Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '19

 
Kategori
Sağlık
 

Kalp Sağlığı

Kalp rahatsızlığı ailemizde bulunduğu için doktorumuzdan aşağıdaki bilgileri aldım. Kendisine teşekkür ederim. Bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim işte o bilgiler, sağlık ve mutluluk dileklerimle.

NAHİDE ÇELEBİ

 

Kalp sağlığına iyi gelen pek çok yiyecek olduğu gibi, kalbimizi tehdit eden besinler de bulunmaktadır. Kalp sağlığımıza etki eden bol yağlı, doymamış yağlı çok tuzlu bu yiyecekler her sene pek çok insanın kalp krizi geçirmesine neden olmaktadır. İşte, kalp sağlığı için evde bulunması gereken yiyecekler; Kalp sağlığımız için tuz ve doymamış yağ oranı düşük gıdalar tercih edilmelidir. Doymamış yağ ve omega 3 açısından zengin olan gıdalar kalp sağlığını iyi yönde etkilediğinden bol tüketilmelidir. Yağ ve tuz azaltılmalıdır:

Tuz kan basıncını hızla yükseltir bu nedenle de kalp sağlığını tehdit eder. Yemeklere tuz serpmeyin, hazır gıdalardan uzak durun. Soslar, çorbalar ve paketlenmiş hazır gıdalar yüksek oranda tuz içerir bu nedenle asla kullanmayın. Doymuş yağlar tam yağlı sütlerde, et, pastırma ve sucukta bulunur. Doymuş yağlar kötü kolesterolü arttırır ve damarlarda tıkanıklık yaratarak kalp krizi riskini arttırır.  Bu nedenle bu yağlardan uzak durulmalıdır. Fırında ve ızgara olarak yiyecekler tüketilmelidir.

Yiyeceklerinizi düzenleyin: Yemek düzenini değiştirmek sayesinde kalp hastalıklarından kurtulabilirsiniz. Meyve, sebze, kepekli tahıllar ve omega3 yağ asitleri daha fazla almak en sağlıklı beslenmedir. Özellikle omega 3 yağ asidi kalp sağlımız için çok önemli olduğundan bol miktarda sardalya, somon, ton balığı alınmalıdır. Omega 3 yağ asidi, kan pıhtısı oluşmasını önler ve kanda yağ oranını düşürür.

Kalp sağlığı için önerilen besinler: Sebze ve meyveler; İçerisinde yüksek potasyum olan muz, patates gibi sebze ve meyvelere ağırlık vermek gerekmektedir.    Kepekli tahıllar; Kepekli ekmekler ve makarnalar, kahverengi pirinç, tam tahıllı gevrekler, yulaf ezmeleri Sağlıklı yağlar; Zeytinyağı, avokado, fındık yağları en sağlıklı olan yağlardır. Ayrıca, ceviz, keten ve soya yağı da kullanılabilir. Sağlıklı proteinler; Derisiz kümes hayvanları, yağsız sığır eti, fasulye ve baklagiller, düşük yağlı süt, az yağlı peynir. Bu durumda yemek listenizi hazırlarken sabahları; yağsız süt ile gevrek veya yulaf ezmesi, 1 adet elma. Öğle yemeğinde, ızgara tavukgöğsü, salata, kepekli ekmek, taze sebze, zeytinyağı. Akşam yemeğinde, fırında veya ızgara somon, yarım tabak sebze yenilebilir.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..