Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kalori yakmak için...

Kalori yakmanın en kolay yollarını sizler için aşağıya çıkarttım. Bir deneyin! Olmazsa başka yolları da denerziniz!..

Kahvaltı :

1-Yağlı süt yerine yağsız veya yarım yağlı süt için.
2-Kahvaltılık gevrek veya meyve suyunuz için kullandığınız tabağı veya bardağı küçültün.
3-Sütünüzü şeker yerine taze meyveyle tatlandırın.
4-Enerjisiz tatlandırıcılarla yapılmış light yoğurdu tercih edin.
5-Ekmeğinizi tamamen tüketmek yerine birisiyle paylaşın veya ertesi sabah kahvaltısı için ayırın.
6-Yumurtanızı pişirirken margarin veya sıvı yağ kullanmak yerine yağsız tavada veya domates ilavesiyle ile pişirin.
7-Omletinizi peynir veya sucuk yerine soğan, mantar, ıspanak ve biber ile lezzetlendirin.
8-Omletinizi yaparken iki yumurta kullanmak yerine, yumurtalarınızdan birinin tamamını kullanın, diğerinin ise sadece beyazını ekleyerek aldığınız kaloriyi azaltın.
9-Şeker içeren reçeller yerine meyvenin kendi tadıyla yapılmış doğal reçelleri kullanın.
10-Normal sosis, salam ve sucuk yerine yağsız etle yapılmış olanları seçin.Mümkünse yemeyin.
11-Ekmeğinize sürdüğünüz veya sandviç/tost yaptığınız normal peynirler yerine yağsız olanları tercih edin.
12-Çayınızı, kahvenizi veya kahvaltılık gevreğinizi tatlandırmak için normal şeker yerine enerjisiz doğal tatlandırıcıları kullanın.
13-Sandviç veya tost yaparken beyaz ekmek yerine tahıllı ekmek kullanın.
14-Kahvaltıda sütünüzü şeker yerine taze meyvelerle tatlandırın.

Öğle ve akşam yemeği :

1- Makarnanızı kıymalı sos yerine biber, kabak, soğan ve mantar gibi sebzelerle hazırladığınız sosla lezzetlendirin.
2- Ton balıklı veya tavuklu salatanızı limon, sirke, az zeytinyağı ilavesiyle tatlandırın veya mayonez kullanacaksanız light olanları tercih edin.
3- Ton balığının yağda olanları yerine suda olanlarını kullanın.
4- Sandviçinize koyduğunuz peynir veya ızgara etinizi azaltın ve yerine taze sebze ekleyin.
5- Sandviçinize koyduğunuz peyniri zaman zaman tamamen kaldırıp sandviçinizi taze marul, domates, soğan gibi sebzelerle hazırlayın.
6- Etlerinizi yağsız pişirin.
7- Et, tavuk ve balığın yağsız olanlarını tercih edin.Özellikle tavuğun derisini yemeyin.
8- Pizza yaparken kullandığınız peyniri yarıya indirin. Mümkünse yemeyin.
9- Sandviç hazırlarken ekmeğe yağ veya peynir sürmeden hazırlayın veya light olanları seçin.
10- Normal margarin yerine light olanları tercih edin.Zeytinyağı kullanın.
11- Dışarıda yediğiniz yemeklerde başlangıç olarak yediğiniz besinlerde porsiyon kontrolünü sağlayın ve düşük kalorili olanları seçin.
12- Yemek tariflerinde normal krema yerine yağsız olanları kullanın.
13- Yemeklerinizle beraber tükettiğiniz ekmeğin porsiyonlarını küçültün.
14- Yemekleri, çorbaları veya sosları servis ederken üzerinde biriken yağ tabakasını alıp servis yapın.
15- Sofrada tabağınızı tamamen bitirmeyin. Tabağınıza daha az yemek koyun.
16- Salatalarınızı yağsız tüketin.
17- Salatalarınızı normal soslar yerine düşük kalorili soslarla lezzetlendirin.
18- Tavuk ve balığı pişirirken haşlama, fırında pişirme ve ızgara yöntemlerini kullanın.
19- Tavuğun derisini tüketmeyin.
20- Tükettiğiniz et porsiyonlarını azaltın.
21- Salatalarınızda düşük yağlı lor peyniri tercih edin.
22- Makarna ve pilav tüketirken porsiyon miktarınızı azaltın (özellikle yarım porsiyona indirmeyi deneyin).
23- Ana yemeklerin yanında yağlı ve kalorisi yüksek garnitürler yerine ızgara mantar tercih edebilirsiniz.
24- Yemek yaparken bir yemek kaşığı sıvıyağ kullanın.
25- Aperatiflerinize peynir ve ızgara sebzeler eşlik etsin.
26- Çok yağlı pişen sebze yemekleri yerine mevsimine uygun çiğ sebze ve meyve tercih edin.
27- Yemekleri hazırlarken, yağ kullanmak yerine yanmaz tava ve tencerelerde yağ koymadan pişirmeyi deneyin.
28- Peynirli, yoğurtlu, etli yemekler hazırlarken yemeğe girecek olan yağı azaltın veya hiç kullanmayın.
29- Yavaş yemek daha fazla yemenizi engeller.

Tatlılar :

1-Tatlı ihtiyacınızı karşılamak için tam bir porsiyon yerine tatlının tadına bakarak veya yarım porsiyon tüketerek daha dikkatli olabilirsiniz.
2- Sofra şekeri yerine tatlandırıcı ile yapılmış hafif ve sütlü tatlıları veya meyveli tatlıları tercih edin.
3- Tatlandırıcı kullanarak evinizde kendinize light komposto yapın.
4- Külahlı dondurma yerine tekli dondurma kaplarında dondurma yemeyi tercih edin.
5- Kremalı dondurmalar yerine buzlu dondurmaları tercih edinin.
6- Kremalı pastalar yerine diyet dondurma veya meyve tercih edin.
7- Kek veya turta yerken yarım porsiyonunu iptal edin.
8- Evinizde acil durumlarda diyet dondurma ve meyve bulundurun.
9- Puding veya vanilyalı soslar yerine mevsimine uygun taze meyveleri tercih edebilirsiniz.
10- Cevizli, bademli tatlılar ve kremalı turtalar yerine elma, şeftali ve çilek tercih edebilirsiniz.
11- Kek, brownie veya diğer tatlılar hazırlanırken yağ miktarını minimuma indirin.
12- Tatlı yiyeceğiniz zaman mutlaka porsiyonunuzu başkası ile paylaşın.
13- Standart yağlı kekler yerine daha az yağlı light kekleri tercih edin ve mutlaka bütün kek ve türevi besinlerin yağ miktarına dikkat edin.
14- Hazırladığınız tatlılar da yağlı soslar yerine elmalı soslar tercih edin.
15- Çikolatalarınızı bitter tercih edin ve mümkün oldukça az tüketin.

Beğendiniz mi? Ben çok beğendim. Hepsini de yapmasanız, aralarında herkesin kolaylıkla yapabilecekleri var. Onları deneyin. haydi kolay gelsin.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..