Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '16

 
Kategori
Sınavlar
 

Kalıcı öğrenmenin anahtarı, anlamlı tekrarlardır

Sınavlarda başarılı olmuş bütün öğrencilerin ortak olarak yaptıkları en önemli çalışma günlük tekrardır. Özellikle yeni öğrendiğiniz bir bilgiyi uykudan önce yani o gün içerisinde tekrar etmezseniz %50’sini unutursunuz. Bir hafta içerisinde tekrar etmezseniz % 70’ni unutursunuz. Geriye gördüğünüz gibi çok az bilgi kalıyor ki bu kadarcık bilgiyle hiçbir başarı elde edemezsiniz. Günlük tekrarınız günlük sorunlarını çözercektir.

Oysaki başarının kalıcı hale gelmesi için haftalık ve aylık tekrarlar da yapmalısınız. Konu tekrarı yaparken önemli bilgilerin altını çizin ve en önemli bilgileri karalama şeklinde hızlı not alın.

Dikkat dağılmasına neden olan faktörler:

Ön-bilgi (temel) eksikliği

Konsantrasyonu olumsuz etkileyen faktörlerden biri diğeri de ön-bilgi (temel) eksikliğidir. Matematik dersinde trigonometri konusunu öğrenmeye çalışan bir öğrencinin ön bilgisi ne kadar yeterli ise çalışırken bu konuyu kavraması da o kadar kolay olacaktır.

Fiziksel ortamın yanlış düzenlenmesi

Bu faktör hem verimli çalışabilmenizi hem de konsantrasyonunuzu etkilemektedir. Derse başlamadan önce dikkatinizi bozacak her türlü uyaranları odanızdan çıkarmalısınız.

Zor ve karmaşık konular

Bilmemiz gerekir ki, Öğrenme göreceli bir kavramdır. Bizler için zor olan, başkaları için oldukça kolay olabilir. Bunun yanında her dersin, anlaşılması diğerlerine oranla daha zor ve karmaşık konuları da vardır. Sınavda bu tür konulardan soru gelme oranı diğerlerine göre oldukça düşük orandadır.

Konunun bütünlüğünü kavrayamama

Bir konu hakkındaki ana düşüncenin kavranamaması, düşüncenin belirli bir anlam etrafında yapılanamamasına neden olur. Bu da dikkatin dağılmasıyla sonuçlanabilir.

Yavaş okuma

Dikkati etkileyen faktörlerden bir diğeri de bir metin okunurken, notlar tekrar edilirken ya da soru çözülürken düşük bir hızla okumaktır. Bu durum aynı zamanda anlama düzeyini de olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Günün yanlış saatinde çalışmak

Her bireyin verimli bir şekilde ders çalıştığı zamanlar birbirinden farklılık gösterir. Sizde konsantrasyonunuzun en sık dağıldığı çalışma saatlerini belirleyin. Çalışma saatlerinizi, daha verimli olabileceğini düşündüğünüz saatlere kaydırın.

Uzanarak çalışma

Uyku ve uyanıklıkla görevli olan anatomik yapı beyin sapında bulunmaktadır. Kas geriliminin belirli bir düzeyde olduğuna ilişkin bir mesajın ilgili kısma gitmesiyle uyanıklık sağlanmış olur.

Güven eksikliği ve aşırı stres

Dikkati belirli bir noktada yoğunlaştıramamanın sebeplerinden bir diğeri kendine güven eksikliği ve yüksek kaygı düzeyidir. Problem yoğunsa bir psikologdan yardım alınmalıdır.

 
Toplam blog
: 60
: 233
Kayıt tarihi
: 09.10.12
 
 

Her türlü eğitim yazıları, özellikle sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilere gerekli olan bilgil..