- Kategori
- Beslenme / Diyet
Kaloriyi azaltmanın yolları
Zayıflama diyetlerinde izleyeceğimiz en temel yol yediğimiz yiyeceklerin kalorisini azaltmaya gitmektir. Normal beslenme düzenimizin dışına çıktığımız bir günün ertesi gününde de telafi amacıyla bu yol izlenebilir. Kaloriyi azaltmanın en kolay yollarından biri yediklerimizi az yağlı gruptan seçmektir. Bu doğrultuda seçimler yapıldığından günlük diyette yaklaşık 100-150 kkal kadar daha az almak mümkündür.
Bazı yiyeceklerin yağlı ve yağsız gruplarının kalori değerleri:
Dana eti: Yağlı 223 kkal > Orta yağlı 190 kkal > Az yağlı 156 kkal
Sığır eti : Yağlı 301 kkal > Orta yağlı 263 kkal > Az yağlı 225 kkal
Beyaz et: Derili 263 kkal > Derisiz 114 kkal
Süt: Yağlı 61 kkal > ½ yağlı 50 kkal > Yağsız 35 kkal
Yoğurt: Yağlı 62 kkal > Yağsız 35 kkal
Buğday ekmeği: 276 kkal > Çavdar ekmeği: 243 kkal
Siyah zeytin : 207 kkal > Yeşil zeytin : 144 kkal
Pirinç: 363 kkal > Bulgur: 357 kkal
Kadayıf: 286 kkal > Muhallebi: 173 kkal > Sütlaç : 139 kkal
Görüldüğü gibi hayvansal gruplardan az yağlı ve yağsız grupları seçmek, pirinç yerine bulgur tüketmek, şerbetli tatlı yerine sütlü tatlıları tercih etmek günlük kalori alımını azaltıcı yollardandır.
Diyetisyen Sedanur Macit