Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '09

 
Kategori
Futbol
 

Kale direğinin üstüne de bir hakem

Kale direğinin üstüne de bir hakem
 

Kuzey İrlanda 28 Şubat'ta önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Futbol oyun kurallarını belirleyen International Board (IFAB), 123. toplantısında birçok önemli gündem maddesini tartışacak, karara bağladıklarıyla futbol oyun kuralları kitabını adeta baştan yazacakmış.

Gündemdeki önemli değişikliklerden bazıları şöyle imiş :

* Günümüzde üç olan maksimum oyuncu değişikliği sayısı, uzatmaya giden maçlarda dörde çıkacak.

- Doğru ve yerinde bir karar. Bir takım 3 değişiklik hakkını kullanıyor ama uzatmaya yine de eksik veya sakat futbolcuyla devam etmek zorunda kalabiliyordu. Futbolcuyu gücünün son noktasına kadar zorlayan bu extra yarım saat için bu karar oldujça yararlı gözüküyor.

* Kural kitabındaki, "Devre arası 15 dakikayı aşamaz" cümlesindeki süre 20 dakika olarak değiştirilecek.

- Aman dikkat, devre arası rehavete kapılıp, konstrasyon bozulmasın!. 15 dakika yeterli bir süre. 20 olsa da olabilir.


* Türkiye'de de dördüncü hakemlerle teknik adamları sık sık karşı karşıya getiren teknik alan konusunda kural kitabındaki metinde yer alan "Takıma taktiğini verdikten sonra yerine döner" ifadesi kaldırılacak. Böylece teknik direktörlerin sürekli kulübe dışında ama teknik alanda bulunmaları ihlal olmaktan çıkacak; uygunsuz bir davranışta bulunmadıkları sürece teknik alanı kullanabilmeleri sağlanacak.

- En isabetli karar bu gözüküyor. Sanki 4. hakem sırf bu alanı ihlal eden Teknik Direktörler için vardı. Ekranda sürekli itiş kakış görüntüsü seyretmekten kurtulacağız. Buna en çok Fatih Terim üzülecek. Bir de Yılmaz Vural. Bu kural da muhtemelen onlar yüzünden değişiyor. Onlar, Bir 4. hakemi pataklamadan kural değişiyor. 4.hakemler ise sevinecek. Onlarla uğraşmaktan kurtuluyorlar. Zaten çok saçma bir karardı. Sahanın içine girmedikten sonra, sanane kardeşim. Nerden isterse ordan yönetir.

* Kale arkalarında bulunması planlanan ilave yardımcı hakemler de toplantıda karara bağlanacak. Böylece maçlar sahada görevli bir orta, dört yardımcı hakemle yönetilecek.

- Extra masraf. Herhalde artık kalecileri ‘’yalnız adam’’ rolünden kurtaracaklar. Yalnızlıktan sıkılan kaleciler için muhabbet arkadaşı geliyor. Boş vakitlerinde pozisyonları tartışır, dedikodu yapar, birbirlerine hayat hikayelerini anlatırlar.

- Yahu ne görecek, ne iş yapacak kale arkasında hakem?. Topun içerden mi, dışardan mı çevrildiğini bile anlayamaz ordan. Deivid’in gol çizgisini tam 87 santim içeri giren topunu 3 tanesi göremedi de 4. sü mü görecekti?. Ya o da göremezse!. Başka nereye hakem koyacaklar? O zaman, kuş gibi, direğin tepesine de bir tane

* Sarı kart gören futbolculara günümüzde buz hokeyi veya hentbol gibi bazı spor dallarında uygulanan süre cezası verilmesi de gündemde. Sarı kart gören, 5 veya 10 dakika takımını eksik bırakacak.

- - Eyvah. Bu kötü. Bunun sonu karakolda biter. İtham edilmedik hakem, sahada ise adam kalmaz. Herkes dışarda. Öyle ki bir pozisyonda, bir itiş kakışta 5-6 futbolcu birden kart görüyor. Kaçı 5 dakika, kaçı on dakika?.
Bir de onların oyuna girişleri de bir olay olur. Yok. Erken girdi, geç girdi. Onlar için de bir kronetme hakemi lazım. Oldumu 6. Bu kadar fazla hakem nereye?. Cenk’e mi gidiyoruz?. Yok, yok, futbol ne hentbol, ne buz hukeyi. Bu kadarı da saçma.

- Abartmıyalım.

Futbolda bir takım kural değişiklikleri sık sık gündeme gelir. Bazı pilot maçlarda uygulanır, gerekirse kaldırılır. Mesela yıllarca ''futbol ayakla oynanır, taç neden elle atılır''diye yapılan itirazlar sonucu, denendi, olmadı.

Bir de şu ofsaytı, kaldırıp deneseler, bakalım nasıl olacak. Benim en merak ettiğim bu. Saha içinde asla anlaşılmayacak pozisyonlar zaten gözden kaçıyor, bazen de hiç olmadığı halde ofsaytla kesilebiliyor. Maçların daha gollü ve zevkli olacağı kesin.

 
Toplam blog
: 465
: 918
Kayıt tarihi
: 15.01.09
 
 

İstanbul doğumluyum.. İstanbul'un  tramvaylı döneminden bu şehirde yaşıyorum. Gençlik yıllarında ..