Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kalici ve daha büyük işlere yönelerek farklılığınızı gösterin

Her insan kendi çıkarlarını düşünerek hareket eder. Çıkarlarımızın söz konusu olmadığı durumlar aile içi yada sevdiklerimizle ilgili durumlardır. İş hayatına atıldığımızda ise durum biraz daha farklılaşmaya başlar ve maddi kazançlar kazanmak yada zarara uğramamak için tavırlarımız değişebilir.

Herhangi bir ürün yada hizmet sattığınızı düşünelim ve karşılığında ücretinizi alıyorsunuz. Zaman zaman aksayan tahsilatlar yüzünden sizinde planlarınız gerçekleşmiyor ve sizde zor durumda kalmaya başlıyorsunuz. Biriken tahsilatlar ve bunlar için yapılan görüşmeler işin tuzu biberi oluyor.


Görünürde pek de önemli olmayan bu miktarların karşı taraf tarafından niye önemsenmediğini düşünüyorsunuz. Onların sizden talep ettiği ürün yada hizmeti bir an evvel yerine getirmenize rağmen neden ödeme konusunda bu kadar duyarsız davrandıklarını merak ediyorsunuz. Halbuki ne bir maddi yetersizlik ne de iki taraf arasında bir anlaşmazlık söz konusu. O halde buna sebep olan şey nedir?

Konuya şimdi ödemeyi yapmayan karşı taraf açısından bakalım; Alışveriş yaptığı firmalar, ödeme talep ediyor ve uzun zamandır çalışılan firmalar olduğu için bekletmekte sakınca görmüyorlar. Çünkü sermaye ve firma olarak onlardan kat be kat büyükler. Bu firmanını yatırım harcamaları devam ettiği için para toparlaması gerekiyor ve gereksiz yere ödeme yapmak istemiyor. Diğer yandan ödemesi gereken miktarlar bu firma için çerez parası gibi geliyor ve bunu ödemeye tenezzül etmiyor. Bu firma için ödeme yapmak diğer firmaları onurlandırmak anlamına geliyor.

Ticari olarak değerlendirdiğimiz iki tarafında düşünceleri sonucunda, satmış olduğunuz ürün ve hizmetlerin bedellerini doğru şekilde talep edebilmek ve tahsil edebilmek kendi içerisinde gittikçe esneyen kurallara dönüşmeye başlamıştır. Ekonomik kriz bahanesiyle yada baştan savma cevaplarla işlerini yürütmeye alışan firmalar nedense kendilerini daha değerli hissettiklerini düşünmektedir. İş ahlakının önemli olduğu zamanlarda borçlu kimselerin , kendilerini aşırı sıkıntılı hissetikleri ve alacaklıları ile yüzleşmemek için köşe kapmaca oynadığı bilinmektedir. Şu andaki durum ise borçlu kimselerin rahatlıkla her istediklerini yapabilmeleri ve alacaklılarını parmağında oynatabildiklerini göstermektedir.

İş Dünyasındaki bilgi ve birikimlerinizi arttırdıkça bu tür durumlardan ne kadar az zararla çıkabilirseniz o ölçüde ileriye daha geniş bir vizyon şeklinde ilerleyebileceğinizi görüyoruz. Enerjinizi doğru işlere ve yatırımlara odaklayarak uzun vadede ve yüksek kazanç getiren işler yapmak kendinize olan güveni sağlamlaştıracaktır. Vizyon sahibi birisi iseniz, hedeflerinizin gerçekleşme adımlarını sürekli takip ederek geldiğiniz noktanın rakiplerinizin önünde olduğuna inanarak devam edersiniz. Çeşitli hatalar yada zarara yol açan kararlar almanız durumunda , öncelikle zararı minimuma indirebilmek ve bu yapılan hatanın size olumlu yanlarını araştırmaya başlamalısınız. Bulunduğunuz noktayı bir referans kabul ederek, bir sonraki hedefiniz için zaman aralığı belirlemeli ve planınıza uyarak hareket etmelisiniz.

Maddi açıdan ufak kar marjları ile çalışan kişiler için daha büyük hedeflere ulaşmak imkansız gibi gelebilir. Sürekli hep aynı noktada kalmaktan ve düşüncelerini gerçekleştirememekten şikayetçi gözüküyor olabilirler. Yapılan yanlış mevcut enerjilerini gün içinde kar marjı düşük bir çok işe bölmekten dolayı kaynaklanmaktadır. Asıl getirisi yüksek olan ve daha büyük sorumluluklar gerektiren projeler, ilerisi için kalıcı bir referans ve hedefinize odaklı ilerlediğinizin göstergesi olacaktır.

İçinde bulunduğunuz hayattan memnun değilseniz, enejinizi şimdiye kadar sizi memnun ve tatmin etmeyen işlere harcamanızdan, bir takım gerekçeleri bahane ederek kendinizi geliştirmekten uzak tutmanız bunların sebepleri arasındadır. İşinizle ilgili olarak çalışanlarınızla yada müşterilerinizle ilgili sık sık toplantılar yapmaya gayret edin. Neyin yanlış gidip neyin doğru gittiğini not ederek, bilinçli ve kontrollü olarak enerjinizi harcayın. Elbette sadece iş hayatınızdan ibaret olmayan bir yaşamınız var. Özel yaşamınızdaki huzur ve mutluluk bilinci sizi daha çok besleyecek, geleceğinizi karamsar bir yapıda olmadan kurgulayabileceksiniz.

Yazan : Turgay GEZİCİ Diğer Yazılarım : http://www.bilincalti.com/

 
Toplam blog
: 98
: 414
Kayıt tarihi
: 11.12.09
 
 

1977 İstanbul doğumluyum. Web Tasarım ve Bilişim Danışmanlığı yapmaktayım. Uzun yıllardır ilgi du..