Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '20

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kahramanmaraş Yöresi

KAHRAMANMARAŞ DONDURMASININ ÖZELLİĞİ NEDİR?

Sevgili okurlarım bu hafta sizinle paylaşacağım blok yazımın konusu Maraş Dondurması. Kahramanmaraş Ülke genelinde kendini kanıtlamak ile yetinmemiş, Dünya Mutfağında da yerini almış bir memleketimizdir. Alaiddin BAYAT ve Aynur BAYAT İle yapmış olduğum araştırmalar sonucu elde ettiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Kahramanmaraş Yöresine ait birçok yemek ve tatlı vardır lakin bu hafta sizlerle sadece bunlardan biri olan Maraş Dondurmasını paylaşacağım.

Kahramanmaraş dondurmasının en büyük özelliği keçi sütü ve saleptir. Salep bildiğiniz gibi yabani orkidenin kökünden elde edilir. Özellikle Kahramanmaraş Ahir dağlarından elde edilen yabani orkidenin kökleri, uygun ortam ve sıcaklıkta kurutularak usta değirmencilerin elinde öğütülerek dondurmada kullanılacak hale getirilir. Ayrıca Ahir dağında serbest alanda dolaşan keçilerden elde edilen sütlerle de bir araya gelen salep, dondurma ustalarının marifetiyle Kahramanmaraş dondurması haline gelir. Böylece Kahramanmaraş dondurmasının en büyük özelliği salep, keçi sütü ve mesleğinde deneyimli dondurma ustalarıdır. Bu üç ana bileşen bir araya geldiğinde hakiki Kahramanmaraş dondurması yemiş olursunuz.

 

 
Toplam blog
: 6
: 63
Kayıt tarihi
: 04.12.20
 
 

Yazar Hüsnü Necdet AKKAN'ın oğlu ve Sanatçı (Ressam-Şair) Güray AKKAN'ın torunudur. Karadeniz kül..