Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '10

 
Kategori
Evcil Hayvanlar
 

Kanarya sevgisi

Kanarya sevgisi
 

kanarya


KANARYA SEVGİSİ

Hiç yalnız kalmak istediğiniz oldu mu? Kendinizi çaresiz, yorgun hissettiğiniz? İşte o zaman size önerim kendinize bir kanarya edinin. O zaman kendinizi doğayla, suların şırıltısında ormanın coşkusunda, rüzgarın özgürlüğünde bulursunuz. Hele bir de kanaryanız yavrularsa değmeyin keyfinize. Artık kanarya sizin vazgeçilmezinizdir.

Neden kanarya?: Kanarya, çünkü hiçbir uğraş sizi bu kadar mutlu yapamaz. Bir kere doğayı, doğadaki canlıları seven insanıda sever. Kanaryaya değer veren insana da değer verir. Benim edindiğim izlenimlerim ve gözlemlerim kanarya besleyenlerin daha öncesinde çok büyük bir travma geçirdiği, çok sevdiği birisini kaybettiği, bunun sonucunda o boşluğu en iyi kanaryanın doldurduğudur. Sebebini bilmiyorum ama bu kişiler birçok uğraş edinmişler fakat hiçbiri yaşadığı bu acıları, üzüntüleri tümüyle giderememiş. En sonunda hepsi ağız birliği etmişcesine kanarya yetiştirmeye başladıktan sonra o eski hallerinden bir eser kalmadığını söylemekteler. Bu insanlar sesini dinlemek amacıyla önce bir kanarya alıp sonra bu sayıyı ikiye, hadi bide yavrusunu görelim düşüncesiyle sayıyı daha da arttırmışlardır. Birde bakmışlar gün gelmiş kanarya yetiştiricisi oluvermişler. Birkaç arkadaş bulup kanarya sohbetleri yapmaya, bu alanda dernekler, yarışmalar hatta uluslar arası olimpiyatlar düzenlemeye başlamışlar.
Kanarya neden güzeldir?: İlk önceleri kanaryaların doğal renkleri yeşil, sesleri farklıydı. Zamanla insanlar kendi zevk ve isteklerine göre kanarya üzerinde değişik ırklarla çaprazlama yaparak birçok özellikte kanarya ürettiler. Amaç başta sesini dinlemek olsa da sonraları şekil, renk konusundada aşama kaydettiler. Bu sebeple kanaryalar üç ana grupta toplandılar.
1)Ötüm kanaryaları
2)Renk kanaryaları
3)Şekil kanaryaları
Zamanla her ülke kendine özgü kanaryasını üretti. Bu milli bir uğraş haline gelmeye başladı. Ama hiç kimse bu üç özelliği bir arada barındıran bir kanarya üretemedi. Hatta buna yeltenen bile olmadı. Benim amacım bu üç özelliği de bünyesinde barındıran kırmızı-beyaz, hilal şeklinde, muhteşem ötüşte bir kanarya üretmek. Hatta ismini de TÜRK-AY koymayı planlıyorum. Ne olursa olsun kanarya güzeldir. Kimisi sesini, kimisi rengini, kimisi de şeklini sever. Tabiî ki sonuçta seçim yine sizin.
Kanarya tarihçesi: Kanaryaların vatanı Afrika kıtası'nın kuzey batı kıyılarına yakın ve altı adadan meydana gelmiş bulunan Kanarya takım adaları(Canari veya Laspalmaz)dır. Bu adalar 1402 yılında Normandiyalı JEAN De BETHANCOURT adlı bir maceraperest tarafından zapt edilip Kastil (Castille)krallığına bağlanmıştır. Bu adalardan alarak getirdiği yeşil, sarı renkli kanaryaları kral Charles VI'a hediye etmiştir. Yine Afrika kıtasının batısında bulunan Madere ve Acores adaları ile Afrikanın güneyindeki Cap ilk ve yabani türlerinin yaşadığı yerlerdir. Renkli tabiat ve bol güneş altında güzel ve farklı ötüşler yapan bu küçücük kuşlar Kanaryaların vatanı Afrika kıtası'nın kuzey batı kıyılarına yakın ve altı adadan meydana gelmiş bulunan Kanarya takım adaları(Canari veya Laspalmaz)dır. Tabiatçı Olino'ya göre 1622 yılında bahsi geçen adalara çıkan ispanyol denizcilerini ilgilendirmiş ve yerlilerin kullandığı muhtelif usullerle yakalayarak gemilerine yüklemişler ve Avrupa'ya getirirlerken Venedik açıklarında gemileri batmış ve salıverdikleri kanaryalar Elbe adasına ve İtalya kıyılarına uçmuşlar, oralarda yerleşerek zamanla üreyip çoğalmışlardır. Gerek buralarda yakalanan kanaryalar ve gerekse daha sonraları Afrika adalarından Avrupa'ya getirilen yabani kanaryalar kısa bir zamanda kafes hayatına alıştırılmışlardır. Önceleri asilzade saraylarında özel kuşhanelerde bakılan ve yetiştirilen kanaryalar, zamanla halk arasında geniş rağbet gördü. 17. yüzyıldan itibaren bilhassa Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Hollanda'da fenni bakım ve yetiştiriciliğe başlanmıştır. 1709 yılında Fransa kraliyet sarayı kuşhaneleri müdürü Hervieux De Chantelaup'a göre şekil ve renkleri ile ötüşleri değişik 29 çeşit ehli tür elde edilmiştir. Ve 4 cinste melez mevcut imiş. Elde edilen ehli kanaryalar yabani kanaryalardan daha cüsseli olmuştur.

Kanarya edinmek isteyene öneriler:
1)Eğer kanaryanızın güzel ötmesini isterseniz size tavsiyem malinua türüdür. Üretimi kolay, yavruya bakımı çok iyi rengi ve ötümü eşsizdir. Benim favori kanarayamdır.
2)Renk konusunda ise seçenek bir hayli fazla olup benim size önerim al veya sarı mozaik türüdür.
3)Kanaryayı kesinlikle bu işi bilen birinden alıp, ayağında künyesi olanları tercih ediniz.
4)Kanarya bakarken üç şeye çok dikkat ediniz: ısı, ışık, yem.
5)Eğer üretmeyi düşünürseniz eş seçiminiz genelde 2-3 yaş grubundan olsun.
6)Daha geniş bilgi için bu işi çok iyi bilen birine danışın ya da internetten ilgili sitelerden bilgi edinin.
 
Toplam blog
: 2
: 1471
Kayıt tarihi
: 07.08.10
 
 

1982 Kırıkkale doğumluyum. Yaşamayı ve hayata neşeli gözlerle bakmayı seviyorum...