Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '21

 
Kategori
Kahve
 

Kahvenizi Nasıl Alırsınız

Favori kahveniz nedir bilemesem de favori içeceğinizin kahve olduğunu biliyorum. Ne tesadüftür ki benimde öyle.
 
 
Akşam olup, el ayak çekilince ne içeceğimizi müziğe ve ortama göre seçebiliriz. Ama sabah yataktan kalktığımız andan, o ana kadar olayımız KAHVE! Tabi gün içinde bol su içmeyi unutmamak kaydıyla.
Hangi kahve çeşidini içeceğinize damak zevkiniz karar versin, kimle kahve içeceğinize de ‘ bir kahvenin 40 yıl hatırı olduğunu’ unutmamak şartıyla siz karar verebilirsiniz. Ancak ve ancak kahvenin her yerde içilemeyeceği, adı kahve olan her bir şeyin aslında kahve olmadığı konusunda anlaşalım.
 
Kahve çeşitlerine göz atalım ve en seveceğin kahveyi bulalım veya en sevdiğin kahvenin içeriğini inceleyelim.
 
Espresso: Elbette buradan başlayacağız. Espresso olmasaydı diğerleri olmazdı. İnce şekilde öğütülmüş kahve, belirli bir basınç ve yüksek ısıdaki suyla süzülerek kahve makinesinden bardağa dökülür. Bir shot’ı/fincan’ı 25 ml. Civarlarındadır.
 
Espresso sulandırılırsa;
 
Ristretto: Aynı miktarda kahvenin daha az suyla hazırlandığı, espressonun daha sert türüdür.
 
Americano: Bir shot espresso ve üzerine sıcak su eklenerek hazırlanan kahvedir. Yaklaşık 500 ml. Civarlarındadır.
 
Doppio: İki shot espresso üzerine su eklenerek hazırlanır. Dolayısı ile Americano’dan daha serttir.Yaklaşık 500 ml. Civarlarındadır.
 
Lungo: Üç shot espresso üzerine eklenen suyla ortaya çıkar. Dolayısı ile Doppio’dan daha serttir. Yaklaşık 500 ml. Civarlarındadır.
 
Espresso Romano: Bir shot espresso, yanında bir dilim limonla servis edilir.
 
 
Espresso süt ile buluşursa;
 
 
Cappuccino: Espresso, sıcak süt ve süt köpüğünden oluşur. Ülkemizde hemen her cafede birçok formda hazırlanır, yoğun ilgi bulur.
 
Latte: Bir espresso shot’ın üzerine buharda ısıtılmış süt eklenerek hazırlanan kahve.
 
Café au lait: Bir shot espresso ve aynı oranda ısıtılmış sütle hazırlanan kahvedir.
 
Flat white: İki shot espresso ve sütle hazırlanan kahve çeşididir.
 
Café au lait: Bir shot espresso ve aynı oranda ısıtılmış sütle hazırlanan kahvedir.
 
Espresso tadlanırsa ve hatta taçlanırsa;
 
Affogato: Espresso içine konulan vanilyalı dondurmayla hazırlanır.
 
Macchiato: Bir shot espresso içine eklenen yoğunlaştırılmış sütle hazırlanır. Genellikle üzerine kakao eklenir.
 
Vienna coffee: Espresso’yla hazırlanan ve üzerine çırpılmış krema eklenilen bir kahvedir. Avusturya Viyana’nın resmi kahvesidir.
 
Espresso con panna: Espresso con panna da espresso üzerine eklenen çırpılmış kremayla servis edilir.
 
Çeşitler daha da çok, isimler daha da ilginç olsa da işin özünde hepsi espresso ile hazırlanır.
 
 
 
Bir diğer grup Filtre Kahveyi tanıyalım;
 
 
Filtre kahve makine ile ya da french press ile hazırlanabilir.Orta kalınlıkta çekilen kahve çekirdekleriyle yapılan bu kahve, su kahve dolu filtreden geçirilerek elde edilir. Bu geçiş esnasında kahvenin aroması ve yağı suya geçer. Kısaca kahve çekirdeklerini, çay gibi demlemiş oluyoruz.
Sütlü, sade ya da vanilya/fındık ve benzeri aromalarla içilebilir.
 
 
 
Kahve + Alkol iki uç etki gösteren bu iki bileşenin birleşiminin neye hizmet ettiğini bilemesek de damağa hitap ettiği tartışmasız olduğuna göre hadi tanışalım;
 
Gaelic coffee: Filtre Kahve + İskoç Viskisi
 
Irish coffee:  Filtre Kahve + İrlanda Viskisi
 
Brandy coffee: Filtre Kahve + Brandy
 
Keoke coffee: Filtre Kahve + Kahlua + Kakao + Brandy üzerine çırpılmış krema
 
English coffee: Filtre Kahve + Cin
 
Calypso coffee: Filtre Kahve + Rom + Kahlua  üzerine çikolata parçacıkları
 
Shin Shin coffee: Filtre Kahve + Rom + Krema + Esmer Şeker
 
Monk’s coffee: Filtre Kahve + Benedictine
 
Seville coffee: Filtre Kahve + Cointreau Portakal Likörü
 
Russian coffee: Filtre Kahve + Votka
 
 
 
Soğuk Kahve çeşitleri olmasa yaz geçer mi;
 
Çeşitler artıyor, aromalar havada uçuşuyor, kremalar bardaklardan taşıyor, çikolatalar yanlardan akıyor, neler neler neler… Abartmanın lüzumu yok özünde hepsi iki çeşitten oluşuyor.
 
Iced coffee: Americano olarak hazırlanan kahvenin içine eklenen buzlar.
 
Frappe: Hazır kahve köpürtülüp, üzerine su ekledikten sonra büyük bardaklarda buzla servis edilir.
 
 
 
Ve geldik en can alıcı noktaya Üçüncü Dalga Kahve;
 
Artık yeni bir kahve kültürü değil,öğrenildi,benimsendi. Ama hala özel çünkü gelip-geçici bir trend değil gerçekten kıymet görmeyi hak eden,kafayı çalıştıran,hormonları hareketlendiren,içtikçe içilebilen,damaklara hitap eden,daha önce içtiklerim kahve değilmiş ki dedirten bir  devrim!
1 .Dalga kahveyi tüketmek,2.Dalga ise kahveden keyif almaktı.Dalga-dalga ilerlerken en sonunda geldiğimiz üçüncü dalga da artık kahveyi yetiştireni , toplayanı,kavuranı ve elbette yapanı önem kazanıyor,hak ettiği değeri görmeye başlıyor, kahvede onların elinde hak ettiği forma kavuşuyor diyerek özetleyebiliriz.
 
Ve kahvelerin yıldızı, her evde bulunan Türk Kahvesi; kömürüyle,sunumuyla,lokumuyla, başlı başına bir konu. Şimdilerde makine çeşitleri her bütçeye ve kişi sayısına uygun şekilde çoğalmış olsa da, cezvede tadı bir başka. İster şekersiz, ister bol şekerli hazırlanan kahvenin köpüğü ne kadar bolsa o kadar güzel oluyor. Kısık ateşte en güzel kıvamını buluyor. Yanında soda veya suyla sunumu yapılıyor.
 
 
 
 
Toplam blog
: 2
: 63
Kayıt tarihi
: 31.08.21
 
 

Hesus Kişisel Blog - Çocuk, kedi, köpek,yoga,kahve,yemek,sosyal medya ve daha ne varsa... Ufak te..