Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '11

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Kaliteli gezi programı nasıl çekiliyor?

Kaliteli gezi programı nasıl çekiliyor?
 

Kaynak: Google images.


Geçtiğimiz günlerde Discovery Channel'in Asya ekibiyle beraber Travel and Living Channel için bir program çektik ve bu program çekimlerini sektörle kısaca paylaşarak Türkiye'de daha kaliteli nasıl gezi programı çekilebilir sorusunu yanıtlamaya çalışmak istiyorum. 

Kısaca Türkiye ekranlarında yayınlanmış olan gezi programlarına bakacak olursak sanırım ilk olarak aklımıza Barış Manço'nun 7'den 77'ye programında yapmış olduğu geziler gelecektir. Daha sonrasında ise çeşitli kanallarda yapılan gezi programlarının içerisinde magazinsel havasıyla ilgi toplayan Acun Firarda isimli program akıllarımıza gelmektedir. Bunların yanı sıra sakin bir havada geçen Ayna isimli program, enerjik yapısıyla Gülhan'ın Galaksi Rehberi'de gezi programlarına örnek olarak gösterebileceğimiz diğer yapımlardır. 

Ne yazık ki maddi sıkıntılardan dolayı gezemeyen bir ülkenin vatandaşları olduğumuz içindir ki gezi programları ülkemizde oldukça sevilen programların başında gelmektedirler. Uzakdoğu'da Tayvan'da gerçekleştirdiğimiz Travel and Living kanalının FUN TAIWAN isimli programı da içerik olarak bizim ülkemizdeki programları andırsa da aslında hem kurgusu hem de çekim kalitesi olarak oldukça üst düzeyde bir program olarak bilinmektedir. Ünlü sunucu Janet Hsieh'in rekli sunumuyla ekrana gelen program Asya'da yaklaşık 30 ülkede gösterilmekte ve en çok sevilen gezi programları içerisinde yer almaktadır. 

Peki bu program nasıl çekiliyor? Türkiye'de ki programlar ile arasındaki farkı ne ? Kısaca bu soruları yanıtlamak istiyorum. Öncelikle gezi programını sunan kişi olan Janet hem çok yabancı dil bilmesi hem de dünya görüşü ve eğitimi olarak üst düzey bir kaliteye sahip olmasıyla programın havasını daha başlar başlamaz değiştiriyor. Elinde mikrafon ile tek tek insanlarla magazinsel sohbetler yapmak yerine ciddi anlamda gezmek ve görmek için emek sarf ediyor. Barış Manço'nun insanlarla kurmuş olduğu dostlukları nasıl hatırlıyorsak Janet'te aynı şekilde çekim yapılan yerde oldukça içten sohbetleri ile izleyenlere farklı bir program sunumu yapıyor. Bunun dışında ekip gidilecek yeri ve yapılacakları o kadar iyi planlıyor ki, her attıkları adım zaman çizelgesine ve plana göre işliyor. Kamera arkasında 5 kişinin çalışmasıyla ortaya çıkan hazırlıklara bir de yapımcı firmanın diğer çalışanları ofisten destek veriyor. Gezi programı çekilirken 5 kişi kamera arkasında koşturuyor. 2 kamera ile çekimler yapılıyor ve mercekler yeri geldiği zaman değiştirilerek farklı renk tonları ile çekimler yapılıyor. Böylece programı izleyenler farklı görüntü teknikleri ile buluşuyorlar. Programın yönetmeni sürekli yeni çekim açıları ve farklı kamera teknikleri kullanıyor. Uzaktan, yakından, çatıdan... aklınıza gelecek her açıdan çekim yapılıyor. 

Yaka mikrafonları kullanılıyor (Gülhan'ın programı için mutlaka uygulaması gereken bir özellik) ve kesinlikle gidilen yer önceden sunucu tarafından da çalışılmış oluyor. Programı sunan Janet o bölgenin yemeklerini yiyor ve bölgeye has olan özellikleri tek tek anlatıyor. Bu sayede izleyenler de sanki o bölgeyi geziyormuş havasına giriyorlar. Programın süresi yaklaşık 50 dakikadan oluşuyor. Janet sponsorların kıyafetlerini giyiyor ve iki dil (Ağırlıklı olarak İngilizce ve Çince) kullanarak programı sunuyor. 

Bu şekilde yüksek kalite ve emek ile çekilen bir program da sonuç olarak Asya'da oldukça büyük ilgi toplamayı başarıyor. Haftada 1 yayınlanan program boyunca Tayvan'ın her noktası geziliyor ve ayrıca FUN ASIA, FUN WORLD gibi isimlerle de diğer ülkeler geziliyor. Tam olarak bu tarz bir gezi programının henüz Türkiye'de ekrana gelmemiş olması ise izleyicilerimiz için oldukça büyük bir kayıp. Dilerim yakın zaman içerisinde biz televizyoncular olarak bu eksiği kapatacak adımları atabiliriz. 

Tayvan'dan sevgilerimle,  

Rıfat Karlova 

www.rifatkarlova.com 

Not:Janet ile beraber çekimlerini yaptığımız FUN TAIWAN-Tainan bölümü Nisan ayında önce Asya'da yayınlandıktan sonra Türkiye ile de paylaşacağız. 

 
Toplam blog
: 180
: 4193
Kayıt tarihi
: 13.11.06
 
 

Kariyerini Uzakdoğu sahne ve televizyonlarında geliştiren  sunucu, şovmen, yazar, oyuncu Uğur Rıf..