Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
4140
 

Kalbin mucizesi: Semizotu

Kalbin mucizesi: Semizotu
 

bahçemde semizotu yetişiyor


Fethiye’deki bahçemde kendiliğinden her tarafta çabucak ürediği için, her sabah toplayıp iyice yıkadıktan sonra 10 dakika sirkeli suda bekletip suyunu süzerek kahvaltı masasına getiriyorum üzerine hafif zeytinyağı döküp, limon sıkıp, lor peynir serpiyorum, yanına yine bahçemden kopardığım küçük domatesleri yıkayıp süslüyorum ve servis yapıyorum. Ayrıca semizotundan çeşitli salatalar yapıyorum. Eşim sarımsaklı yoğurtla yaptığım salatasını çok seviyor.
Semizotu Ortadoğu ve Hindistan kökenlidir. Ancak her iklim ve toprakta yetişir. Semizotu, Omega–3 açısından neredeyse balık kadar zengin bir bitki olup demir, bakır, manganez, C ve D vitaminlerince zengindir. Madensel tuzlar ve vitaminlerce çok zengin olan Semizotunun besin değerlerini kaybetmemesi için salata olarak yenmesi, yani pişirilmeden tüketilmesi tavsiye edilir. Pişirilme tercih ediliyorsa çok kısa süre pişirilmelidir. Çok kaynatıldığında yemeğin rengi ve tadı değiştiği gibi besin değerleri de kaybolur. Kalp Hastalığı riski taşıyan ve Kalp hastaları için yararlı olan semiz otu nisan, mayıs, haziran aylarında haftada 3-4 kez tüketilmelidir. Yere yakın bir sebze olduğu için tüketilmeden iyice yıkanmalı sirkeli suda bekletilmelidir.
Faydaları:

Kanı temizler

İdrar söktürür

Kanı üreden temizler

Sinir krizlerini ve beyin yorgunluğunu geçirir

Böbrek taşı ve kumunu döker

Semizotu şişmanlara kilo verdirir

Şeker hastalarının susuzluğunu azaltır

Semizotu içerdiği yüksek oranlı lifle kabızlığa iyi gelir

Diyet yapanlar için uygun bir sebzedir. Düşük kalorili olduğu için formda kalmaya yardımcı olur.

Geleneksel olarak ağrı kesici özelliği olduğuna inanılan semizotunun bu özelliği bilimsel araştırmalarca da ispatlanmıştır.

Yaşlılar ve midesi hassas olanlara faydalıdır.

Vücudu mikroplara ve gribe karşı korur

Sinirleri dinlendirip, uykunun düzene girmesine yardımcı olur

İçerdiği Omega 3 sayesinde kalp sağlığı için önemlidir.

Gut Hastalığına iyi geldiği yapılan çalışmalarda belirlenmiştir.

Kabızlık ve ishale iyi gelir.

NAHİDE ÇELEBİ

 

Kalbin Mucizesi: Semizotu

 

Fethiye’deki bahçemde kendiliğinden her tarafta çabucak ürediği için, her sabah toplayıp iyice yıkadıktan sonra 10 dakika sirkeli suda bekletip suyunu süzerek kahvaltı masasına getiriyorum üzerine hafif zeytinyağı döküp, limon sıkıp, lor peynir serpiyorum, yanına yine bahçemden kopardığım küçük domatesleri yıkayıp süslüyorum ve servis yapıyorum. Ayrıca semizotundan çeşitli salatalar yapıyorum. Eşim sarımsaklı yoğurtla yaptığım salatasını çok seviyor.
Semizotu Ortadoğu ve Hindistan kökenlidir. Ancak her iklim ve toprakta yetişir. Semizotu, Omega–3 açısından neredeyse balık kadar zengin bir bitki olup demir, bakır, manganez, C ve D vitaminlerince zengindir. Madensel tuzlar ve vitaminlerce çok zengin olan Semizotunun besin değerlerini kaybetmemesi için salata olarak yenmesi, yani pişirilmeden tüketilmesi tavsiye edilir. Pişirilme tercih ediliyorsa çok kısa süre pişirilmelidir. Çok kaynatıldığında yemeğin rengi ve tadı değiştiği gibi besin değerleri de kaybolur. Kalp Hastalığı riski taşıyan ve Kalp hastaları için yararlı olan semiz otu nisan, mayıs, haziran aylarında haftada 3-4 kez tüketilmelidir. Yere yakın bir sebze olduğu için tüketilmeden iyice yıkanmalı sirkeli suda bekletilmelidir.
Faydaları:

Kanı temizler

İdrar söktürür

Kanı üreden temizler

Sinir krizlerini ve beyin yorgunluğunu geçirir

Böbrek taşı ve kumunu döker

Semizotu şişmanlara kilo verdirir

Şeker hastalarının susuzluğunu azaltır

Semizotu içerdiği yüksek oranlı lifle kabızlığa iyi gelir

Diyet yapanlar için uygun bir sebzedir. Düşük kalorili olduğu için formda kalmaya yardımcı olur.

Geleneksel olarak ağrı kesici özelliği olduğuna inanılan semizotunun bu özelliği bilimsel araştırmalarca da ispatlanmıştır.

Yaşlılar ve midesi hassas olanlara faydalıdır.

Vücudu mikroplara ve gribe karşı korur

Sinirleri dinlendirip, uykunun düzene girmesine yardımcı olur

İçerdiği Omega 3 sayesinde kalp sağlığı için önemlidir.

Gut Hastalığına iyi geldiği yapılan çalışmalarda belirlenmiştir.

Kabızlık ve ishale iyi gelir.

NAHİDE ÇELEBİ


Fethiye’deki bahçemde kendiliğinden her tarafta çabucak ürediği için, her sabah toplayıp iyice yıkadıktan sonra 10 dakika sirkeli suda bekletip suyunu süzerek kahvaltı masasına getiriyorum üzerine hafif zeytinyağı döküp, limon sıkıp, lor peynir serpiyorum, yanına yine bahçemden kopardığım küçük domatesleri yıkayıp süslüyorum ve servis yapıyorum. Ayrıca semizotundan çeşitli salatalar yapıyorum. Eşim sarımsaklı yoğurtla yaptığım salatasını çok seviyor.
Semizotu Ortadoğu ve Hindistan kökenlidir. Ancak her iklim ve toprakta yetişir. Semizotu, Omega–3 açısından neredeyse balık kadar zengin bir bitki olup demir, bakır, manganez, C ve D vitaminlerince zengindir. Madensel tuzlar ve vitaminlerce çok zengin olan Semizotunun besin değerlerini kaybetmemesi için salata olarak yenmesi, yani pişirilmeden tüketilmesi tavsiye edilir. Pişirilme tercih ediliyorsa çok kısa süre pişirilmelidir. Çok kaynatıldığında yemeğin rengi ve tadı değiştiği gibi besin değerleri de kaybolur. Kalp Hastalığı riski taşıyan ve Kalp hastaları için yararlı olan semiz otu nisan, mayıs, haziran aylarında haftada 3-4 kez tüketilmelidir. Yere yakın bir sebze olduğu için tüketilmeden iyice yıkanmalı sirkeli suda bekletilmelidir.
Faydaları:

Kanı temizler

İdrar söktürür

Kanı üreden temizler

Sinir krizlerini ve beyin yorgunluğunu geçirir

Böbrek taşı ve kumunu döker

Semizotu şişmanlara kilo verdirir

Şeker hastalarının susuzluğunu azaltır

Semizotu içerdiği yüksek oranlı lifle kabızlığa iyi gelir

Diyet yapanlar için uygun bir sebzedir. Düşük kalorili olduğu için formda kalmaya yardımcı olur.

Geleneksel olarak ağrı kesici özelliği olduğuna inanılan semizotunun bu özelliği bilimsel araştırmalarca da ispatlanmıştır.

Yaşlılar ve midesi hassas olanlara faydalıdır.

Vücudu mikroplara ve gribe karşı korur

Sinirleri dinlendirip, uykunun düzene girmesine yardımcı olur

İçerdiği Omega 3 sayesinde kalp sağlığı için önemlidir.

Gut Hastalığına iyi geldiği yapılan çalışmalarda belirlenmiştir.

Kabızlık ve ishale iyi gelir.

NAHİDE ÇELEBİ

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Bu şahane bitkiye hiç dayanamıyorum nerde görsem toplarım, pazarlardan alırım belki sizin bahçeye bile gelebilirim Nahide hanımcığım, doyumsuz lezzetinin yanında belirttiğiniz faydaları bedava, elinize sağlık sevgiler

Cemile Torun 
 15.11.2015 18:47
Cevap :
Ah canım keşke bahçemize gele bilseydin.Sana semiz otundan çok çeşitli yemekler yaparım.Selam ve sevgilerimle öptüm.Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim. Esen kalınız.NAHİDE ÇELEBİ  15.11.2015 21:30
 

Kıymetli öğretmenimiz Sayın Nahide Çelebi: Semiz otunun faydalarını gördüm.Ayrıca avuç içi kadar bir tavşan besledim. büyüdü, kocaman oldu, artık Balkon yetmiyordu odalara girmeye başlamıştı şimdi köye gönderdim orada bakıyorlar.Tavşan semiz otunu çok seviyordu her gün iki üç deste alırdım.Köyden haber gönderdiler semiz otu gönder tavşan diğer yeşillikleri yemiyor diye.Saygılar sunuyorum. Sağlık ve mutluluk diliyorum.

Mehmet Burakgazi 
 13.11.2015 20:44
Cevap :
Sayın Burakgazi, Değerli Dostum! Tavşanın semizotu sevdiğini sizden öğrendim bilgilendim teşekkürler. Değerli yorumunuz için ayrıca teşekkürler, selam ve saygılar.NAHİDE ÇELEBİ  13.11.2015 22:55
 

Ben kaynatılarak pişirildiğinde, besin değerinin kaybolduğunu öğrendiğimden beri yazdıklarınızı harfiyen uyguluyorum. Yeşillik yıkamak için her zaman yedekte bekleyen 1,5 lt üzüm sirkem hep bulunur. Ben üzerine domates ve soğan doğruyorum, sosa ilaveten sumak da serpiyorum. Yemeye doyulmuyor. Faydalarını tekrar anımsattığınız için çok ama çok teşekkürler... Yeğeninizden sevgiler...

Sündüs Akkaya 
 03.05.2012 0:41
Cevap :
Canım benim teşekkür ederim.ŞİMDİ fethiye'deki bahçemde semizler çıkmıştır.Yaparım üstüne sumak da dökerim.Öptüm .NAHİDE  03.05.2012 16:50
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1823
Toplam yorum
: 11111
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 1018
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster