Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '17

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kalp krizi sonrası kalbin ilacı: Spor ve doğru beslenme

Kalp krizi sonrası kalbin ilacı: Spor ve doğru beslenme
 

Medical Park Tarsus Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Veli Kaya, kalp krizi geçirmiş kişiler için düzenli spor ve doğru beslenmenin hayati önem taşıdığını söylüyor.
 
Kalp krizi, halen dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Diğer yandan kriz geçiren kişilerin hayatta kalma oranı, modern tıp sayesinde hızla artıyor. Ancak kalp krizini atlattıktan sonrası da en az kriz anında yapılan müdahale kadar önem taşıyor. Medical Park Tarsus Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Veli Kaya, kalp krizi geçirmiş kişilerin daha sonraki hayatlarında düzenli spor yapmaları ve doğru beslenmeleri gerektiğini vurguladı. Uzm. Dr. Kaya Kalp krizi ve sonuçları hakkında bilgiler verdi:   
 
KALP KASI GÖREVİNİ YAPAMIYOR
 
 “Ani gelişen ve ölümcül olabilen bir hastalık olan kalp krizi, kalbi besleyen damarların tıkanmasına bağlı olarak gelişen ve kalp kasında meydana gelen zedelenme sonucu gelişen bir durumdur. Kriz sırasında kalp kası fonksiyonlarını yapamaz hale gelir. Hastanın kalp krizi sırasında hayatını kaybetmesinin en büyük nedeni, gelişen ritm bozuklukları ve kalbin pompa görevini yapamamasına bağlı olarak gelişen şok durumudur.”
 
İLK BELİRTİ GÖĞÜS AĞRISI
 
Aniden kalp krizleri aslında önceden bazı belirtiler veriyor. Bunların başında, 20 dakikadan uzun süren göğüs ağrısı geliyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Veli Kaya, bu ağrı ve diğer belirtilerle ilgili şunları aktarıyor: “ Genellikle göğüs ortasında baskı ve yanma tarzında ağır olmakla beraber sırt, sol kol ve omuz, boyun, çene ve mide üstünde ağrı olabilmektedir. Ağrıyla birlikte nefes darlığı, soğuk terleme, çarpıntı, kusma, baş dönmesi, bayılma veya bayılır gibi hissetme olabilmektedir.”
 
KRİZ ANINDA MÜDAHALE
 
“Kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız ilk olarak bir yere oturmalısınız veya uzanmalısınız. Ardından hemen 112’yi arayıp ambulans istemelisiniz. Varsa 1 adet aspirin çiğnemekle kendi tedavinize başlamış olursunuz. Ara ara öksürmek ritm bozukluğuna karşı faydalı olabilmektedir. Hastanın sakinleştirilmesi, rahat oksijen alabileceği ortamın sağlanması, çevresindekiler tarafından nabız ve tansiyonunun takip edilmesi gerekiyor. Hastada bilinç kaybı gelişir ve nabız alınmazsa kalp masajına başlamak hayat kurtarıcı olabilmektedir.”
 
KALP KRİZİNDE TEDAVİ
 
“Bugün kalp krizinde en iyi acil tedavi yöntemi, balon ve stentle tıkalı olan kalp damarlarının açılmasıdır, ancak ilaç tedavisi de son derece önemlidir. İlaç tedavisi hayat kurtarıcı tedavi olarak kriz esnasında ivedilikle başlanmalı ve ömür boyu sürdürülmelidir. Hastaların bir kez kriz geçirdikten sonra ömür boyu kalp hastası oldukları, her zaman tekrar kriz geçirebileceklerini bilmeleri çok önemlidir ve bu riski en aza indirmek için ilaçlarını düzenli kullanmaları, sigara içiyorlarsa bırakmaları, düzenli egzersiz yapmaları ve yemek alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekmektedir.”
 
KRİZ SONRASI DİKKAT!
 
“Kalp krizi geçirmiş kişiler, kriz sonrası belli bir süre istirahat etmeliler ve efordan kaçınmalıdırlar. İstirahat sonrası hafif tempoda yürüyüşe başlanmalıdır. Hasta ağrı ve nefes darlığı hissetmediği sürece, egzersiz süresini ve temposunu artırmalıdır. İdeal olan, günde 30-40 dakika tempolu yürüyüştür. Kandaki kolesterol düzeyini düşürecek şekilde yeme alışkanlıklarını değiştirmelidirler. Hayvansal yağlardan kaçınmalı, şekerli gıdaları azaltmalı ve bitkisel gıdalara ve yağlara yönelmelidirler. Kırmızı etten uzak durmalı, haftada 3-4 öğün yağsız, fırında pişmiş, haşlama veya ızgarada pişmiş tercihen beyaz et yemelidirler.”
 
 
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Veli Kaya
Medical Park Tarsus Hastanesi
 
Toplam blog
: 47
: 111
Kayıt tarihi
: 17.03.17
 
 

Alanında uzman hekimler merak ettiklerinizi anlatıyor. ..