Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '07

 
Kategori
Eğitim
 

Kalk borusu (2)

EĞİTİMLE İLGİLİ ROMANLAR (28)

KALK BORUSU (2)

(Bir Köyün Uyanışı)

Yazarı: Necme Necefi

Roman Kahramanının Değerlendirilmesi:

Necme Necefi asıl mesleği öğretmenlik olmamakla birlikte kendi milletinin huzur ve saadetini düşünen işinin gönülden gönüle olmasını arzu eden bir kadındır. Amerika’dan döndüğü zaman ailesi, onun gittiği gibi döndüğünü zanneder. Belki de öyle olmasını ister. Necefi’nin dört yıl içinde kafasına, gönlüne neler koyduğunu soran yoktur. Ablası ile dertleşirken, ablası ona evlenecek, evin hanımı olacak bir kadın olduğunu söyler. O an edebiyen söküp attığını zannettiği bir iç sızısı bütün benliğini sorar.

Yaşadığı bu gönül macerasından sonra kendini milletine hizmet etmeye adar. Para ile değil kalbiyle çalışmayı hedefler. Halkıyla yakından ilgilenir, onlara önem verir. Halkının güvenini, sevgisini kazanmak için kendini onlarla bir tutar. Hizmet aşkıyla yanıp tutuşan, taşkın bir kalbe sahip, yufka yürekli çok da sabırlı bir eğiticidir. İnsanları etkileyebilmeyi, ikna edebilmeyi hakkıyla başaran güçlü bir kişiliğe sahiptir. Bir eğitici olarak, her şeyi bilmek zorundadır. Amerika’da bir hoca sorulan cevap vermeyebilir fakat İran’da böyle bir olay yaşasa hocanın itibarı sarsılır, hocaya artık itimat edilmez. Eski aile dostları olan Dr. Bircandi, İran’da bir hükümet bankası olan Development Bank’ın Müdürü’dür. Development Bank, Amerikan Paint Four Müessesiyle, Ford Foundation ve Near East Foundation teşkilatlarıyla ilişki içindedir. Dr. Bircandi bu müesseselerle birlikte kendisine yardım edeceğini söyler. Necme Necefi, sadece kendi milletiyle çalışmak istediğini söyler. İşine mektep açmayla başlayacağını anlatır. Milletine okuma yazma öğretecek, sağlık gıda ve çocuk bakımı da öğretecek, kızları kendi elleriyle çalıştırmaya alıştıracak, en zeki köy kızlarını kendi işini devam ettirmek üzere yetiştirecektir. Necefi’nin istediği başka müesseslerin el sürmediği bir köyde işe başlamaktır. Bütün işini “din ve imamın emin temeli” üzerine kurmaktır. Sonunda onlar, bir insan tek başına hiçbir ehemmiyetli işi başaramaz. Kendime yeteceğim diye çırpınmaktansa, nereye başvurulacağını bilmek daha çok akıl karıdır.

Ford Foundation’ dan yardım alır. Kraliyet İçtima-i Hizmetler Teşkilatı’na köyün durumunu anlatır ve klinik yapılmasını önerir. Köylülere doktor olmadığını söyler ama onlar Necefi’den yardım bekler. O da ilk yardım hizmetini yapar. Necefi’nin arkadaşlarından bir doktor, köydeki hastalara gönüllü bakmaya karar verir. Necefi, dehşet ve korku içinde kliniği açar. İğne vurmasını öğrenir. Hastalık belirtilerini gösteren kitap alır. Köye gönderilen ilk yardım malzemelerini ve basit ilaçları kliniğe koyar. Kadınlar için bir mektup odası yapmaya karar verir. Projeyi kendi çizer. Köydekilerle el ele vererek işe başlar. Necefi su taşıma işini yapar. Çamur, su ve samandan yapılan tuğlalar ertesi gün çöker. Necefi, tuğlacı ve yapıcı bulur, evi kendisi yaptırır. Köyde yılan sokmuş bir kızı Necefi’ye getirirler. Olayın üzerinden hayli zaman geçmiştir. Aile ihmalkar davrandığı için, kızın ayağı simsiyah ve davul gibi olmuştur. Necefi, kızı Tahran’a göndermek için jip bulur. Kız Necefi’yi ziyarete, diz kapağından kesilmiş bir bacakla gelir. İhmalin sonucunda meydana gelen felaket bir gün takma bacakla tamir edilecektir.

Necefi Sarbandan’da ihtiyaçların büyük kısmını durumu iyi olduğu için kendisi giderir. Sarbandan’da iş görmek için sabır ve zaman lazımdır.

Köyde, Necefi’nin iyi talebelerinden olan bir kadın ölür. Altı çocuğu öksüz kalır. Necefi bu çocukları evine alır. Yardım istemek için kim kapısına gelirse hiç boş çevirmez.

Necefi, Sarbandan Köyü’nde çalışırken, Near East Foundation müessesesinin eksperlerinden Şapur Muzafferi ile evlenir. Necefi kendini milletine adamış biri olarak, evlendiği gece bile halkı için yardıma koşar.

Yağmur çamur demeden kar kış demeden, hasta çocukları hastaneye yetiştirir. Köyde, tedaviye muhtaç çocukları elleriyle tedavi eder; gece, başlarında nöbet tutar. Tüm çocuklara, anne şefkatiyle; kadınlara da bacı kardeş sıcaklığıyla yaklaşır.

Necme Necefi, yaşamış olduğu gönül macerasından sonra bu mesleğe kendini adamıştır. Sabırlı, fedakar, insanlara faydalı olmayı kendine amaç edinmiş bir bayandır.

 
Toplam blog
: 425
: 3089
Kayıt tarihi
: 06.12.06
 
 

Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi..