Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '08

 
Kategori
Kahve
 

Kahve Kültürü

Kahve Kültürü
 

Kahvenizi nasıl alırsınız?


Nasıl mükemmel Türk kahvesi yapabiliriz?

Cezveye kaç fincan kahve yapılacaksa, o kadar fincan su konulur, her fincan için bir tatlı kaşığı kahve ve isteğe göre de şekeri ayarlanır ve kısık ateşte karıştırılarak, köpük alıncaya kadar ısıtılır, kıvama gelen kahve, telvesi ile fincanlara konularak, bir bardak su ile servisi yapılır… En iyi Türk kahvesi, kömür ateşi üzerinde cezvede yapılır.

Sade kahveye, şeker konulmaz.
Az şekerli kahveye, cezvenin içine bir kesme veya çay kaşığı şeker konulur.
Orta şekerli kahveye, iki kesme şeker.
Çok şekerli kahve isteniyorsa, üç kesme şeker ilave edilir.

Türk Kahvesini Lezzetli Yapan Nedir?

  • Tazelik: İyi kahve, taze olmalıdır. Kahvenin tazeliğini koruması için hava almayacak şekilde ağzı iyi kapatılmış cam kavanoz veya orijinal paketi içerisinde rutubetsiz ortamda saklanması gerekir.
  • Aroma: Kahvenin kendine has güzel bir kokusu vardır.
  • Su, suyun sertliği: Klorsuz, iyi su olmalı.
  • Pişirme tarzı ve süresi: Hafif ateşte, yaklaşık 10 dakika pişirilmelidir.
  • Kıvam: Renk, ısı ve koyuluğu dengeli olmalı.
  • Sunum Şekli: Güler yüzlü ve istekli servis, bir bardak su ile beraber...
  • Tat: Kişi, üzerinde bıraktığı izlenim gözlerden ve tebessümümden anlaşılır.

Sıcak iklimlerde yetişen "coffea" adlı bir ağaç, bu ağacın meyvesi ve kavrulmuş çekirdekleri öğütüldükten sonra suyla hazırlanan bir içecek olan kahve, kafein maddesi içerdiği için uyarıcı ve dikkat arttırıcı özelliği vardır. Bu nedenle iyi bir gece uykusu isteyenler, akşam geç saatlerde fazla içmemeli, kararında bırakmalıdırlar… Ayrıca, bir fincan kahveye sıkılan limon, baş ağrısını gidermede etkilidir.

Manisa'da kahvenin üzerine öğütülmüş badem gezdirerek servisi yapılan yöresel kahveye, -cilveli kahve- denilmektedir.

Popüler Kahve Hazırlama Yöntemleri:

  • Türk kahvesi: Cezve ile kısık ateşte, sade veya şekerli olarak pişirilen, yanında bir bardak su ve telvesi ile servisi yapılan kahve. Ritüelinde sohbet de vardır.
  • Filtre kahve: Kalınca öğütülmüş ve kavrulmuş kahve, filtreden geçirilerek demlenir.
  • French press: Özel demliklerde sıcak su ile 4 - 5 dakika bekletilen kahve, süzgeç asansörü aşağı doğru itilerek içime hazır hale gelir.
  • Espresso: Basınç kullanılarak makine ile hazırlanan hızlı bir kahve demleme yöntemi.
  • Cappuccino: Su buharı ve köpüklü sütle makinede yapılan kahve.
  • Latte: Makinede köpürtülmemiş sütle yapılan kahve.
  • Mocha: Makinede, köpürtülmemiş süt ve çikolata ile yapılan kahve. . .

Tadı, paylaştıkça artar… Afiyet olsun!

Şenol ELBAY 

 
Toplam blog
: 79
: 1511
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Söz uçar, yazı kalır. Verba volant, scripta manent. Words fly away, writings remain. Les mots vol..