Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '09

 
Kategori
Siyaset
 

Kafkaslarda kilit: Türkiye

Kafkaslarda kilit: Türkiye
 

2008 Ağustosu’nda ki Rusya-Gürcistan Savaşı’nın neticeleri Kafkaslardaki Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasındaki üstü örtülü rekabetin su yüzüne çıkması bakımından fevkalade ehemmiyet teşkil etmiştir.

Bunu savaş sırasında Türkiye tarafından bölgeye yönelik ortaya atılan Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu’nda da görmek mümkün.

Bu gözlemler ışığında ifade edersek; bölgedeki iki ülkenin arasında var olan rekabetin bitmediğini bilakis ortaya atılan bu platforma taşındığını söyleyebiliriz.

Çünkü söz konusu fikir ortaya atıldıktan sonra Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’ye yönelik tatbik ettiği politikalar bu hakikati teyit eder nitelikte olmuştur.

İki ülkenin de bölge ile alakalı ürettiği projelerle ülkemize ne kadar ehemmiyetle yaklaştıklarını gerek Rusya’nın ve gerekse Amerika Birleşik Devletleri’nin Kafkaslarda Türkiyesiz bir çözüm olamayacağına dair kanaatiyle teşhis etmekteyiz.

Türkiye’ye yönelik iki ülkenin böyle bir kanaat taşımalarına ispat olarak malum ülkelerin Türkiye’yi yanlarına çekme gayretlerini örnek olarak verebiliriz.

Amerika Birleşik Devletleri Dış İşleri Bakanı Hillary Clinton’un bugün Ermeni ve Azeri Bakanlarla görüşmek isteği ve Türkiye’nin Ermenistan ile dolaylı görüşmelerine Amerika Birleşik Devletleri’nin verdiği destek bu ülkenin Ermenistan’ı ülkemiz yoluyla Batı’ya bağlama planı olduğunu ayan beyan açıklıyor.

Bu da Amerika Birleşik Devletleri’nin bölgeye yönelik adımları Türkiyesiz atamayacağını gösteriyor ki söz konusu husus ülkemizin Kafkas Coğrafya’sında Amerika Birleşik Devletleri için ne kadar hayati derecede ehemmiyet teşkil ettiğini göstermekte.

Rusya’ya geldiğimizde ise; bu ülkenin yine bölgede atacağı adımların Türkiye’den bağımsız olmayacağını anlıyoruz.

Kafkasya’da Amerika Birleşik Devletleri’nin varlığını istemeyen Rusya bölgede ülkemizin varlığına daha olumlu bakmakta.

Çünkü Amerika Birleşik Devletleri’nin var olmasının Kafkaslar ve Orta Asya’da ki pozisyonuna zarar vereceğini düşünen Rusya’nın kendi liderliği çerçevesinde Türkiye’ye inisiyatif vermesi ve bu yolla bölgede kendisine dost bir Türkiye aracılığıyla Türki Cumhuriyetlerdeki etkisini daha da arttıracağı fikri, söz konusu münasebetlerin ziyadesiyle müspet bir netice ile sonuçlanması ihtimalini doğuracaktır.

Bunu Türkiye kanalıyla Ermenistan’ı kendisine bağlamak isteyen Amerika Birleşik Devletleri’nin hamlesine, Rusya’nın Türkiye’yi yanına çekme resti ile açıklamak yerinde olacaktır.

Söz konusu teşebbüslerden de telakki ettiğimiz üzere bölgede var olan güçlü ülke intibası ve iddiasını sürdürmek isteyen Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin önlerindeki kilidi açmasının kendilerine müttefik bir Türkiye’den geçtiğini belirtebiliriz.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..