Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '10

 
Kategori
Kitap
 

Kamelyalı kadın

Kamelyalı kadın
 

Alexandre Dumas Fills Kamelyalı Kadın romanında şöyle der ‘ Kötülük bir hiçten öte bir şey değil, iyiliğin gururunu taşıyalım, her şeyden önce de umudumuzu yitirmeyelim. Saygıyı aileye hoşgörüyü bencilliğe indirgemeyelim.’ Roman güzel , zengin erkeklerle ilişki kuran Marguerite nin öyküsüdür. Aşıkları O ‘nun gösterişli zengin yaşamında masraflarını karşılayan birer araçtırlar. Ama O da bir gün aşık olur. Bu tutkulu aşk Onu sarar sarmalar . Artan hastalığı ve sevgilisi Armand’ın babasının oğlunun bu onursuz olduğunu düşündüğü yaşamına müdahalesi bu aşkın önünde engeldir.

Alexandre Dumas Fills, Monte Cristo Kontu ve Üç silahşörlerin yazarı Alexandre Dumas ‘ın gayri meşru oğlu. Babası Ondan ilgisini esirgemez.ve iyi bir eğitim almasını sağlar. Kamelyalı Kadın romanının ilham kaynağı ise gençliğinde tanıdığı Marie adlı zengin avcısı bir kadındır.Dumas Fills daha sonra romanını oyunlaştırır.Roman oyunlaştırıldıktan sonra daha çok ilgi gördü.

Roman yıllar sonra bile filmlere oyunlara konu oldu. Verdi ünlü operası ‘La Traviata’da Kamelyalı Kadını opera sahnesine taşımıştır. Bu o dönemde operada bir devrim olarak kabul edilir. Çünkü operaların konusu hep asil ve gururlu yaşamlardı..Hafifmeşrep bir kadının yaşamının operada kullanılması ilk defa gerçekleşiyordu.Aslında Verdinin de bu tür bir kadınla ilişkisi vardı .Aşkını romanda buldu ve operada ölümsüzleştirdi. Marguerite Armanda karşı olan tüm aşkına rağmen Armand’ ın babasının baskısı ve parasızlık nedeniyle sevgilisini terk eder eski yaşamına döner.Armand artık Ondan nefret etmektedir.Ancak gerçek aşk her zaman üstün gelir sevgililer tüm yanlış anlamalara rağmen birleşirler ama Marguerite çok hastadır ve geriye dönüşü yoktur. Fransız edebiyatının güzel örneklerinden biri., yazarın diğer bir ünlü romanı ise Siyah Laledir.

 
Toplam blog
: 36
: 1773
Kayıt tarihi
: 22.02.10
 
 

Küçük notlar ve kısa paylaşımlar; yazacaklarım yaşadıklarım olacak. Sinema tiyatro ve kitaplar va..