Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '17

 
Kategori
TV Programları
 

Kanal D, Star ve Fox'da aynı anda(!) 3 "asker" dizisi:: İsimsizler, Savaşçı, Söz...

Kanal D, Star ve Fox'da aynı anda(!) 3 "asker" dizisi:: İsimsizler, Savaşçı, Söz...
 

Çizim, Yücel Evren


Ekranları bir anda “asker” dizileri doldurdu.

Kanal D’de “isimsizler”in ilk bölümü yayınlandı. Fox tv’de “savaşçı” ve Star’da “söz”ün fragmanları yayında.

Üç ulusal kanalda birden “asker” konulu 3 dizi art arda izleyicilerin beğenilerine sunulacak.

Aynı tarihlerde 3 farklı kanalda konuları aşağı yukarı aynı olan 3 dizinin aynı günlerde gösterime sokulmasının tesadüf olduğunu söylemek iddialı olsa gerek. Ayrıntı bilmemiz elbet mümkün değil ama her üç dizi için çıkış noktasının tek olduğunu söylersek yanılmış olmayız herhalde.

Kumpas davaları, Fetö kalkışması, “hendek” saldırıları, Fırat Kalkanı harekatı gibi çok meşakkatli ve zorlu mücadeleler içinde görev yapmaya çalışan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin içerde ve dışarıda örselenen imajının onarımını hedefledikleri anlaşılan dizilerin fragmanlarından anlaşılıyor ki dizi setlerine askeri olanaklar cömertçe sağlanmış. Bu da aksiyon sahneleri başta olmak üzere dizilerin cazibesini artırıyor.

Dizilerin kısa hikayelerine göz atalım.

Savaşçı’nın konu aldığı Öykü[1], bir dönem Bordo Bereliler’in seçkin birliklerinden olan ünlü Kılıç Timi, komutanları Albay Halil İbrahim Kopuz (Murat Serezli) ve Yüzbaşı Kağan Bozok’un (Berk Oktay) hapisten çıkıp tekrar timi toplamaları ve göreve dönüşleriyle başlıyor. 

Söz dizisinin konusu[2]; Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı korkunç saldırı sonrası, vatanın dört bir yanından özel yeteneklere sahip on iki kahraman Özel Kuvvet Askeri görevlendirilir. Amaçları, ülkemize bela olmaya çalışan bu yeni ve çok tehlikeli terör örgütünün liderini bulup yok etmek ve örgütün kökünü kurutmaktır.

İsimsizler’in genel hikâyesi şöyle[3]; Fatih, genç, başarılı, umut vaat eden bir diplomat adayıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin yurt dışı temsilciliklerinden birine atanmış, görevine başlayacakken Virankaya’dan gelen acı haber hayatını değiştirir. Çünkü Virankaya Kaymakamı şehit edilmiştir. Fatih Başkan’ın desteğini alarak onun yerine kaymakam olmaya gönüllü olur.

Ülkesi için masa başında rahat bir görev yapmaktansa ateş altında olmayı tercih etmiştir. Yüreği vatan sevgisi ile dolu, devletini ana babası yerine koyan 7 kişilik ekibiyle at izinin it izine karıştığı Virankaya’ya gider.

İsimlerini ancak tarihin satır aralarından okuyup yüreklerinde hissedecek olanların bildiği bu ekip, görünmez düşmanlarıyla savaşırken önce o düşmanların maskelerini düşürmek zorundadır. Çünkü düşman onlar gibi mert değildir. Kullandığı kuklaları vardır.

Üç farklı pencereden ve öykü üzerinden askerlerimize dair algıları yenilemeye dönük bu üç dizinin aynı dönemde peş peşe gösterime sokulmasıyla ulaşılmak istenen amacın, içinde olduğumuz dönemin, coğrafyanın, sosyal ve siyasal koşullarıyla da ilintili olarak anlaşılmaya çalışılması gerekir.

Kenan IŞIK

 

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..