Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
6021
 

Kaliteli su nasıl olmalıdır?

Sağlıklı yaşamamızın düzenlemesinde, içilen suyun miktarı veya saflığı gibi özelliklerin yanında SUYUN KALİTESİ en önemlisidir.

Binlerce yıl öncesinde su'yun sahip olduğu ama şu anda ne yazık ki olmayan su kalitesini belirleyen en önemli parametre şunlardır .

(1) ihtiva ettiği oksijen miktarı,
(2) yüzey gerilimi
(3) çözücülük kabiliyeti (disolvability)

Su'yun içerdiği çözünmüş oksijen (DO-Dissolved Oxygen) miktarına göre suyun kendisinin canlı kalması – kirlenmemesi sağlanabilir.

Oksijen, yaşayan canlı organizmalar için bağışıklık (immunity-koruma kalkanı) sistemini koruyan olmazsa olmaz elementtir.
Bilimin ve Teknolojinin ilerlemesi ile, hava, su ve toprak gibi ortamlardaki kirliliğin esas sebebinin KARBON olduğu anlaşılmıştır.

Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) insanlara önerilen suyun içindeki Çözünmüş Organik Karbon (DOC-Dissolved Organic Carbon) miktarının litrede 10 mikro-gram'dan az olması ile kirlenmenin önlenebileceğini göstermiştir. ( World Health Organization - Heterotrophic Plate Counts and Drinking-Water Safety. Edited by J. Bartram, J. Cotruvo, M. Exner, C. Fricker, A. Glasmacher. Published by IWA Publishing 2003 , London, UK. ISBN: 1 84339 025 6)
Ancak bu değerin altındaki sularda salgın hastalıklara neden olan patojenik bakterilerin (HPC-Heteretropic Plate Count) çoğalamıyacağı ve mikrobiyolojik kirliliğin stabilize edilebileceği, bu değerin özellikle insani tüketim amaçlı suların (doğal kaynak suyu veya arıtım işlemi yapılmış içme suyu olsa bile) mikrobiyolojik denge kriteri olarak kabul edildiği belirtilmektedir.
Ekolojik dengenin korunmasında bu değer önemli bir kriterdir.
Su ortamlarında çoğalan bakterilerin gıdası olan DOC-Çözünmüş Organik Karbon miktarı, ülkemizde yürürlükte olan su ile ilgili yönetmeliklerimizde, Organik Maddeler için Sarf edilen Oksijen miktarı parametresi ile belirtilmekte ve en düşük değerin, mesela Doğal Kaynak Suları için 2 Miligram/Litre = 2000 mikrogram/Litre değerinde olması yeterli bulunmaktadır.
Su'daki DOC-Çözünmüş Organik Karbon miktarının 10 mikrogram/Litre'den az olması halinde, isteseniz bile su'yu kirletemezsiniz.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

İçilen miktar hakkında bilgimiz varda kalite olarak pek anlamıyoruz ne yazık ki.Sadece güvenli tanınmış ağızda hoş lezzet bırakan suları tercih ediyoruz.saygılarımla...

mavi yelken (ESEN ÖZDUR) 
 28.01.2009 10:55
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 6
Toplam yorum
: 4
Toplam mesaj
: 1
Ort. okunma sayısı
: 3538
Kayıt tarihi
: 14.01.09
 
 

Doç.Dr.NURİ HAKSEVER 1979 İstanbul Tıp Fakültesi girişlidir. 1985 yılında birincilikle GATA Tıp fakü..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster