldığını hisseden Rusya bu kuşatmaya Gürcistan’ı vurarak ilk darbeyi indirmiştir.

Moldova’da ki hadiseleri de bölgede cereyan eden Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya arasında ki rekabete dayandırmak mümkün.

Son olarak ajanslarda geçen malumatlarda Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Bağlantısız politika izleyen Türkmenistan’ın Bağımsız Devletler Topluluğu toplantısında ev sahipliğini üstlenerek rotasını Eski Sovyet Ülkelerine çevirme sinyali verdiğinin malumatının geçmesi bu tür görüşleri haklı çıkarmaktadır.

Son Türkmenistan hadisesi de Rusya’nın kaybettiği kaleleri ardı ardına almaya başladığının izlenimini bize vermekte.

Aynı zamanda Batı yanlısı Ukrayna’ya gaz akışını keserek Batı’ya gözdağı veren Rusya, anlaşılan bu çabalarını devam ettirmekte kararlı.

Ajanslarda geçen malum haberde Rusya’nın bu adımlarının devam edeceği yönünde.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..