Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '09

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kanser ve kanserden korunma yollarındaki adımlar

Kanser ve kanserden korunma yollarındaki adımlar
 

Çağın En Tehlikeli Hastalığı Kanserden Bilinçli Tüketici Olursak, Korunmayı Başarabiliriz.


“KANSER HIZLA YAYILIYOR”

“TÜKORDER” TÜKETİCİYİ KORUMA VE BİLİNÇLENDİRME DERNEĞİ GENEL MERKEZİ" MİZDEN BASIN AÇIKLAMASI

"TÜKORDER" Genel Başkanımız, Öner SAMANLI, yeni bir şube oluşumu için bulunduğu, Bursa’da, “Hasta ve Hastaların Hakları” konulu panelde, çağın en ölümcül hastalıklarından birisi olan, kansere ilişkin açıklamalarda bulundu. "Kanser okyanuslardaki dev köpek balıkları gibi. İnsan vücudunun her yerine, acımasızca saldırıyor. Bu saldırı bu hızla gidecek olursa, 2020 yılında 20 milyon insan kansere yakalanacaktır. Erken tanı ve erken süreçlerdeki sağlıklı ve bilinçli beslenmelerin, bu hastalığa yakalananların kurtulmasına, yakalanmayanlarda ise çok önemli bir önlem olduğu kesindir.
ACİLEN BİLİNÇLİ HAREKETLERE GEÇİŞ YAPMANIN ZAMANIDIR
Kanserin önlenebilmesinde bilinçli hareket edenler daima korunma şansına sahiptirler.Şayet, bilinçli önlemleri ülkemiz insanına uygulatma şansını elde edebilirsek, hastalığa yakalanma risk rakamını belki15 milyona
indirebiliriz. Bu nedenle gözümüzün ve beynimizin açık olması gerekmektedir.

İLK AŞAMA ÇOCUKLAR ve GENÇLERİN BİLİNÇLENDİRİLMESİ Bu iş çocukluktan başlıyor. Çocuklarımızı bu riskli hastalığın önlenebilmesinin çok basit yolları vardır. Çocuklarımıza bu terbiyeyi vermek zorundayız. Ailedeki çocuk anne veya babasını taklit edecektir. Anne, baba gibi ebeveynler ne yer ve içerlerse çocuklar da o yenilenlere ve içilenlere karşı ilgi gösterecektir. Ebeveynlerin bilinçli olmaları halinde çocuklara verilecek tüm eğitimlerde kolaylaşacaktır.

KANSERDEN KORUNMA ÖNERİLERİ
1. Kesinlikle sigara kullanılmamalıdır.
2. Kesinlikle sigara içilen ortamlarda bulunulmamalıdır.
3. Her akşam duş alınmalıdır. Yanı sıra, gün içerisinde giydiğiniz giysilerin tümünü değiştiriniz. Böylece dış çevreden aldığınız kirliliği iç çevrenize taşımamış olursunuz.
4. En azından haftada iki kere balık tüketilmelidir. Tüketilen balıkların ise, kesinlikle dip balıkları olmamasına dikkat edilmelidir. Bu konuda somon balığı en ideal balık türüdür, Akdeniz ve Ege balıkları, Karadeniz ve Marmara bölgesi balıklarına tercih edilmelidir.
5. Ev ve işyerlerinde tüylü halı, kilim ve battaniye kullanılmamalıdır.
6. Bunların temizliklerinde, kesinlikle sirkeli su ile temizlik yapılmalıdır.
7. Bez veya kağıt torbalı temizlik makineleri kullanılmamalı, bunların yerine su filtreli ve yüksek devirli emme gücüne sahip makineler tercih edilmelidir.
8. Bulaşıklar, bulaşık makinelerinde değil, en az deterjan ile ve eldiven kullanarak temizlenmelidir.
9. Çamaşır yıkanmasında, her türlü deterjandan kaçınılmalı, zeytinyağı ve defne içerikli sabunlar tercih edilmelidir.
10. Aynı şekilde el, vücut yıkanmalarında da, hakiki zeytinyağı, defne, fındık veya fıstık yağı gibi naturel sabunlar kullanılmalıdır.
11. Çamaşır, el ve vücut yıkanmalarında bol ve duru su ile durulama yapılmalıdır.
12. Satın alınan iç giysileri ve çoraplar mutlaka yıkanılmadan giyilmemelidir.
13. Beyaz iç çamaşırları üretimleri sırasında kanserojen maddelerle ağartılarak üretildikleri için, satın alındıklarında giyilmeden önce mutlaka kaynatılmalıdır.
14. Oda spreyleri doğrudan doğruya petrol kaynaklı ham maddelerden üretildiklerinden, bu gibi ortamlarda bulunulduğun da kokulu zehirli hava solunulmaktadır. Bu durum da akciğere yerleşen hava ile insan vücudunun bağışıklık sistemi zayıflamakta vücut direnci düşmektedir.
15. Sebzelerin dondurucu cihazlarda mevsiminde dondurulup saklanması yararlı olup, bir kez çözdürülen ürünlerin ise, ikinci kez dondurulmaya bırakılmaması gerekmektedir.
16. Pişirilen besinlerin ikinci kez yeniden ısıtılmaması, pişirilen besinlerin, her ısıtılmada ayrı bir kapta ısıtılarak tüketilmesi gerekmektedir. DNA’sı tekrar tekrar ısıtılma ile bozulan besinler kanserojen etki yaratmaktadır.
17. Radyasyon kronik olarak kanserin en önemli tetikleyicisi ve sağlayıcısıdır. Televizyon, cep telefonu, bilgisayar gibi tüplü radyasyon yayan cihazlardan uzak duralım ve az kullanalım.
18. Kanola yağı kızartma için en uygun yağdır. Onun dışında birinci seçeneğimiz zeytinyağı olmalıdır. Fındıkyağı da tercih edilebilir, üstelik ülkemizin en bol üretilen bitkisel yağ gurupları da bunlardır.
19. Çocuklarımız, gençlerimiz ve ebeveynlerin ayak üstü atıştırmalardan kaçınmaları gerekmektedir.
20. Özellikle, fastfood türü yiyecekleri illa ki tüketmek isteğinde olanların, bu isteklerini en fazla ayda bire indirgemelerinde büyük yarar vardır. Bu gibi besinleri sık tüketenlerin, beyin tümörlerinde, lenfomalarda ve lösemilerde 3 kat artış gözükecektir.
21. Balık tüketiminde kızartma yerine buğulama veya fırında pişirilmenin tercih edilmesi de önemlidir. Dışarıda balık tüketenlerin, sık sık balık kızartma teknelerindeki yağı değiştirmeyen, yani güvenli olmayan yerlerden kızarmış balık tüketiminde bulunmamaları sağlıklarını korumak için önemlidir.
22. Günlük mutlaka meyve ve yoğurt tüketimi olmalıdır.
23. Tüketilecek yoğurtların probiyotik veya ev yoğurdu olması tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra süt, peynir ve çökelek tüketimi de yapılmalı, koyun peyniri yerine ise keçi peyniri tercih edilmelidir.
24. İllaki kilolu ve obez olanların değil, sağlıklı olmak isteyen tüm bireylerin ve özellikle de çocuklarımızın beyaz un, beyaz şeker ve tuzdan korunması gerekmektedir.
25. Bisküvi, gofret, çikolata ve karamelli tatlılar ve cips ve cips türevi kuruyemişlerden olabildiğince uzak durulmalı, bisküvilerde kepek ve çavdar, yulaf katkılı olanlar tercih edilmelidir.
26. Kepekli un ve kepekli unlardan üretilmiş ekmek tüketilmelidir.
27. Tuz sağlanan kaynakların gereken hijyene sahip olmadıkları takdirde hastalığı evlerimize ve işyerimize kadar getirdiğimizin farkında olmalıyız ve bu nedenle de profesyonel olarak fabrikalarda hijyenik olarak üretilip ambalajlanan tuz tercih edilmelidir. Turşu imalatında kullandığınız kaya tuzunun çekilmesiyle elde edilen kaya tuzunun kullanılması deniz ve göllerden sağlanan tuzdan çok daha sağlıklıdır. Hangisi olursa olsun tabiî ki tuz çok az kullanılmalıdır.
28. Ucuz beslenme yöntemleri obezitenin ana sebebidir, Ucuz gıdaların içerisindeki malzeme ve maddeler sağlıklı ve kaliteli olmadıklarından kanserojen maddeler ihtiva ederler.
29. Ceviz insan sağlığı açısından en yararlı besinlerden birisidir. Cevizden sonra sırasıyla fındık ve badem gelmektedir. Yerfıstığının fiyatının düşük olması ve üstün besin değeri de bunlara eklenebilir. Fazla olmamak koşuluyla haftada 200 gr. Civarında tüketilen kabak ve ay çekirdeğinin de etken gücü yadsınamaz.
30. Mümkün olduğunca bu tür kuruyemişlerin, çiğ alınarak evde kavrulup tüketilmesinde yarar vardır. Çünkü bu tür gıda maddelerinin içerisinde böcek ve güvelenme önleyici ilaçlamalar yapıldığından kanserojen etkileri bulunmaktadır.
31. Açık ve kapalı alınan hububatlarda aynı şekilde bol su ile çok iyi durulanmalıdır, bunlarda da aynı koruyucu kimyasallar mevcuttur. İyi yıkanmayan bu gibi maddeler direkt kullanıldığında yine kanserojen maddeler insan vücudunda birikmektedir.
32. Elma, kayısı kanser önleyici ve çok yararlı meyvelerin başında yer alırlar.
33. Deterjan, ilaç, kimyasal maddelerin kullanıldığı kapların daha sonra yemek ve içmek ile ilgili kullanımlarda bulundurulmaması mutlaka gerekmektedir.
34. Mutfaklarımızda öncelikle plastik, bakır ve alüminyum kap kullanılmamalı . Porselen, cam ve çelik kaplar tercih edilmelidir.
35. Meyve sebzelerin yıkanmalarının da porselen, cam ve çelik kaplarda yıkanılmasına ve 1 litrelik bir hacim için de 1 fincan sirke katılıp, asgari 30 dakika bekletildikten tekrar durulanmadan tüketilmesi gerekmektedir.
36. Meyvelerin ambalajlandığı depo ve antrepolarda parlamaları için üzerlerine mum sürülebilmektedir. Bunların önce doğal sabun ile iyice sabunla yıkanıp, sirkeli bir temiz bezle silindikten sonra tüketilmesi genel insan sağlığı açısından da yararlıdır.
37. Kabuklarıyla tüketilmesi uygun olan meyvelerin kabuklu olarak ısırarak tüketilmesi daha yararlıdır.
38. Lahana, marul, aysberg vb. lahanagil sebzelerin ilk üç-dört dış yapraklarını kullanmayınız. Çünkü bunların üzerine sabitlenen pestisistleri ne kadar uğraşsanız da temizleyemezsiniz.
39. Depo ve tanklardan yada yer altı şebekesinden gelen suların içilmemesine özen gösterilmelidir.
40. TSE standartlarına uygun şekilde üretilip ambalajlanan suların tüketilmesine özen gösterilerek, gerek kanserojen etken maddelerin ve gerekse de diğer mikrobik unsurların vücudumuza girmesi engellenmelidir.
41. Taze sıkılmış ve posalı meyve suları tercih edilmelidir. Kanser tedavilerinde suyundan çok meyvenin posası etki sağlamaktadır.
42. Küpe, piercing denilen takıların kulak memesine takılmasında çok özenli olunmalıdır. Özellikle altın, gümüş ve çelik , krom gibi malzemelerin dışındaki malzemelerden yapılanların insan vücuduna her türlü kanserojen girdilerin yolunu açacağı bilinmelidir.
43. Yaz aylarında girilen klorlu ve aşırı klorla arındırılmış havuz suları da risk faktörleri arasındadır.
44. Doğal halleri üzerinden, beyazlatılmış tüm ürünlerin içerisinde kimyasal ağartıcılar mevcut bulunduğundan, çocuklarımızın kullandıkları resim ve yazı defterleri ve kağıtları bile risk faktörü olup, tüketimlerinizde insan ve çevre sağlığı açısından güvenliği sağladıklarını taahhüt eden markaların ürünlerinin kullanılmasına dikkat edilmelidir.
SONUÇ OLARAK, İNSANLARIN GENEL SAĞLIK AÇISINDAN DA;
Her gün sistematik olarak düzenli yürüyüş ve haftada iki kez ritmik spor yapılmasının,

Beyin sağlığı için el verdiğince bulmaca çözülmesinde ve haftada en az bir kitabın okunmasının,

Hergün düzenli tempolu yürüyüşün,

Günlük haberlerin televizyonlardan izlenilmesi yerine gazetelerden okunmasının,
Yüksek sesle müzik dinlenilmemesinin,

Asgari normal bir insan vücudunun ihtiyacı olan, en az 2 litre en fazla 5 litre (Doktor tarafından başka şekilde önerilmemiş ise) su tüketiminde bulunulmasının,

Doğa ve çevre ile iç içe olmanın, saksıda bile olsa çiçek beslenilmesinin, doktor tarafından yasaklı değil iseniz hayvan dostu olmanızın, ve sabah akşam günlük kilo kontrolünüzün yukarıdaki açıklananların daima yanında bulunduğu da unutulmamalıdır.


Öner SAMANLI

“TÜKORDER”

TÜKETİCİYİ KORUMA VE BİLİNÇLENDİRME

DERNEĞİ GENEL BAŞKANI

İletişim: tukorder@hotmail.com

 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..