Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '14

 
Kategori
Kahvaltı
 

Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi zeytin.

Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi zeytin.
 

Ege illerimizden Aydın'ın önemli tarım ürünlerinden biri, zeytin ve zeytin yağıdır. Aydın dağlık bölgelerinde doğal olarak yetişen delice dediğimiz zeytinlerinin aşılanmak suretiyle "memecik" cinsi denilen zeytin ağaçlarıyla kaplıdır. Bu zeytinler yağlık zeytinlerdir. Toplanıp, sıkılan zeytinlerden enfes zeytin yağı elde edilir. Kahvaltılarda yenilen sofralık dediğimiz zeytinleri bölge halkı genelde kendi ihtiyaçları kadar yaparlar.

Ben sizleri Aydın, Germencik, Dağyeni Köyünde yapılagelen kahvaltılık zeytinlerin yapılışını anlatmak istiyorum.

Üç tip kahvaltılık zeytin yapılır.

1.Çekişte denilen kırma zeytin.

2.Dilme zeytin.

3.Hurma zeytin.

Çekişte Zeytin: Genellikle sezonun başı olan Ekim-Kasım ayı başlarında yapılır. Henüz zeytinlere su yürümeden sert ve diri zeytinler dalından toplanır. Havan eli ile yada temiz bir taşla kırılır. Bu işlemi parçalamadan, hafifçe vurarak, sadece zeytini çatlatma şeklinde olmalıdır. Bu zeytinler bir kavanoza konur, su ilave edilir, takriben 7 gün bekletilir. Sonra acı suyu süzülür, tekrar su ilavesiyle yeterince tuz ilave edilir. Takriben 1 kg. zeytine 1-2 yemek kaşığı tuz koymak gerekir. Ayrıca, 2-3 kesme şeker ve sert ve diri kalması için limon tuzu da koyabilirsiniz. Bir hafta sonra yemeğe hazırdır. Her sabah yiyeceğiniz kadar kavanozdan çıkartınız, yoksa bekleyen zeytin kararır. Yeşil yemenin zevki başkadır. Şayet tuzu fazla kaçırdıysanız, çıkartmış olduğunuz zeytinleri ılık suda 1-2 saat bekletin, tuzunun hafiflediğini hissedeceksiniz.

Dilme Zeytin: Seçilmiş iri zeytinler bıçak ile en az üç yerinden çizilir. Ya da bazıları yemek çatalı ile delerler. Daha sonra suya konur, 3 gün ara ile suyu değiştirilir, sarı su berraklaştıktan sonra, tekrar temiz suya, tuz, limon tuzu ilavesiyle bekletilir. Aşağı yukarı çekişte zeytin ile yapışış aynıdır. Zeytin yeneceği zaman kavanozdan çıkartılmalıdır. Yoksa kararır. İsterseniz suyunu süzer, bir cam kavanozu koyarsınız. Yeşil kalması için üzerine tamamen örtecek kadar zeytin yağı ilave etmelisiniz. Üzerine bir limonu dilimleyerek koyabilirsiniz. Kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatmalısınız.

Hurma Zeytin: Yapacağınız kadar seçilmiş kara zeytinleri (5-10 kg. olabilir) bir kendir çuval veya suyunu süzebilen torbaya koyarsınız. Bu torbayı geniş bir leğen içine koyar, üstüne bir ağırlık koymalısınız. 7-8 gün sonra çıkartıp, ılık suda yıkar, tekrar torbanın içine yeterince tuz ilavesiyle bastırırsınız. Bir hafta sonra tadını kontrol edersiniz. Acılığı gitti ise yemeğe hazırdır. Bu zeytinler, bir güğüm yada cam kavanoza koyar, üstüne zeytin yağı ilave ederseniz, uzun süre saklamış olursunuz.

Geçmiş yıllarda kuyularda hurma zeytin yapılırdı. Artık şu yıllarda yapılmıyor. 8-10 tonluk beton kuyu içerisine zeytinler yapraklarından temizlenip, kuyuya dökülür. En son üzerine iri kaya tuzu ile tamamen kaplayacak şekilde örtülür. Üste naylon ile ve ağırlık bastırılarak kendi halinde bırakılır. Kendi kızıl suyu ile "Hurma Zeytin" olur. 6 ay sonra tüccara tüm kuyu zeytini satılır. Artık bu uygulama günümüzde yapılmıyor. Daha önce da söylediğim gibi tane zeytinler,  yağ sıktırılıyor.

Köyümüzde incirden sonra zeytin yağı köylünün en önemli gelir kaynaklarıdır.

Sofralık (Kahvaltılık) Zeytinleri köylü sadece kendi ihtiyacı kadar yapar.

Afiyet Olsun.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

 

 

 

 
Toplam blog
: 2032
: 2969
Kayıt tarihi
: 18.06.12
 
 

Emekliyim. Doğayı, Sabahın erken saatlerinde doğada yürümeyi, Hayvanları, bilhassa köpekleri çok se..