Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '21

 
Kategori
Tarih
 

Kahraman Yunanlılar

14, Mayıs.1919 yılında, Pire Limanından yola çıkan Küçük Asya ordularının rotası İzmir kordonboyu idi. Kendilerini bembeyaz elbiseler giymiş saçlarına taktıkları karanfillerle süslenmiş Rum kızları bekliyordu. Karşılama ekibinde Rum Metropoliti Hristomos ellerinde  altın Haç başlıklı asalarla ve buhurdanlıklarla Anadolu'yu fethe çıkan askerleri karşılamak ve takdis etmek için bekliyorlardı.
 
Fakat bu eyleme muhalefet eden aklıbaşında Yunanlı askerler de vardı. Başta kendisine harekatın başkomutanlığı teklif edilen General İoannis Metaksas ''Yok olduğunu zannettiğiniz Türk orduları toparlanır ve bir sabah tepelerin ardından silahlarını size doğrultmuş olarak görürsünüz.'' kehaneti eylül 1921 de aynen Sakarya'da gerçekleşmiştir.
 
İkincisi çıkarma gemilerinde elden ele bir Manifesto  dolaşır. Altında 200 sosyalist askerin ıslak imzası vardır. Grubun Lideri Yomaganis M.Kemal gibi Selaniklidir. Bütün tehditlere ve nasihatlere rağmen bir kişi dahi imzasını geri çekmez.
 
Anadolu’nun işgali Britanya emperyalizminin bir oyundur. Britanya mazlumların kanıyla yeni sınırlar çiziyor. Biz bu oyuna alet olmayacağız. Anadolu halkı bizim kardeşimiz.. Biz onları öldürmeyeceğiz”.
 
Aynı evrak Atina Pire şehirlerinde de dağıtılır. Yunan ordusu İzmir'e çıkar ve bir tarafta kutlamalar olurken bir taraftan Türk katliamı başlar
 
İsyancı askerler karaya çıkınca hemen tutuklanır.Aylarca  tutuklu kalırlar ve işkenceye tabi tutulur. İçlerinden hiçbiri kararından vazgeçmez. Çaresiz kalan Donanma mahkeme teşkil edip ''Vatan hainliği ile yargılanırlar. Karar çıkar İDAM edileceklerdir. İnciraltı İşgal kuvvetleri karargahında denize doğru dizilirler.
 
Son sözleri;
 
Hristos-''Biz, fakiriz buradayız” der. Sonra ekler, “zenginlerin ve güçlülerin asker olmamak gibi yolları var, bizim yok”
 
Haris, alçak bir sesle ve tane tane konuşur,
 
“Artık bize özgürlükten söz etmeyin. Çünkü köleliğimizi dayanılmaz şekilde hissetmekteyiz. Artık bize vatanlardan ve eski düzeni yeniden kurmaktan söz etmeyin.
 
 Manolis, “Yaşasın Halkların Kardeşliği” diye bağırır..
 
1921 yılının 4 Ocak günü idam mangası infazı yerine getirirken hep beraber ZİTO-i  Epanastatis Yaşasın İSYAN diye bağırıp birer birer denize düşerlerr. Ayni günlerde Atina'da sosyalist 117 savaş karşıtı idam edilir.
 
Bize Tanrı günahlarını bağışlasın demek düşer bu kahraman idealist askerlere.
 
İdam mangasının karşısında can vermek yürek ister  ER adam işi.
 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..