Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '18

 
Kategori
Deneme
 

Kağıt Nasıl Üretilir

Kağıt Nasıl Üretilir
 

Kâğıt nasıl üretilir hakkında yaptığım araştırmayı sizinle paylaşmak istedim. Günümüzde kâğıt, yazı yazmak başta olmak üzere, süs eşyalarının yapımı, ev duvarlarının süslenmesi, çeşitli ürünlerin paketlenmesi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Kâğıt üretiminde önce, ilkyazılar, taşlar üzerine yazılmıştır. Daha sonra ağaç kabukları, yapraklar ve fildişi üzerine yazıldı. Bunların haricinde, yazı yazmak için, farklı toplumlar farklı araçlar kullandı. Kâğıt üretimi hakkındaki bilgileri sunuyorum.

NAHİDE ÇELEBİ

 

Kâğıt, geçmişten günümüze birçok kaynak malzemeyle temin edilmiş ve birçok evre geçirmiştir. Kâğıt ilk olarak Çin Medeniyetinde ortaya çıkmıştır. 105 yılında Çinli bir mahkeme memuru tarafından üretilen kâğıt, kısa sürede bütün dünyada yaygınlaşmıştır. Antik Yunan ve Antik Mısır’da da buluna kâğıt, yazının geliştirilmesiyle de en önemli gereçlerden biri haline gelmiştir.

Kâğıt, günümüzde selülozik olarak üretilmektedir. Selüloz ağaçlardan elde edilmektedir. Kâğıt üretmek için özel ağaçlar yetiştirilmekte ve bu ağaçlar kesilmektedir. Kesilen ağaçlar kütük ve tomruk haline getirilmektedir. Daha sonra yüksek ısılarda eritilmekte ve hamur haline getirilmektedir. Hamur haline getirilen ve yoğrulan kâğıt ham maddesi, preslenerek baskıya hazır haline getirilmekte ve rulo şeklinde üretilmektedir. Kâğıt rulo haldeyken çeşitli şekillerde ve desenlerde kesilmekte ve ayrıca baskıya da gitmektedir.

Kâğıt, geri dönüşümü olan bir malzemedir. Bu nedenle kâğıttan kâğıt üretmek de mümkündür. Kâğıdın tekrar hamur haline getirilmesi de mümkündür. Hamur haline getirilen kâğıt yeniden preslenebilir. Böylece yeniden kâğıt üretilebilir. Bu nedenle kâğıtların israf edilmemesi ve geri dönüşüm kutularına atılması gerekir. Kâğıt israfının önüne geçilmesi için kâğıtlar için geri dönüşüm ve geri kazanım tesisleri kurulmalı ve işletilmelidir. Kâğıtlar çöplerden ayrıştırılmalı ve ayrı bir yere toplanmalıdır. Böylece hem milli servet harcanmamış olur hem de çevreye zarar verilmemiş olur.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..