Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '10

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Kalkınmanın Göstergesi Deprem'lerdir

Kalkınmanın Göstergesi Deprem'lerdir
 

Son deprem görüntülerinin Afganistan ve doğu İran depremlerinden farklı bir tarafı var mı? Tıpkı kuzey Pakistan depremleri de böyle görüntü oluşturuyor.

Biz gerçekten bu coğrafyaların insanları ile kültür birliğine sahibiz.

Ülkemiz hetorojen bir mimari görünüm sergilemeye başladı. Modernite bakımından bir yanda batıyla eşdeğer süper rezidanslar. Turizm ve yazlık kentleri. diğer yanda sıradan dayanıksız konut daire apartmanları ve devamında varoş gecekonduları, diğer tarafta güney asyanın dağlık yaşam tarzı toprak damlı kerpiç taş yığma evler (pardon) damlar.

Bir yandan üreyin, çoğalın diyeceksiniz, diyer yandan mevcutların ölümlerini seyredeceksiniz! Bu kadar proğramsız plansız iskan durumu olur mu? Ölümler böyle basitleşiyorsa neden ağlamak için çoğalsınlar ki! Yaşamak için planlama yapılmalı.

Sorsanız ilgili kurumlara kentsel imar planlarından havza veya çevre imar veya nazım imar planları adını hatırlamadığım diğer bölge planlamaları ne maksatla yapılır. Duruma bakınca ; ziraat alanlarında sanayi ve kentsel yayılış, zemin jeolojik uygunsuz alanlara iskan ve kent planları uygulamaları, doğal habitat alanlarının yok edilmesi, neticede geleneksel iptidai kırsal kesim yapı standartlarında ki alarm durumu. Gelecek depremi beklemektedir.

Köy hizmetleri imar iskan il özel idareleri koordinasyonu, illaa ki kırsal kesime afet evi yapmak için deprem olması mı gerekli!

Gerek gelecek depremlerin zararını önlemek için gerekse insan olmanın ve gelişmişlik, kankınmışlığın yansıması olarak bu tip eski yapıların daha modern yeni iskan evlerine dönüştüremezler mi? Hayat normal devam ediyorken yapılsa daha mı kötü olur. Hiç olmazsa seçmenler ölmeden de oy kazanmış olurlar sayın siyasiler.

Sürdürülen politikalardan anlaşılan, yaşayacak tipte konutlara kavuşmak için deprem duasına çıkıp köy nüfüslarının bir bölümünü depreme kurban vermek gerekiyor. Özel tüketim deprem vergileri fonu ile yardım ve konut yapmak için deprem beklendiğine göre!

Önemli olan kalan sağlar bizimdir değil, sağ olarak yaşamanın ortam ve imkanlarının oluşturulmasıdır. İnsan olarak layık olunan yaşama güvenliğinin sağlık kurumları ve hizmetleri ile birlikte sağ kalacak, yatınca sağ kalkılacak güvenli yaşam evlerinin de yapılması en başta gelen modern ve sosyal devlet sorumluluğudur.

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..