Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kamu çalışanlarının maaşları

Kamuda çalışanlar devletin temel işlevlerini yerine getiren, eğitimimizden, sağlığımızdan, beslenmemizden sorumlu, hayatın her alanında karşımıza çıkan emektar insanlar kamu çalışanları. Peki ücretler neden önemli.

Bir, kamu çalışanlarını üretken olabilmesi için önemli. Çünkü geçim sorunları olan çalışanlar proje veya işleri ile meşgul olacaklarına sorunlarına odaklanıp verimsiz çalışmaktadırlar. Mühendis proje yapmıyor, öğretmen iyi ders yapamıyor, doktor muayehane açıyor, kimi sokakta işportadaki kazancın derdinde, kısacası gleceğimiz risk altında. Üretken olmayan toplumlar sonunda çöker.

İki, Kapıdaki bekçinin yarısı kadar ücret alan yada masasını temizleyen işçiden az ücret alan idarecinin veya kamu görevlisi otoritesini kaybetmakte, psikolojisi bozulmakta, verimi düşmektedir. Kaldıki üniversite mezunu formasyona sahip çalışanlar dünyanın hiç bir yerinde vasıfsız ve eğitimsiz çalışanlardan daha düşük ücret almazlar. Akla ve mantığa aykırıdır. Doktorun, mühendisin, öğretmenin kendini geliştirmesi için yaptığı harcamalar bir işçiden mutlaka daha fazladır. (işçilerin fazla ücret aldıklarını düşünmüyorum, yanlış algılanmasın. Memurlar az almaktadır)

Üç, Çalışma barışı olmayan yerde verimli ve düzenli çalışma ortamı oluşmuyor. Bu durum kamu düzenini bozmaktadır. Kamu düzeninin bozulması kamusal hizmetlerin kalitesini ve verimini düşürmektedir.

Dört, Düşük ücretler kısmen de olsa işini bilen! memurlar üretmektedir. Bu durum yosuzlukların kurumsallaşmasını getirmektedir. Yolsuzluklar toplumsal çöküşün yapıtaşlarıdır.

Beş, Çalışanların yaşadığı sorunlar tüm topluma mal olmaktadır. Bir şirketin çöküşü genel yaşam içinde önemli olmayabilir. Kamusal sistemin çöküşü devletin sonu demektir. Siyasal iktidarların bu durumu ciddiye almaları gerekmektedir. Kamu çalışanları devletin vatanşa olan yüzüdür. Sefilse çalışan devlet de güçsüz görünür. Saygınlığını yitirmiş devlet toplumunu bir arada tutmakta zorlanır.

Kamu çalışanlarını maaşları sadece verilen ücrete indirgenirde sonuçları irdelenmezse faturası hepimiz için ağır olur. Asla alt kademedeki çalışan üstünden fazla ücret almamalıdır. Yardımcı işleri yapanlar asli işleri yapandan fazla ücret almamalıdır. Şirketin genel müdürü güvenlik görevlisinden az ücret alırsa ne olur?

 
Toplam blog
: 144
: 2687
Kayıt tarihi
: 01.07.06
 
 

Ziraat mühendisi ve iktisatçıyım. yatırım danışmanlığı ve kişisel gelişim konularında  Simurg Con..