Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '14

 
Kategori
Hukuk
 

Kan parası nedir ?

Kan parası nedir ?
 

Kan parası


Kan parası kasten ya da dikkatsizce bir kaza sonrasında bir kişinin ölümüne ya da yaralanmasına sebebiyet verenlerin ölen kişinin ailesine ya da zarar görene ödedikleri tazminatın halk arasında kullanılan tabiridir. Genelde trafik kazası, iş kazası, cinayet, yaralama ve her türlü kazalar için kullanılır.

Bu tazminatın verilme amacı oluşan husumetin giderilmesi ve karşı tarafta zararın giderilmesi ile en azından bir tatmin duygusu oluşturmaktır. Genelde ceza davasında şikayetin vazgeçilmesi koşuluna bağlı tutulur. Şikayetten vazgeçme davanın düşmesine bazı durumlarda engel olmasa da zarar verenin zarar görenin zararını tazmin etmesi hakim nezdinde ceza verir iken indirim sebebi teşkil edebilir.

Hukuk sistemimizde kan parası adlı bir tazminat bulunmasa da buna karşılık gelen maddi ve manevi tazminat olarak adlandırılan bir tazminat bulunmaktadır.

Kan parası nasıl hesaplanır ?

Kan parası uygulamada halk arasında tamamen taraflarca pazarlık usulü ile belirlenir dolayısıyla bazen zarardan fazla ya da az ödeme yapılması durumu söz konusu olabilir.

Hukuk sistemimizde var olan maddi tazminat ise ölen kişinin kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişiler ya da düzenli yardım yaptığı kişiler için kusur oranı, ölenin ve geride kalanın yaşı,ölenin geliri, eğitim durumu, geride kalan çocukların eğitim durumu, eşinin evlenip evlenmediği, kimi durumlarda özellike iş kazası halinde SGK nın maaş bağlayıp bağlanmadığı gibi bir çok faktöre bağlı olarak Aktüer raporu denilen bir rapor ile hesaplanır. Malul kalınması halinde buna maluliyet oranı ve gelir kaybı kriteri de eklenir.

Manevi tazminat ise tamamen hakiminin takdirinde olan kusura, maddi zarara, somut olaya göre değişkenlik gösteren bir tazminat türüdür ancak Yargıtay manevi tazminatın zenginleşme aracı olmayacağını ilke olarak belirttiğinden astronomik derecede yüksek manevi tazminatlara hükmedilmez tarafların bu konuda çok büyük beklenti içerisinde olmaları doğru değildir.

Kan parasında nelere dikkat etmeliyiz  ?

Bu tür durumlarda ödeme almadan ya da vermeden önce tazminat hesaplama kriterlerini bilen bir avukattan görüş alarak ödenen tazminatı yeterli olup olmadığını kontrol ettirmek ayrıca ceza davası ya da ileride açılacak davalara etkisini göz önüne alarak sağlıklı bir ibraname düzenlenmesi son derece önemlidir.

Özellikle trafik kazaları sonucu ülkemizde kazadan hemen sonra sigortadan para almak amacıyla mağdurla temasa geçen ve asılsız vaatlerde bulunan kişilere asla itimat etmeyiniz. Bu kişilerin ülkemizde mağdur ettiği pek çok kazazede bulunmaktadır.

Avukat avukatlık kanunu gereği bürosu dışında kazazede aramaz, reklam yapmaz ayrıca müvekkiline yapmış olduğu bir hatadan dolayı kayıtlı olduğu baro nezdinde şikayet edilebilir hatta meslekten atılabilir dolayısıyla hiç bir avukat mesleğini kaybetme riskini göze almaz.

Avukat sizden yüksek komisyonlar talep edemez avukatlık kanununda bu konuda belirlenmiş olan sınırı geçemez. En önemlisi avukat mesleği gereği bu konuda uzmandır hak ettiğiniz tazminatı yasal açıdan almanızı sağlar yeri yurdu bellidir kaybolup gitmez.

Sürekli sakatlık, geçici işgöremezlik, ölüm tazminatı, manevi tazminat, kan parası vs. adlarda belirtilen tüm tazminat haklarınızla ilgili aşağıda linki verilen yazılardan önbilgi edinebilirsiniz.

Sigorta Şirketine Tazminat Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Trafik Kazası Sonrası Başvuruda Uzlaşmadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Ceza Davasında / Savcılıkta / Karakolda Uzlaşma Formu İmzalamak Uzlaşmak Ne Demek ?

Sigorta Teminat Limitleri Ne kadar ?

Gelir Beyanı Nedir ? Muhtardan Alınan Gelir Beyanı Ne Demek ? Gelirimi Nasıl İspatlarım?

Hatır Taşıması Nedir ? Akrabamın / Ailemin Aracında Yolculuk Yaparsam Tazminat Alabilir miyim ?

Kusura Nasıl İtiraz Edebilirim ? Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Değişir ?

Tedavi Masrafları ,Bakıcı Gideri, Çalışamadığım Günlerin Zararını Nasıl Karşılarım ?

 

 

 
Toplam blog
: 2
: 24501
Kayıt tarihi
: 13.11.13
 
 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum uzun bir süre sigorta şirketlerinde çalıştım , Ha..