Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '09

 
Kategori
Dostluk
 

Kalıcı dostluğun altın sırları

Kalıcı dostluğun altın sırları
 

Kalıcı dostluk kurmanın evrensel prensipleri üzerine derlemeleri paylaşalım istiyorum. Maddiyatın öne çıktığı, bireyselliğin bencillikle özdeşleştiği, dostluk ilişkilerinin sığlaştığı bu devirde, sağlam dostluklar kurabilme üzerine tavsiyelerin önemli olduğuna inanarak sizlere dostlukları kalıcı hale getirmenin on prensibini ileteceğim.

1- Kendiniz olun.

Olduğun gibi görünmekle başlayın işe. Dostum dediğiniz kişi sizi meziyetlerinizle olduğu kadar kusurlarınızla da kabullenmişse dostluğunuz kalıcı olur. En zor şeydir aslında kendin olmak. Ama olmayı başarabildiğiniz ölçüde dostluğunuzu kalıcı kılarsınız.

2-Dedikodudan uzak durun.

Bu zaten hep yapmamız gereken bir davranış biçimi. Ama çoğumuzun pek de uzak kalamadığı bir alışkanlık. Dostunuzla ilgili olarak hiç kimseyle dedikodu yapmayın ve yapanlara da karşı çıkın. Yalnızca iyi yönlerini anlatın başkalarına. Unutmayın her söylediğiniz şekil değiştirilerek iletilecektir dostunuza.

3- Dostunuzu savunun.

Hangi şartlar altında olursa olsun, isterse dostunuz dünyanın en büyük günah veya suçunu işlemiş olsun, onu başkaları karşısında savunun. Mutlaka haklı bir nedeni olduğuna inanın ve inandırın. Çünkü dostunuzun size en çok ihtiyacı olduğu zaman budur. Böyle bir felaketi atlatabilen dostluklar kalıcı olur.

4- Dostunuza hep iyilik edin.

Güçlüklerde yardım etmek, iyi zamanlarda hediyeleşmek, dertlerini paylaşmak her zaman dostlukları güçlendirir. “Bir koyun paçası dahi olsa hediyeleşiniz” Hadis-i Şerifini unutmayın. Bazı kimseler yardıma ihtiyacı olduklarını dillendirmezler. Siz gözünüzü ayırmayın dostunuzdan ki, sıkıntısını görebilesiniz. Kötü zamanlarda yapılan iyilik, iyi zamanlar için güven biriktirmektir.

5-Dostunuzun başarı ve meziyetlerini övün.

Dostunuzun meziyetlerini ve iyi işlerini övmekten kaçınmayın. Dostunuzu takdir ettiğinizi ona gösterin. Çoğu zaman eleştirir ama iyi şeyleri övmeyiz. Halbuki insanın en temel arzularından birisi takdir edilmektir.

6- Dostunuza vakit ayırın.

Emeksiz dostluk olmaz. Dostunuza vakit ayırın. Belli zamanlarda mutlaka bir araya gelin. Gözden ırak olanın gönülden de ırak olacağını unutmayın. Hiç değilse modern iletişim imkanlarını kullanarak sürekli haberleşin.

7-Önemli günlerini unutmayın.

Doğum günü, mezuniyet, çocuklarıyla ilgili önemli günler, sizin dostluğunuzu pekiştirme zamanlarınız olsun.

8-Dostunuza yol gösterin.

Unutmayın ki yalnızca övmekten geçmez dostluğu güçlendirme yolu. Ahirette de devam edecek dostluk için, dostunuzun yanlışını yapıcı bir dille düzeltmeye çalışın. Sakın eleştiri tarzında olmasın bu yol gösterme. Onu kırmayacak dili bulun. Doğruyu doğru tarzda söylemek gerek.

9- Hep affedici olun.

Affedin dostunuzu. Kusurlarını gece gibi örtün. Affedilemeyecek gibi görünen kusurlarını affetmek için zaman tanıyın kendinize. Hemen tepki gösterip çekip gitmeyin. Bu en kolay yoldur.

10- Dostluğunuzu ailelere yayın.

Dostluğunuz iki tarafın ailelerine de yayılsın. Eşler ve çocukları tanıştırın. Her zaman olmasa da çoğu zaman onlar da dost olabilir. Bu halde dostluğunuz sizden sonra da sürer.

Ahirette de sürecek dostluk dileğiyle.

 
Toplam blog
: 51
: 2739
Kayıt tarihi
: 15.07.06
 
 

1961 yılında Çorum’un Osmancık ilçesinde dünyaya geldim. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde li..