Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '07

 
Kategori
Eğitim
 

Kaliteli Eğitim nasıl olur?

Kaliteli  Eğitim nasıl olur?
 

Deming eğitimin değişebilmesi için okulun müdür ,müdür yardımcısı ve öğretmenin klasik düşünce yapısının değişmesi gerektiğini söylüyor. Kaliteli eğitim modeli için Okulun idarecileri ve öğretmenlerin patron düşüncesinden çıkıp,lider düşüncesinde olabilmeleri gerektiğini vurguluyor.
Lider öğretmen her şeyden önce istekli olmalı ve yaptığı işin nedenlerini bilerek öğrenciye öğretmelidir. Lider düşüncede öğretmen öğrencilere öncülük eder. Öğrenilenlerin hayatımza kattığı avantajlar öğrenci öğretmen diyaloğunda paylaşılır. Öğrendiklerinin hayatına katılan avantajları bilen öğrenci daha istekli olacatır.
Okula gelerek hayatına kalite katıldığına inanan öğrenciler yetiştirmek zorundayız. Bu kaliteyi öğretmen hem öğrenciye ,hem de velilere hissettirmek zorundadır.
Yeniliklerden haberdar olmak ve hayatına yerleştirme bilincini kazanma isteği hem velide hemde öğrencide olmalıdır. Bu ihtiyacı giderecek güveni ve bilgiyi öğretmen vermek zorundadır.
Kaliteli eğitim bu güvenin verilmesiyle başlar. Öğretmen ilk başta direnen öğrencilerle karşılaşabilir.Öğretmenin sabırlı olması gerekir.
Kaliteli eğitimi vereceğine inandıran öğretmen verdiği bilgilerin öğrencinin hayatına neler katacağını açıklamak ve öğrencinin kalitesini nasıl değiştireceğine inandırmak mecburiyetindedir.
Öğretmen okulun öğrencilere ve onların ihtiyaçları için yapıldığına inandırmak gereksimindedir. Öğrenciler kendilerine ait olan okulda kendilerini daha çok ifade edeceklerdir. Sorunlarının çözülme yeri olarak okulu göreceklerdir.
Kaliteli çalışmayı öğrencilerimize öğretmek zorundayız.
Deming'e göre eğitimin değişmesinin tek yolu öğretmendir. Öğretmen sınıfta öğrencilerine patron gibi davranmamalı,Lider tavrı ile dersi öğretmelidir.
Kaliteli eğitim modelinde ezber yoktur.
Kaliteli eğitim modelinde zorunu ev ödevi yoktur.İsteğe bağlıdır.
Öğrenciler yeni öğrendiği bilgileri anne ve babaları ile paylaşmalıdırlar ,kaliteli eğtim modelinde yeni öğrenen bilgiler hayata yeni şeyler katar. Bu bilgilerin aile ile paylaşımı,Kalitenin artmasında ailede etkilenmiş olur.Ayrıca yeni bilgiler ailenin öğrenme şevkini arttırır. Aile okul ile daha ilgili hale gelir.
Hayatta en önemli unsur yaşamamızın kalitesidir.Kalite ne kadar artarsa hayatımız o kadar eğlenceli ,ne istediğimizi bilen ,zorluklarla mücadelede başarı şansı artmış insanlar oluruz. Öğrencileri öğrendiklerinin hayatına kalite kattığına inandırmak zorundayız. Öğrenci öğrendiğinin hayatına kalite kattığına inandığında kaliteyi hayatlarına yerleştirerek dersi dinleyecektirler.
Anne ve babayı da öğrenilenlerin çocukların ve kendilerinin hayatlarına kalite kattığını inandırmak zorundadırlar.
Kaliteye ulaşmak için planlı çalışmak,sıkı çalışmak ve sabır istediğini öğrenci ve velilere öğretmek ve inandırmak zorundadırlar.
Velilerimizin ve öğrencilerimizin içten ve destekleyici olmalarını sağlanmalıdır.
Kaliteli eğitimin ilk amacı öğrenci öğretmene guvenmelidir.Öğrencinin güvenmesi için öğretmenini tanıması gerekir.Öğretmen kim olduğunu içten bir dille ifade etmelidir.Öğretmenini tanıyan öğrenci kendini daha fazla ifade eder.

Öğretmen kim olduğunu,yapmak istediklerini,yapmak istemediklerini,öğrenciler için neler yapmayı düşündüğünü anlatmalıdır.
Kaliteli eğitimde en önemli unsur uyum ve saygıdır.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..