Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '09

 
Kategori
Siyaset
 

Kafkaslardaki rekabet

Kafkaslardaki rekabet
 

Ağustos 2008’de ki Rusya-Gürcistan Savaşı, Kafkaslarda ki rekabeti gözler önüne serdi. Bölgede ki Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri arasında ki rekabetin nasıl bir bomba etkisi yaratabileceğinin de bir bakıma kanıtıydı, bu savaş.

Peki ya sonra?

Savaştan sonra Türkiye tarafından ortaya atılan Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu fikri iki ülke arasında ki rekabeti bitirmemiş aksine bir başka kulvara taşınmasını sağlamıştı.

Çünkü bu platform içerisinde ki Azerbaycan ve Ermenistan, doğrudan görüşmeler yoluyla Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bu yapıda etkinliğini kurmak için uğraştığı yeni adreslerdi.

Bunun böyle olmasının sebebi bu iki gücün söz konusu iki ülkenin barışını sağlamak suretiyle bölgenin liderliğine soyunmasıydı.

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin Ermenistan ile kötü münasebetlerini düzeltmek adına yaptığı doğrudan görüşmelerin bir bakıma güçlü destekçisi oldu.

Görüşmelerin müspet bir şekilde neticelenmesiyle Ermenistan’ın batıyla entegresi sağlanacak, Türkiye ve Azerbaycan bu mevzuu da önemli bir fonksiyon göreceklerdi.

Fakat Azerilerin gazını Rusya’ya yöneltmesi karşılığı Rusya’nın Karabağ işgaline nihayet vereceği beklentisi tüm planları altüst etti.

Çünkü ülkesi hudutları içinde faaliyet gösteren Zerkalo(Ayna) Gazetesinin neşrettiği malumata göre Rusya, ihtilaf bölgesi olan Karabağ’da denetimin Rus Barış Gücü askerlerinden oluşmasını istiyordu.

Bu istekte ne Azerlerin ne de Ermenilerin işine gelmekte. Çünkü Karabağ’da üstlenmiş bir Rus Barış Gücü, Gürcistan’ın Güney Osetya’da yaşadığı talihsizliğin benzerinin kendi başlarına gelmesine neden olabilir.

Bu bakımdan Azeri ve Ermeni Yetkililerin konuya daha bir ihtiyatla yanaşması gerekecektir.

Kafkaslarda 2008 Ağustosu’nda ki sıcağın Gürcistan’ı nasıl yaktığı dikkate alınmalı, Karabağ’a yerleştirilmek istenen Rus Barış Gücü mevzuunda Azerbaycan ve Ermenistan’ın düşüncelerini bu bakımdan tekrar gözden geçirmeleri daha hayırlı olacaktır.

Amerika Birleşik Devletleri Dış İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza ve Ankara Büyükelçisi James Jeffrey’in Milliyetçi Hareket Partisi’ne yaptığı son ziyareti bu açıdan değerlendirmenin faydalı olacağı kanaatindeyim.

Ermenistan kapılarının açılmasının ülke içinde yarattığı tepkiyi kapıların açılmasının nedenleriyle Milliyetçi Hareket Partisi’ne Amerikalı Heyet tarafından anlatılmak istenmesi bu tepkilerin dindirilmek istenmesinin bir başka tezahürüdür.

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye kamuoyunda Ermenistan ile hudutların açılması hususunda oluşabilecek tepkileri dindirmek için hükümete Milliyetçi Hareket Partisi’nin verebileceği desteği tedarik etmeyi amaçlamakta.

Matt Bryza ve James Jeffrey’in Milliyetçi Hareket Partisi temasının esprisinin yanıtı da böylece kendiliğinden çıkmış oluyor.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..