Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '11

 
Kategori
Meslekler
 

Kahraman Esnaf Mega Sermayeye karşı

Eskiden bir dükkanın önünden geçerken kelimenin tam anlamıyla esnaflığın basit ve herkesin yapabileceği bir iş olduğunu sanırdım. Esnaf der geçer giderdim..    Sanırdım ki sermayesi olan herkesin yapabileceği kolay bir iş.

Şimdi nerden çıktı diyeceksiniz bu esnaf muhabbeti hayatta hiç bİr şey tesadüf değildir derler ya  kader, çizgimi  esnaflar dünyasıyla kesiştirdi. Hep öğretmenlik kolay değil derdim esnafların dünyasına girdikten sonra anladım ki öğretmenlik hem kolay hem daha zevkliymiş. Mesleğime ısındım buradaki yolculuğumdan sonra.

Neden mi  zor esnaflık ? Önce mal sahibi çalar kapınızı kira yatacaktır .Kira yatar stopaja gelir sıra. Stopaj yatar. Geçici vergi o biter SSK sonra Bağ_KUR, yok reklam vergisi, yok maliyesi, yok zabıtası dert bitmez hiç. Bu dükkanın elamanı vardır , yemeği, elektriği, suyu, çayı vardır. Görünmeyen onlarca kalem seni banka kuyruklarına  mahkum eder. Bazen düşünüyorum devlet tüm bu ödemeleri bir iyilik yapıp tek kalem de alsa da hiç olmazsa unutulduğu için ödenen acımasız faizlerden kurtulsalar diye. Tabela  vergini unuttun mu mesela onu unutmak ayrı suç bir de onun ayrı bir faizi var yanılmıyorsam senin 500 olur bin yüz farzı misal ha bir de sigara yasağına yakalanma riski var Allah korusun. Sigara içme desen müşteri alınır içse iki ay boşa çalış. Herkesin fişini veririsin birisi bir liranın fişini kasada unutsa ödersin minimum yüz lira ceza. Unuttum birde yeni moda park cezaları var ... Biliyorsunuz caddeler kiralık  artık günde beş 26x5=180 lira. Kapının önündeki arabaya park parası verirsin kiraya yüzsen lira ekleyeceksin minimum. Eklemekle kalmaz bir de Park cezası var mal alırken unutursan arabayı onlar sıralanır ayrıca. Müşteri sanır ki verdiği paranın hepsi kar.

Oysa müşteri bilmez esnafın hiçbir zaman kendi parası olmaz ayda şu kadar harcayacağım diyemez cadde durur. Bazen hayat durur ama ödemeler durmaz topatancı para bekler o da bol bol serotinin salgılar kalbi sıkışır. Halk arasında derler ya kara kara kesilmek kara kara kesilir. Benzinde renk kalmaz ödemeler olduğu zaman. Hele de para yoksa kasada.

Sonra başında amiri yok ki izin alsın zavallıcık. Ona izin yoktur. Hastalık yok tatil yok. Kabalık yapamaz, morali bozuk olamaz  :çünkü anında kesilir cezası müşteri  hemen yok olur sahnelerden sarı zarfsız bir cezadır bu esnafa verilen.

Vergi deyince de şöyle bir durmalıyız çünkü yine biz devlet memurları sanırız ki en çok vergiyi veren biziz kaçarımız yok lafı gelince havamızı atarız devlete en çok vergiyi biz ödüyoruz diye. Oysa  verdiğimiz o vergi elimize geçemeden direk oraya aktarılır mühim olan cebindeki parayı çıkarıp ödemektir. Acaba kaç memur o para ellerine verilse düzenli öderdi vergisini. Sıkıysa cebine giren sıcak paradan öde bakalım o vergiyi. Hele de ayın sonunda kar mı zarar mı belli değilse. Her kanattan ayrı geriliyorsan çarmıha. Ve de gerilecek çok kanadın varsa.

Ayın kırkı

Şimdi diyeceksiniz ay otuz çeker bilemedin otuz bir ne oluyor ki bu ayın kırkı.(Dostumuz Fahri beyin kulakları çınlasın bu arada namı diyar tatlı su başı Fahri bey! )   Ayın kırkı esnafın korkulu rüyası, uykuların ı  kaçıran bir karabasandır. Nedensiz baş ağrılarının sebebi. Çünkü ayın kırkı zamanı gelen çekin senedin ödeme günüdür( tabii bu ticari koşullarda hala çekinin senedinin kredisi kalmışsa.) Ayın kırkı gelen esnafı sizi dinliyormuş gibi görünüp dinlememesinden  ,  gülümsemesindeki  burukluktan, stresten karısıyla kavgasından,t ablolara telefon fırlatışından tanırsınız: çünkü zordur borçlu olmak ve yok demek .Alacaklı her zaman haklıdır. Ne yapsın toptancısına bağıracak değil ya sinirini sevdiklerinden çıkarır. Sevdikleri anlamaz çoğu zaman  tersliklerine verir huyu değişti derler. Bazen de terk ederler bu strese dayanamayıp açıklaması basittir .’’Adam çıldırmıştı son zamanlarda’’.Yalnızca dört kelime. Aslında bu kadar stres kaynağı yitirilme korkusu olan itibardır itibar. İtibar da en büyük sermayedir esnaf için. Ayın kırkında paran yoksa itibarın da yok demektir. İtibar yoksa ticaret de yoktur.

Tek sorun ayın kırkı da değildi ayrıca. Bir de mega sermaye vardır. Bende yeni öğrendim meğer esnaf kısıtlı miktardaki sermayesi ile bedenen iş gücünü birleştiren ticaret erbabına denirmiş. Ne yapsın ki garip esnaf mega sermaye karşısında. Ucuz satsa reklamını yapamaz pahalı satsa kalite nedenini açıklayamaz çünkü vatandaşa 3 lira peşin yerine 10 lira on taksit ucuz gelir. Ayrıca eskiden küçük esnaf varmış büyük esnaf varmış şimdi diyorlar ki büyüğü küçüğü kalmadı hepsi minnacık oldu işte şimdi bu zavallı kahraman pireler develerle savaşmaya çalışıyor. Vatandaş ise büyük marketlerden on liraya aldıkları malı esnaftan iki buçuğa alırken pazarlığa devam ederek deve ile savaşında yolda bir çelmede onlar atıyor. Ha birde araştırmacı değilsen orda daha ucuz deyip moralini bozarlar oysa aynı üründe iki lirayı dokuza çıkaran basit bir ambalajdır. Büyük marketlerde yazar süper kampanya  falanca ürün dört lira oysa o ürün esnaf da zaten dört liradır müşteri onun üzerinden birde pazarlık edip üç liraya indirir oysa mega da indirimin i sini bile konuşamaz  . Yine de haksızdır bizim bakkal süpermarket karşısında. Mega sermaye kampanya diyerek bazı ürünlerde sağ gösterip diğer ürünlerde soldan  vurur. Fakat bizim zavallı bakkal öğrenememiştir daha yeni ayak oyunlarını o yüzden didinip durur yine de ekmek teknesidir olana kanaat eder şikayet eder ama devam eder savaşına. Terk edemez ekmek teknesini  çünkü tek zanaat i esnaflıktır .

 

VE O ESNAF BENİM   DÜNYALARINA GİRMEDEN ÖNCE  BASİTE İNDİRGEYİP ÖNEMSEMEDİĞİM O ESNAF, İŞTE ŞİMDİ  MEGASERMEYAYE KARŞI. KENDİ SERMAYESİYLE EKMEK PARASINI KAZANMAYA ÇALIŞIP YANINDA ÇALIŞANLARA EKMEK VERMEYE ÇALIŞAN saygıdeğer ESNAFLAR HEPİNİZDEN ÖZÜR DİLİYORUM ÇÜNKÜ ANLADIM Kİ SİZİN SAVAŞINIZ BİZİMKİNDEN DAHA BÜYÜK. BİLİYORUM Kİ HEPİNİZİN AYRI BİR HİKAYESİ VAR  KİMİNİZ ÇEKTEN CEZA EVİNDE KİMİNİZ TEFECİNİN KUCAĞINDA CAN ÇEKİŞİYOR. VE KAHRAMAN ESNAFLAR MEGASERMAYEYE Karşı savaşınızda sabır ve başarı diliyorum ALLAH YOLUNUZ AÇIK ETSİN VE SİZE SABIR VERSİN. Anladım ki esnaf olmak çok zor zanaat imiş.

 

 
Toplam blog
: 5
: 3139
Kayıt tarihi
: 24.08.06
 
 

ODTÜ Biyoloji mezunuyum Bir süre mikrobiyoloji ile ilgili bir şirkette çalıştım. Küçük hikaye ve den..