Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '13

 
Kategori
Kahve
Okunma Sayısı
114
 

Kahve

Kahvenin anavatanı “Arap yarımada”sıdır.15 c. Yy.dayazılan çizilenler kahve için kimi zaman metiye kimi zaman yasak aracı olmuşsa da mesela KANUNİ döneminde; Şehulislam  Ebusuud Efendi

   _Kömür kadar “kara “kahve içmek HARAM demiş.Bu söylemler yasak da olsa sözden ileri gidememiş kahvenin damaktaki tad ve etrafındaki sohbet azalacağına çoğalmıştı. Şairin dediği gibi;

            Kahvelerim pişti gel

            Köpüğü taştı gel,

            İyi günün dostları

            Kötülüklerden kaçta gel.

Edebiyatımızda da kahve pişirmek güzel bir o kadar sabır gösterilen sanatkarlıktır. Sade kahvenin köpüğü beğeni alırken, orta açık kahve, şekerli olanı da koyu sohbet için deryadır. Kahveyi  ayırtetmek için yanına “şeker” konurdu.1 BARDAK SUYA (1 fincan için)4 gr şeker yeterlidir. Zira kahvenin bileşiminde %0,8kafein , %9protein, %30,3karbonhidrad, %13 lipitler %4,3UÇMAYAN ASİTLER BULUNUR.

          

 Bir fincanın kırkyıl hatırı olan kahve;

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 151
Toplam yorum
: 44
Toplam mesaj
: 30
Ort. okunma sayısı
: 963
Kayıt tarihi
: 13.02.08
 
 

Kısaca öğretmen ve öğretenim. Yaşamayı yaşarken öğrenmeyi ilke edinmenin dustur olduğuna inananla..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster