Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kalıcı olan insanların üçüncü ilkesi

Kalıcı olan insanların üçüncü ilkesi
 

Formula Bir Yarışları.


3. Zamanınızı yönetin.
Zaman yönetimini perspektife oturtmak için Formula Bir yarışlarını örnek gösterebiliriz. Yarışları fırsat buldukça izlemekten hoşlanırım ancak Fomula Bir bize çok kötü bir konsepti de öğretmektedir. Neyse ki bunu değerli ve güzel bir derse de çevirebiliriz.

Formula Bir'in bize verdiği mesaj şudur: 'Yarışı başkalarına karşı kazanmak için en hızlı olmalısın.' Bunun nesi kötü? diyebilirsiniz. İşin özü şu ki bilinçaltımız biz farkına varmadan devreye girip, hızlı olabilmek için bir çok yaratıcı yol buluyor. Hızlı arabaları almak istiyoruz. Son model cep telefonunu almak istiyoruz. Fast food yemek istiyoruz. En iyi zaman yönetimi araçlarını kullanmak istiyoruz. Giderek daha verimli oluyoruz. Hatta yarışı bile kazanabiliriz! Ne yazık ki bitiş çizgisinde hayat yarışındaki herhangi bir fareden farkımız olmadığını anlayıveriyoruz. Başka birinin planını izleyen bir fare; çünkü hiçbir zaman kendisine ait bir planı olmadı.

Formual Bir yarışlarından öğrendiğimiz bir diğer nokta da yarışı kazana pilotun aslında yerinde saydığıdır; çünkü bitiş çizgisi ile başlangıç çizgisi aynı! Fizik dersinden hatırlarsak iş, sarf edilen kuvvet ile alınan yolun çarpımına eşittir. Formula Bir pilotu başladığı noktaya geri döndüğü için fiziksel olarak hiçbir iş yapmamıştır aslında.

Açık seçik bir planımız olmadan, bir zaman yönetimi sistemi kullanmamız da yüksek hızlarda gidip de fiziksel olarak hiç bir iş yapmayan Formula Bir pilotu olmak gibidir. Çoğu insan, hayat pistinde 120 km. sürat ile dönüp duruyor ve bunun onları bir yere ulaştırmadığını anlamıyorlar. Bu olsa olsa bir fare yarışıdır. Güney Afrika'da bir laf var:'Huis toe, werk toe.' Kabaca şöyle çevrilebilir: 'Evden işe işten eve, yaşamak için yaşıyoruz.' Hayat bu demek değildir. Fare yarışını kazanmak, sizi stresli ve hayal kırıklığına uğramış bir fare yapmaktan başka bir işe yaramaz.

Kalıcı olan insanlar, istinasız zamanlarını iyi yönetmeyi başarabilenlerdir. Bu da ancak ilk iki ilkeyi göz önünde tutmakla olur. Kişisel menkıbemiz ve hayat haritamız.

Bu bir 'Hayat Dergisi' yazısıdır: www.mehmetgok.info/blog

 
Toplam blog
: 10
: 10911
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Merhaba adım Mehmet Gök. Şu an Güney Afrika'da yaşıyorum. Mühendislik, proje yönetimi ve danışmanlık..