Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '09

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

Kanada'da ilk Türk parlamenter

Kulağa nasıl da hem hoş hem de garip geliyor değil mi?

Kanada’daki nüfusumuz 50 bini aştığına göre, Avrupa’daki parlamentolarda olduğu gibi, Kanada parlamentosunda da artık en azından bir Türk parlamenteri görmek bizim de hakkımızdır diye düşünüyoruz. (Sanırım bir Türk arkadaşımız seçimlere aday olarak girmekte)

Kanada Parlamentosunda tek bir Kanada Türk parlamenterın bile bulunmasının çok faydası vardır. Bunun, hem toplumumuzun sesinin duyurulması, hem de çıkarlarımızın korunması bakımından ne büyük yararlar sağlayacağı açıktır.

Seçilmenin yolu ise elbette aday olmaktan geçmekte.

Aday olmak ise siyasi yaşam ve partilerle içli dışlı olmayı yani yüksek düzeyli bir katılımı gerektiriyor.

Siyaset Bilminde “Katılım düzeyi”, kişi ve toplumların içinde bulundukları siyasal yapıya ne ölçüde katıldıklarını ortaya koyan önemli bir kavramdır.

Katılım arttıkça etki etme yeteneği yani siyasi güç olma derecesi de artar.

Örneğin katılım düzeyleri bakımından oy vermek en alt düzeyde bir katılımdır. Seçimden seçime oyunuzu verir sonra olanları gözlemeye ve katlanmaya başlarsınız.

Oysa parti örgütlenmeleri içinde görev almak, seçimlere katılan adayların kampanyalarına destek vermek, politik ve toplumu ilgilendiren konularda yazılar yazmak, toplantılara katılmak, bu tür toplantıları düzenlemek daha üst siyasal katılım düzeyleridir.

Elbette parlamentoya aday olmak ve hatta seçilerek yasama erki içinde yer almak veya yürütme erkinde yer almak en üst düzeyde siyasal katılımlardır.

Yönetim kademelerine seçilmenin yolu öncelikle katılım düzeyinin artırılmasından geçmekte. Başka bir ifade ile katılım düzeyimizi artırdığımız oranda siyaset sahnesinde daha etkin olabiliriz.

Daha etkin olabildiğimiz sürece de daha güçlü olabiliriz. Yani haklarımızı korur, haksızlıklara karşı koyabiliriz.

Bu seçimlerde Kanada Türkleri içinde kendiliğinden oluşan bazı grupların seçimlere katılan bazı politikacıların kampanyalarına katkıda bulunduklarını sevinerek görmekteyiz. Kimi arkadaşlarımız partilerin delegasyonlarında görevler almakta, kimilerimiz adaylara maddi manevi destek olmaktayız.

Bu hususta bir önceki seçimde bir hayli başarılı olan Montreal’in yanısıra başkent Ottawa’da da kıpırdanmaların olduğunu görmek bizleri umutlandırıyor.

Bu doğrultuda, belki de Federasyon bünyesinde oluşturulacak bir alt kurul ile, bir sonraki seçimlere kadar, lehimize ve aleyhimize çalışan parlamenterleri belirleyip, bir sonraki seçimlerde lehte çalışanlara destek olurken, aleyhimize çalışan hatta düşmanca politikalar güdenlerin yeniden seçilmelerini engelleyecek / zorlaştıracak taktik ve stratejiler geliştirilmesi yoluna gidilmesi düşünülmelidir.

Dar bölge sisteminin uygulandığı Kanada seçim sisteminde, organize olunmuş bir şekilde hedef alınan bir adayın yeniden seçilmesini zorlaştırmak hatta engellemek olanaksız değildir.

Bir kere bu etkiyi hisseden bir parlamenterin ise, daha sonraki eylem ve söylemlerinde, bir başka diyasporanın oylarını almak uğruna, Kanada’da hiç Türk yokmuş gibi hareket edemiyeceği de açıktır.

Bütün bunların ötesinde siyasete katılım yararlı olduğu kadar zevklidir de.

Bundan sonraki bir diğer hedefimiz de, bir sonraki seçimde birçok bölgede Türk adayların seçime katılmalarının teşvik edilmesi / sağlanması olmalıdır.

Bu işin en uygun bir şekilde planlanıp, uygulanabileceği yer ise bulundugumuz ulkedeki semsiye orgutlerimizdir.
 
Toplam blog
: 5
: 317
Kayıt tarihi
: 23.07.06
 
 

İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler doktora mezunuyum. Halen iç dekorasyonla ilgili açık öğ..