Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '08

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Kamu İhale Kanunu talana en uygun kıvama getirildi

Kamu İhale Kanunu talana en uygun kıvama getirildi
 

Kamu İhale Kanunu; yağlı ballı ekmek


Yağlı ballı ekmek siyasi iktidarın elinde, yandaşlara sunulmaya hazır halde!

Kamu İhale Kanunu, yapılan değişikliklerle şeffaflıktan uzak, talana, ranta, yolsuzluğa en uygun şekline getirildi. Artık ihalesiz, denetimsiz, adrese teslim kamu yatırımları emrinizde!

Yıllar yılı Türkiye’de kamu ihaleleri şaibeden kurtulamadı, ekonomi de siyaset de en çok devlet ihalelerinde kirlendi. Devlet, 1 liralık malı hep 10 liraya aldı, ne ekonominin ne de Türkiye’nin beli doğruldu.

Kamu ihalelerindeki soygunları önlemek, ihalelere şeffaflık getirmek üzere Bülent Ecevit’in Başbakanlığı döneminde çıkan Kamu İhale Kanunu’na 2002 de AKP hükümeti tarafından yama yapılmaya başlandı. Gerekçe çok masumane ve dürüstçe idi !... Devlet ihalelerinde güvenilirliği ve kaliteyi artırmak, rekabeti, şeffaflığı ve denetimi sağlamak, böylece yolsuzluğu önlemek, bütün bunların yanısıra kamu ihalelerinde de AB’ye uyumu gerçekleştirmek. Ayrıca kamunun ihalelerini denetlemek için de bağımsız bir kurum olan Kamu İhale Kurumu’nu kurdu. Sözüm ona rekabet ve şeffaflığı sağlaması için ona büyük yetkiler verdi.

Kamu İhale Kanunu (KİK), 2002 den bu yana tam 17 kez değiştirildi. Son değişiklik Bayram’dan önce Cumhurbaşkanı tarafından alalacele onaylandı. Kanun’un yamalanmadık, sulandırılmadık bir yanı kalmadı. Bakanlar Kurulu kararları, yönetmelikler, düzenleyici kararlar ve tebliğler de cabası.

Devlet ihaleleri dediğimiz şey, devletin kamu yatırımları için yaptığı tüm harcamalar… Milyarlarca dolarlık bu ihaleler, yıllar yılı siyasi iktidarların yandaşlarına verilir, bu yolla kendi yandaşlarına güç, imkan ve büyük gelirler sağlanır, müteahhitler de karşılığında siyaseti finanse ederler. Devlet 1 liralık kalemi 10 liraya almış, 30 milyon dolarlık yatırım 300 milyon dolara mal olmuş, kimin umurunda!...balı elinde tutanlar parmaklarını yalaya yalaya bitiremezler!

Kamu İhale Kanunu’nda yapılan tüm yamalar da işte bu rant ve talan paylaşımının en etkin şekilde yürütülmesini amaçlar…masumane gerekçelerle de talanın, rantın, rüşvetin kılıfı hazırlanır ancak asıl amacı kamu yatırımlarının yasal soygunudur.

Son yapılan değişikliklerle de artık devletin pek çok kurumu devletin İhale Yasası’na tabi olmadan, kendi davet ettikleri firmalarla özel ihaleler yapabilecekler. Tabii ki bunlar iktidar partisini finanse eden firmalar olacak. Devletin ihalelerinde rekabet tamamen bitti, şeffaflık falan da kalmadı, denetim zaten yoktu..tam tabiri ile “Adrese teslim, ihalesiz ihale dönemi” başladı.

Kamu ihale sistemi, AKP’den önce de aynı karanlık, rüşvetçi, talancı, rantçı zihniyete sahipti. AKP iktidarı ihale sistemini iyice laçkalaştırarak, yeni yolsuzlukların, rüşvetin, adam kayırmacılığın, siyaseti finansmanın önündeki tüm engelleri kaldırmıştır.

CHP ve MHP daha iyi bir ihale kanunu için gereken çabayı göstermiyor zira onlar da müteahhitlikten besleniyorlar. Eğer iktidara gelirlerse bu yasadan yararlanmanın hayallerini kuruyorlar.

İşin en baştan kime verileceğinin belli olduğu, itiraz hakkı ve denetimin bulunmadığı bir kamu ihale sistemi ile Türkiye’de ekonomi de, siyaset de, insanlar da daha çok kirlenir…

Türkiye’nin daha çok beli bükülür, tüm vebalini ve zararını da biz halk kesimi öder, siyasi iktidarlar da yağlı ballı ekmeği yer… şimdiye kadar olduğu gibi!

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..