- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Kalbin mucizesi: Semizotu
bahçemde semizotu yetişiyor
Fethiye’deki bahçemde kendiliğinden her tarafta çabucak ürediği için, her sabah toplayıp iyice yıkadıktan sonra 10 dakika sirkeli suda bekletip suyunu süzerek kahvaltı masasına getiriyorum üzerine hafif zeytinyağı döküp, limon sıkıp, lor peynir serpiyorum, yanına yine bahçemden kopardığım küçük domatesleri yıkayıp süslüyorum ve servis yapıyorum. Ayrıca semizotundan çeşitli salatalar yapıyorum. Eşim sarımsaklı yoğurtla yaptığım salatasını çok seviyor.
Semizotu Ortadoğu ve Hindistan kökenlidir. Ancak her iklim ve toprakta yetişir. Semizotu, Omega–3 açısından neredeyse balık kadar zengin bir bitki olup demir, bakır, manganez, C ve D vitaminlerince zengindir. Madensel tuzlar ve vitaminlerce çok zengin olan Semizotunun besin değerlerini kaybetmemesi için salata olarak yenmesi, yani pişirilmeden tüketilmesi tavsiye edilir. Pişirilme tercih ediliyorsa çok kısa süre pişirilmelidir. Çok kaynatıldığında yemeğin rengi ve tadı değiştiği gibi besin değerleri de kaybolur. Kalp Hastalığı riski taşıyan ve Kalp hastaları için yararlı olan semiz otu nisan, mayıs, haziran aylarında haftada 3-4 kez tüketilmelidir. Yere yakın bir sebze olduğu için tüketilmeden iyice yıkanmalı sirkeli suda bekletilmelidir.
Faydaları:
Kanı temizler
İdrar söktürür
Kanı üreden temizler
Sinir krizlerini ve beyin yorgunluğunu geçirir
Böbrek taşı ve kumunu döker
Semizotu şişmanlara kilo verdirir
Şeker hastalarının susuzluğunu azaltır
Semizotu içerdiği yüksek oranlı lifle kabızlığa iyi gelir
Diyet yapanlar için uygun bir sebzedir. Düşük kalorili olduğu için formda kalmaya yardımcı olur.
Geleneksel olarak ağrı kesici özelliği olduğuna inanılan semizotunun bu özelliği bilimsel araştırmalarca da ispatlanmıştır.
Yaşlılar ve midesi hassas olanlara faydalıdır.
Vücudu mikroplara ve gribe karşı korur
Sinirleri dinlendirip, uykunun düzene girmesine yardımcı olur
İçerdiği Omega 3 sayesinde kalp sağlığı için önemlidir.
Gut Hastalığına iyi geldiği yapılan çalışmalarda belirlenmiştir.
Kabızlık ve ishale iyi gelir.
NAHİDE ÇELEBİ
Kalbin Mucizesi: Semizotu
Fethiye’deki bahçemde kendiliğinden her tarafta çabucak ürediği için, her sabah toplayıp iyice yıkadıktan sonra 10 dakika sirkeli suda bekletip suyunu süzerek kahvaltı masasına getiriyorum üzerine hafif zeytinyağı döküp, limon sıkıp, lor peynir serpiyorum, yanına yine bahçemden kopardığım küçük domatesleri yıkayıp süslüyorum ve servis yapıyorum. Ayrıca semizotundan çeşitli salatalar yapıyorum. Eşim sarımsaklı yoğurtla yaptığım salatasını çok seviyor.
Semizotu Ortadoğu ve Hindistan kökenlidir. Ancak her iklim ve toprakta yetişir. Semizotu, Omega–3 açısından neredeyse balık kadar zengin bir bitki olup demir, bakır, manganez, C ve D vitaminlerince zengindir. Madensel tuzlar ve vitaminlerce çok zengin olan Semizotunun besin değerlerini kaybetmemesi için salata olarak yenmesi, yani pişirilmeden tüketilmesi tavsiye edilir. Pişirilme tercih ediliyorsa çok kısa süre pişirilmelidir. Çok kaynatıldığında yemeğin rengi ve tadı değiştiği gibi besin değerleri de kaybolur. Kalp Hastalığı riski taşıyan ve Kalp hastaları için yararlı olan semiz otu nisan, mayıs, haziran aylarında haftada 3-4 kez tüketilmelidir. Yere yakın bir sebze olduğu için tüketilmeden iyice yıkanmalı sirkeli suda bekletilmelidir.
Faydaları:
Kanı temizler
İdrar söktürür
Kanı üreden temizler
Sinir krizlerini ve beyin yorgunluğunu geçirir
Böbrek taşı ve kumunu döker
Semizotu şişmanlara kilo verdirir
Şeker hastalarının susuzluğunu azaltır
Semizotu içerdiği yüksek oranlı lifle kabızlığa iyi gelir
Diyet yapanlar için uygun bir sebzedir. Düşük kalorili olduğu için formda kalmaya yardımcı olur.
Geleneksel olarak ağrı kesici özelliği olduğuna inanılan semizotunun bu özelliği bilimsel araştırmalarca da ispatlanmıştır.
Yaşlılar ve midesi hassas olanlara faydalıdır.
Vücudu mikroplara ve gribe karşı korur
Sinirleri dinlendirip, uykunun düzene girmesine yardımcı olur
İçerdiği Omega 3 sayesinde kalp sağlığı için önemlidir.
Gut Hastalığına iyi geldiği yapılan çalışmalarda belirlenmiştir.
Kabızlık ve ishale iyi gelir.
NAHİDE ÇELEBİ
Fethiye’deki bahçemde kendiliğinden her tarafta çabucak ürediği için, her sabah toplayıp iyice yıkadıktan sonra 10 dakika sirkeli suda bekletip suyunu süzerek kahvaltı masasına getiriyorum üzerine hafif zeytinyağı döküp, limon sıkıp, lor peynir serpiyorum, yanına yine bahçemden kopardığım küçük domatesleri yıkayıp süslüyorum ve servis yapıyorum. Ayrıca semizotundan çeşitli salatalar yapıyorum. Eşim sarımsaklı yoğurtla yaptığım salatasını çok seviyor.
Semizotu Ortadoğu ve Hindistan kökenlidir. Ancak her iklim ve toprakta yetişir. Semizotu, Omega–3 açısından neredeyse balık kadar zengin bir bitki olup demir, bakır, manganez, C ve D vitaminlerince zengindir. Madensel tuzlar ve vitaminlerce çok zengin olan Semizotunun besin değerlerini kaybetmemesi için salata olarak yenmesi, yani pişirilmeden tüketilmesi tavsiye edilir. Pişirilme tercih ediliyorsa çok kısa süre pişirilmelidir. Çok kaynatıldığında yemeğin rengi ve tadı değiştiği gibi besin değerleri de kaybolur. Kalp Hastalığı riski taşıyan ve Kalp hastaları için yararlı olan semiz otu nisan, mayıs, haziran aylarında haftada 3-4 kez tüketilmelidir. Yere yakın bir sebze olduğu için tüketilmeden iyice yıkanmalı sirkeli suda bekletilmelidir.
Faydaları:
Kanı temizler
İdrar söktürür
Kanı üreden temizler
Sinir krizlerini ve beyin yorgunluğunu geçirir
Böbrek taşı ve kumunu döker
Semizotu şişmanlara kilo verdirir
Şeker hastalarının susuzluğunu azaltır
Semizotu içerdiği yüksek oranlı lifle kabızlığa iyi gelir
Diyet yapanlar için uygun bir sebzedir. Düşük kalorili olduğu için formda kalmaya yardımcı olur.
Geleneksel olarak ağrı kesici özelliği olduğuna inanılan semizotunun bu özelliği bilimsel araştırmalarca da ispatlanmıştır.
Yaşlılar ve midesi hassas olanlara faydalıdır.
Vücudu mikroplara ve gribe karşı korur
Sinirleri dinlendirip, uykunun düzene girmesine yardımcı olur
İçerdiği Omega 3 sayesinde kalp sağlığı için önemlidir.
Gut Hastalığına iyi geldiği yapılan çalışmalarda belirlenmiştir.
Kabızlık ve ishale iyi gelir.
NAHİDE ÇELEBİ