Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '20

 
Kategori
Sağlık
 

KAHVE

KAHVE
 
Bu yazımda kahvenin yarar ve zararlarını sizler için araştırdım, bir yakınım her gün 3 fincan kahve tüketiyor, bir şeyin azı karar çoğu çok zarar. Sağlıklı mutlu günler dilerim.
 
NAHİDE ÇELEBİ
 
Kahvenin Yararları:
 
Tip 2 diyabet riskini azaltır: Toplumun büyük bir çoğunluğu kötü besleniyor. Bunun sonucu ise artan kilo ortalaması ve insülin direnci. Kahve içmek ise insülin direncini azaltma konusunda yardımcı olabilir. Kahve insülin direnci ile savaşırken aynı zamanda kan şekeri seviyelerini arttırır. Dolayısıyla kahve içerken aşırıya kaçmamalısınız. Yapılan bir meta analiz (450.000’den fazla kişi incelenmiş) günde bir bardak kahve tüketiminin tip-2 diyabet riskini %7 azalttığını gösteriyor .Alzheimer ve Parkinson hastalığı riskini azaltır : Kahve  beyin üzerindeki hormonal düzeni değiştirmesi, kan akışını hızlandırması ve hücre koruyucu etkileri ile Alzheimer ve Parkinson hastalığının riskini azaltabilir.Enerjik olmanızı sağlar ve mental gücü arttırır : Kahve içerisinde bulunan kafein bilinen en güçlü uyarıcılardan biridir. Kahve tüketimi ardından kana geçen kafein, beyninize ulaşarak adrenalin ve nöradrenalin salınımını uyarır. Bu durum, heyecanlandığınızda olan şey ile tamamen aynı şekilde hareket etmenizi sağlar. Atik olursunuz, harekete geçmeye hazır hissedersiniz ve zihniniz açılır.Ayrıca kafein egzersiz performansını da arttırır. Bu durum kahve tüketiminin, Kan akışını (özellikle mikro sirkülasyon) hızlandırması, Yağ asitlerinin parçalanarak kan akışına verilmesini sağlar.
 
Kahvenin zararları : Bağımlılık oluşturur : Kahve tüketimini sürekli bir şekilde devam ettirirseniz bu uyarıcı his bağımlılık oluşturur ve kendinizi mutsuz hissedersiniz. Eğer bağımlılığa karşılık vermez ve kahve tüketmezseniz kendinizi kötü, yorgun ve mutsuz hissedebilirsiniz. Kaygı ve panik bozukluğuna neden olabilir: Kahve tüketimi bedeninizi ve beyninizi ateşler. Bu durum birçok kişi için güvenlidir. Ama bazı kişiler kaygı ve panik bozukluğuna yatkındır. Ayrıca kahvenin uyarıcı etkisi uyku problemlerine de neden olur. Uyku bozukluğu ise birçok mental ve kronik fiziksel bozukluk ile ilişkilidir. Tansiyonu yükseltebilir :Yüksek tansiyon özellikle hastalık formuna büründüğünde birçok organda hasar oluşmasına neden olur. Kahve tüketimi ise az bile olsa tansiyon artışı oluşturur. Bu etki özellikle hali hazırda tansiyon hastalığı olanlar için önemlidirBu sebeple yüksek tansiyon riski olanların, tansiyon ilacı kullananların ve daha önce yüksek tansiyona bağlı kanama geçirmiş kişilerin kahve tüketimini sınırlaması gerekiyor.
 
 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..