Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '15

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kafkasya'da kullanılan acil durum paraları

Kafkasya'da kullanılan acil durum paraları
 

OSMANLININ KAFKASYA'DA KULLANDIĞI ALMAN ACİL DURUM PARASI


Osmanlı İmparatorluğunda savaş zamanında yerel yönetimlere ve cephede çarpışan askerlere silah, teçhizat ve iaşe parası merkezden ancak kara yolu ile gönderilebiliyordu. 

Bu yolla gönderilen paralar her zaman gerekli olduğunda yerine ulaşamıyordu. Bu durumda da komutanlar ya da yöneticiler ellerindeki olanaklarla, merkezi yönetimden para gelinceye kadar, kısa süreli çözüm üretmeye çalışıyorlardı. Buna Enver Paşa ve Esat Paşa gibi kendi paralarını çıkartanlar da dahildi. 

Birinci dünya savaşı sırasında, merkezi yönetime bağlı olan ve iaşesini başkentten temin eden uzak bölgelerden biri de Kafkasya’dır. Para yokluğunda, Enver Paşa komutasındaki görevli mutemed (Faik), memur maaşlarını ödeyebilmek için bulabildiği Alman, Rus ve Avusturya paralarının üzerine elle küpür yazarak, altına da imza ve mührünü vurarak bir çözüm geliştirmiş ve paraların bu şekilde tedavül ettirilmesini sağlamıştır. Yönetimden para gelince bu yapma paraların bedelleri ödenmiş ve sonradan İstanbul’da başa baş değiştirilmiştir. Bu Çok Nadir acil durum paraları Mehmet S.TEZÇAKIN koleksiyonundadır. 

 
Toplam blog
: 29
: 2358
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Mehmet Seracettin TEZÇAKIN (Araştırmacı - Nümismat) 1954 İstanbul doğumludur. 1974 Otelcilik Okul..