Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '13

 
Kategori
Güncel
 

Kalkınmada Belediye Başkanlarının Rolü

Kalkınmada Belediye Başkanlarının Rolü
 

Belediye seçimlerinin yaklaştığı, adayların ortaya çıktığı, isimlerinin belirlenmesi için çalışmaların yapıldığı şu günlerde bir düşünelim. Belediye başkanı kimdir? Bu görevi üstlendiğinde hangi görevleri yerine getirebilir? Biz onu seçtiğimizde şehir ve yöremiz için neler yapabilir? Belediye başkanının iktidar partisinden olup olmamasının ne önemi vardır? Belediye başkanının sahip olduğu yetki ve sorumluluklar ile şehrimizin ve yöremizin kalkınmasındaki rolü nedir?

5393 sayılı Belediye Kanununun 37 nci maddesine göre, belediye başkanı, belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Başkanın ve belediyelerin görev ve yetkilerini dikkate aldığımızda başkanın iyi bir idarecilikle birçok şeyin başarması, hiç değilse sosyal ve ekonomik sorunların çözümünde aktif rol oynanması mümkündür.  

Belediyeler şehirdeki insanların gıda ihtiyaçlarını karşılamak ve ticareti kolaylaştırmak için meyve sebze ve hayvan pazarları, meyve sebze ve su ürünleri halleri, mezbahalar ve soğuk depolar kurar, sanayi ve ticaret bölgelerinin yapılmasında ön planda yer alır. Ulaşım ve alt yapı sorunlarını çözer. Şehir ve çevre planlarını yapar ve uygular, yollar açar, eğitim çalışmaları ve projeler yürütür. Şehir ve çevresindeki halkın meslek edinmesini sağlarlar. Belediyeler yatırımları ile şehirdeki sosyal hayata, ticaret hayatına destek verir. İmkânları ölçüsünde şehirde insan ve çevre sağlığı ile ilgili hizmetler verir. Daha birçok alanda yasalarla belediyelere verilmiş yetkiler vardır.  

Kalkınmaya ihtiyaç duyan ekonomisi daha çok tarıma dayalı ve kırsal kesimin yoğun olarak yaşadığı yörelerde belediyelerin çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Bu yörelerdeki köyler sanayi ve ticarete gıda ve hammadde üreten bir üretim merkezi iken şehirler tesisleri ve yatırımları ile kalkınmanın merkez üssü gibidir. Kalkınmayı destekleyen ana unsurlar şehirlerde yer alır. Belediye başkanlarının akıllı politikaları kalkınmayı kolaylaştıran ve motive eden faktörler arasındadır. Başkanların şehirlerde yaratacakları sosyal ve ekonomik aktiviteler hem şehre hem de çevresine yansımaktadır. Zaten köydeki insanların büyük bir kısmının şehirle sosyal ve ekonomik bağlantısı vardır.  

O nedenle günümüzde belediye başkanı seçimleri şehirler kadar çevredeki köylerin geleceğini ve kalkınmasını ilgilendirmektedir. Bu sorumluluğu taşıyabilecek, donanımlı, geleceğe yönelik vizyonu olan, güçlü yönetici kişiliğine sahip, takım oyununa uygun, toplumla bütünleşebilecek, bazı çevrelerden çok toplumun tümüne hizmet verebilecek yapıda bir kişilerinin belediye başkanı seçilmesi yöresel kalkınma içinde önemlidir.

Geri kalmış kaynakları sınırlı yörelerde hükümetlerin bile başaramadığı işleri yapması istenir. Genel ekonomideki sorunlar dikkate alınmadan, çiftçi, küçük esnaf ve sanayici birikim ve yatırım yapma gücüne sahip olmasa da,  şehirdeki kalkınma çabalarında gözler belediyelere çevrilir.  Kısacası belediye başkanlarından şehir kadar yöreyi kalkındıracak adımlar atması istenir.

Her ne kadar devletin değişik kurum ve kuruluşları geri kalmış yörelerin kalkınması ile ilgili planlar yapsa da yörelerdeki belediyeleri de dikkate almak zorundadırlar. Belediyelerle sorunların hızlı çözümü konusunda işbirliği yapmak durumundadır. Çünkü belediye başkanları ve belediyeler kalkınmanın itici güçlerinden biridir. Belediye Başkanları sahip oldukları yetki ve kaynaklarla bir ölçüde kalkınmayı tetikleyici roller üstlenebilirler. 

Diğer bir yönü ile başkanlar her zaman halk ile karşı karşıya olan, kendilerini sorumlu gören insanlardır. Halkın yoksulluğunu ve geri kalmışlığın ezikliğini hisseden yöneticilerdir. Günümüzde her ne kadar belediye başkanlığı seçimleri günlük siyasetin kirli menfaat çekişmelerine kurban edilse de, başkanlar her kesimden ve görüşten bireylerin başkanıdırlar. İz bırakan başkanlarında en büyük özellikleri adil olmaları, dürüstlükleri ve başarılı hizmetleridir. Şehrin ve yörenin kalkınması için oynadıkları başarılı rollerdir.

Özetle belediye başkanları yörelerin kalkınması için etkili olacak bir makamlardan biridir. Kırsal kesimin yoğun olduğu küçük şehirlerde bireyler başkanını seçerken dikkatli ve hassas olmalıdırlar. Kişisel beklentilere ve siyasi baskılara göre değil, gerçeklere göre hareket etmelidirler. 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..