Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kakule nedir, niçin kullanılır?

Kakule nedir, niçin kullanılır?
 

İlk duyduğumda patlıcan reçelinin tarifini alırken, günlerce düşündüm sonradan adı ne idi nerde bulabirim neye yarar ne yapabilirim diye.

1984 lü yıllarda biraz zordu bulmak. Ferruze hoca yurt dışına sık sık çıktığı için ordan alıyordu.

Sonralarda Türkiye'de bazı aktarlarda da satılmaya başlandı.

Özellikle akşamcılar veya ağzı kokanlar bunu çiğnediğinde kötü kokuyu gerçekten yok ediyor.

Ağız içinde de hoş tad ve koku bırakıyor.

Pilava da katıyorum parlalık veriyor. Tane tane oluyor.

Kakule, zencefilgiller ailesinden Elettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır.

Batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişen, 4-5 m boyunda, büyük yapraklı çok yıllık bir bitki cinsidir. Özellikle Güney Hindistan’ın bataklık ormanlarında yabânî olarak yetişir.

Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı renktedir. Tohumları mercimek şeklinde ve büyüklüğünde, kırmızımsı esmer renkte olup, keskin kokuludur. Kakule yetiştiği yere göre isim alır. Seyhan kakulesi, Malabar kakulesi, Siyam kakulesi gibi.

Tohumları meyvelerinin kurutulup, ayrılmasıyla elde edilir. Yemeklere özellikle de baklagillere ve balığa katılır. Muhallebi, sütlü tatlılar, hoşaflar, çay ve kahvede çeşni verici olarak kullanılır. İsveç ve Finlandiya'da unlu mamüllere de katılır. Hintliler nefesleri güzel koksun diye tohumlarını çiğnerler. Kakule tohumlari reçine, nişasta ve uçucu yağlar taşır.

Hoş lezzeti ve kokusundan dolayı baharat olarak kullanılır.

Dizanteriyi tedavi eder.

Bol idrar söktürür.

Mideyi çalıştırır, gaz söktürür.

Mide gazı dolayısı ile meydana gelen kalp rahatsızlığını önler.

Mide bozukluğu sonucu meydana gelen Migreni geçirir.

Akciğerler için antiseptiktir.

Bronşite çok faydalıdır.

Kakule, dövülerek toz haline geitirilip, buruna çekirlirse nezleyi keser.

Ağız Kokusuna: Kakule Aktarlarda kapsül şeklinde bulunan (çekirdek kakule diye satılıyor olabilir) kakuleden yanınızda bulundurun ve gün içerisinde sakız gibi çiğneyin. Hem ferahlatır hem de ağız kokusunu giderir.

Mide Bulantısı İçin: Mideniz bulandığında, kaynatacağınız nanenin içerisine bir tutam kakule atın ve daha sonra limon ve bal ilave ederek için. Bulantınız iyileşecektir İştahsızlık için: İştahsızlara Kaynatılmış kakule esmer şeker veya balla tatlandırılıp içildiğinde iştahsızlık probleminin çözümünde bir hayli yol almış olursunuz. Kakule, Nane ve kekikle beraber kaynatılıp içilen kakule hem mide yaralarına hem de midede oluşan gazların giderilmesinde faydalıdır.

Zihin açmak için : Zihni güçlendirici etkisi vardır

Selamlar ve saygılar...

Son kararlarınız hep mutluluk versin!

 
Toplam blog
: 59
: 22888
Kayıt tarihi
: 10.11.11
 
 

''Küçük bahaneler, büyük iyiliklere engel olur...'' ..