Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '19

 
Kategori
Sağlık
 

Kahvenin Faydaları

Her gün 1 fincan kahve içmenin sağlımıza birçok faydası bulunmaktadır. Örneğin: Kilo verdirir, diyabet riskini azaltır, antioksidandır, depresyonu önler, Parkinson, Alzheimer ve siroza yakalanma riskini azaltır, Mineral ve vitamin yönünden zengin olan kahvenin, ölçüsü ve zamanı doğru seçildiği zaman sağlığımıza birçok olumlu katkısı vardır.

Yeğenim her sabah aç karnına 1 fincan kahve içiyor, ben yaptığının yanlış olduğunu söylediğim zaman, bana kabızlığa iyi geldiğini söyledi. O da sorunu kahve içerek çözmüş.

Yağışın düzenli olduğu tropikal iklimde bulunan kahve ağaçlarının çekirdekleri öğütülerek veya ham hali ile kahve oluşmaktadır. Kahve iklimi uygun olan Yemen’de de yayılma gösteriyor ve buradan sonra da Mısır, Türkiye ve Suriye’de de kahve kültürü gelişmeye başlıyor. Türk kahvesi tabiri ise, kahve çeşidi olarak değil de bize özgü cezvede kaynatılarak pişirilmesinden kaynaklanıyor.

Bir arkadaşımın da kahveyi cezvede değil fincanda ocağın üstünde pişirdiğini gördüm ve fincanın kırılmadığına şahit oldum. Osmanlı zamanında yabancıların İstanbul’a ziyareti sırasında onlara ikram edilen kahveleri ilk kez tadan bu kişiler, kahveyi Venedik’e götürüyorlar ve tanıtım yaparak Avrupa’da da yaygınlaşmasını sağlıyorlar.

KAFEİN İÇERMEYEN KAHVELERDE KİMYASAL MADDELERE DİKKAT EDİN

Üretildiği bölgedeki iklim koşullarının kahve çekirdekleri üzerinde oldukça etkisi bulunmaktadır. Çevre koşulları, toprağın yapısı ve iklim özellikleri birleşince kahve çekirdeğindeki kafein miktarı da değişiklik gösterebiliyor. Bu çekirdeklerden en tercih edilenleri Coffea Arabica ve Coffea Canephora olarak bilinmektedir.

Kahveleri pişirme şekline hazırlanışına ve işlenişine göre; Türk kahvesi, Etiyopya kahvesi Mırra, Melengiç vb. şekilde veya da kahveye eklenen süt, şeker, çikolata benzeri başka maddelerle birlikte içilir.. Kafein içermeyen kahveler normal kahvelere nazaran sağlıksız olabilirler. Bunun nedeni, kahvenin içerisinde bulunan kafein çıkartıldığında, kahveye kimyasal maddeler eklenebiliyor. Kafein içermeyen bir kahve tercih etmenizi öneririm. Ama her şeyin çoğu zarar azı karar derler. Sağlıklı mutlu günler.

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..